Adoption af internathund eller gadehund

Adoption af internathund eller gadehund

Når du/i vil adoptere en hund enten fra et internat eller via udlandet (gadehund) er der forskellige ting at overveje. Ideen om at ”redde” en hund der mangler et hjem og kærlighed tiltaler mange mennesker, og over de seneste år er der kommet et større fokus på at adoptere frem for at købe direkte fra avlere. Du har måske hørt udtrykket ”Don’t shop, adopt” og mange mener at der er god grund til dette, nu hvor det desværre bugner med hunde som mangler nye hjem. 

Hundens fortid

Grunden til at hunde ender på internater hvis vi taler om internathunde kan være mange. Blandt andet kan det skyldes alene-hjemmeproblemer, sygdom hos ejer, aggressiv adfærd overfor børn, skilsmisse, flytning, problemer med træning og at hunden er for stor en mundfuld for ejeren mm. Det kan også skyldes vanrøgt således at det bliver en dyreværnssag og politiet er med inde over flytningen af hunden fra tidligere hjem til internat. Gadehunde som man får til Danmark fra udlandet via mennesker der hjælper med alt det praktiske, er ofte hunde som er født på gaden eller ”smidt ud” af tidligere ejere og fundet på gaden. Altså er de reddet fra gaden hvor folk fysisk er ude og indfange dem og ikke indleveret på et internat af tidligere ejer. Fælles for internathunde og gadehunde er at de har noget med i bagagen. De har oftest ikke haft en let start på livet, blevet negligeret, nogle har været dårligt behandlet mm.

Det er derfor vigtigt som ny ejer af hunden at få så meget information som muligt. Jo mere man ved om hundens tidligere liv, jo lettere er det at tilrettelægge kommende træning og socialisering for hunden, da hundens adfærd grundet tidligere liv kan variere enormt fra hund til hund og have indflydelse på hundens fremtidige adfærd. Tag eventuelt en snak med fremtidige hundetræner om dette. 

Sænk forventningerne til hunden

Hold igen med forventningerne til den nye hund. Den har som skrevet ovenfor oftest ikke haft en let start på livet, og vil derfor ikke have de samme forudsætninger til træning og tilvænning som en ”normal” hvalp der kommer direkte fra et trygt liv hos avleren. Det vil kræve tid for en ny hund, der oftest ikke er hvalp når den bliver adopteret, at vænne sig til den nye familie. Trods den nye familie står klar med en masse kærlighed og tryghed tager det tid for hunden. Hunden har måske mistet tilliden til mennesker grundet tidligere dårlige oplevelser, måske har den aldrig haft et hjem hvis den har været gadehund, måske er den usikker, måske har den ingen tidligere træning eller noget helt andet. Det vigtigste er derfor at man til at starte med kun fokuserer på at hunden opbygger en masse tillid til sin nye familie og ikke fra første dag skal lære en masse. Lad hunden opbygge tillid og tryghed i dens eget tempo og gå stille og roligt til værks. Når hunden har fundet tryghed i sit nye hjem kan træningen begynde, dog også i hundens tempo.

Er det noget for jer?

Alle hunde kræver tålmodighed, tryghed, kærlighed og en stor portion træning, uanset om hunden kommer direkte fra avler, fra internat eller fra gaden. Dog er nogle hunde lettere i fremtidige træning end andre, og det vil oftest være lettere at forme en hvalp end at skulle forme en ældre adoptionshund grundet dens bagage. Overvej derfor kraftigt, trods den gode intention om at redde en hund og give den en ny chance, om det er noget for dig/jer. Det kan være en kæmpe mundfuld at adoptere en hund som har haft en svær start på livet. Det er ikke for alle og selvom man ønsker at give hunden en ny chance har den bedre af at blive på internatet, end at komme ud til en ny familie der måske ikke kan rumme opgaven således at den ender tilbage på internatet. Ønsker man dog at give en hund en ny chance så tal med internatet eller kontaktpersonen for adoptionen af gadehunde og afstem forventninger grundigt, således at du/i ved hvad i går ind til. Disse mennesker kan også svare på spørgsmål omkring alle de praktiske ting der følger med i adoptionen af en ny hund, de kender hundene og kan derfor parre hund og ny ejer på bedst mulige vis. 

Forrige artikel Når hundehvalpen skal gøres renlig
Næste artikel Pleje og fodertilskud til hunden når det er bedst

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på, at kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævet felter