Aggression hos hunde

Aggression hos hunde

Hunde har mange sociale adfærdsmønstre hvilke den bruger til at kommunikere information til andre hunde, mennesker og andre arter. Aggression er blandt andet et adfærdsmønster som tit bliver misforstået. Ofte udviser hunden aggression hvis den er bange og usikker, der mistolkes som at hunden er sur, hvilket den i meget sjældne tilfælde er. Aggression er altså oftest drevet af en frygt i hunden, og betyder at hunden forsøger at skabe afstand til det hunden synes er farligt og ser som en trussel. Aggression kan også være drevet af smerter og ubehag i forbindelse med sygdom, men her lægges der fokus på den raske hund.

Hvordan ser frygt ud?

Hunden kan udvise frygt på mange forskellige måder med lyd, kropssprog og adfærd. De fleste hunde vil have en udfarende adfærd, hvor de farer frem mod det de er bange for. De vil ofte gø eller knurre og kan også finde på at bide ud efter truslen. Man vil derudover også kunne se at børsterne langs ryggen vil rejse sig og ørene bliver lagt ned. Nogle hunde har modsat adfærd og vil prøve at bakke og komme væk fra truslen med det samme, mens andre vil bruge dette som sidste løsning efter de har været udfarende over for truslen.

Hvorfor er hunden aggressiv og hvad kan man gøre?

Der er mange forskellige faktorer der spiller en rolle og er med til at påvirke at hunden udviser en aggressiv adfærd, blandt andet socialisering og træning, usikkerhed, race og genetik, stress, hormoner, psyken og tidligere traumer mm. Avler og ejer kan hjælpe på denne frygt og aggressiv adfærd et godt stykke hen ad vejen, hvilket gør det til et stort ansvar at have hund, et ansvar det skal tages yderst seriøst.

Når man får en ny hvalp hjem er det enormt vigtigt at have gjort sig tanker om socialiseringen og træningen de første par måneder hvor den er mest modtagelig over for træningen. Træning af hvalpe lægger et solidt fundament for hundens senere adfærd, temperament og selvtillid. Denne hvalpetræning er vigtig da hvalpene lærer at kommunikere med hinanden på tværs af racer og størrelser, møder andre mennesker og knytter også et stærkt bånd til sin ejer, som gør den mere afslappet i visse situationer. Undgår man træningen især for hvalpe og unghunde er der stor chance for at man ender med en understimuleret og usikker hund, som måske har udviklet en udfarende adfærd overfor andre hunde eller mennesker, da den ikke ved hvordan den kommunikerer og omgåes med dem. Hunden er simpelthen ikke udviklet rigtigt mentalt, hvilke kan være svært at rette op på, på et senere tidspunkt.

Som beskrevet ovenfor vil en usikker hund have en udfarende og aggressiv adfærd, denne adfærd bliver mere tydelig jo mere usikker og bange hunden er. Denne adfærd udvises oftest når hunden er i snor eller føler sig trængt op i et hjørne og altså ikke kan komme væk. Dét med at hunden er i snor, hvor den ved at den ikke kan komme væk, giver den anledning til at ty til denne adfærd og bruge denne som forsvarsmekanisme til at skabe afstand til truslen.  

Som hundeejer er det derfor vigtigt at observere og være opmærksom på sin hund, hvis den har tendens til at udvise denne frygt. Hvis man ved og forstår hvad hunden er bange for og hvad der ”trigger” den, kan man så på gåture undgå denne situation og konflikt og dermed være et skridt foran hunden.

Aggressive og dermed utrygge hunde har ofte været ude for en oplevelse som har traumatiseret dem og som fungerer som "triggere". Dette kan eksempelvis være hvis en lille hvalp er blevet overtrumfet af en større og måske tung og voldsom hund, hvis et menneske har været fysisk voldelig overfor hunden, hvis der har lydt et højt brag tæt på hunden eller hvis en anden usikker hund har set den ellers selvsikre hund som en trussel og dermed været aggressiv som er endt i en fysisk situation. Der skal altså ikke meget til for at give hunden nogle ”triggere”, hvorfor træningen og socialisering i forskellige situationer er så essentielt for hundens selvtillid og adfærd.

Hvad angår genetikken har nogle racer en større tendens til at udvise aggressiv adfærd og dermed have en højere aggressionstærskel. Det handler meget om hvad de oprindeligt er blevet fremavlet til; jagt, vagt, hyrde mm. Det er derfor vigtigt når man vælger sin kommende hund at sætte sig godt ind i racen. Hver race har nogle instinkter som træder mere i karakter end i andre racer. Vagthunde er generelt avlet til at være selvsikre, rolige, selvstændige og i stand til at kunne tage beslutninger om hvorvidt de skal reagere på eventuelle trusler, altså er deres aggressionstærskel lavere. Nogle jagthunde har derimod en højere aggressionstærskel, da de er er avlet til at jagte og nedlægge bytte. Dog er det vigtigt at understrege at trods racer, kan en vagthund sagtens kan have en aggressiv og bange adfærd, mens en jagthund kan være den mest selvsikre og rolige hund. Det handler nemlig langt hen ad vejen om socialiseringen og træning af hunden fra hvalpetiden. Vi skal som hundeejere være opmærksomme på vores hund og lytte til den når den fortæller os at den er utryg ved en situation, så man kan få hunden væk på en ordentlig måde inden konflikten opstår. Har man først en hund der udviser aggression i en bestemt situation kan dette trænes, dog skal træningen ske i små skridt og i et roligt tempo og aldrig overskride hundens grænser. Det kan være en ide at opsøge råd og vejledning hos en hundetræner eller adfærdsspecialist til denne slags træning. Under træningen eller i en vis situation kan et beroligende fodertilskud som Zylkene være en hjælpende hånd. Det sløver ikke hunden og kan gives i starten af træningen, hvorefter man trapper ud af det som træningen skrider frem.

PetLux anbefaler altid at du forhører dig hos din dyrlæge hvis du skulle være i tvivl.

Forrige artikel Skal hanhunden kastreres?
Næste artikel Slidgigt hos hunde

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på, at kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævet felter