En sikker nytårsaften for din hund eller kat

En sikker nytårsaften for din hund eller kat

Året går snart på held og det betyder nytårsaften, hvilket kan være enormt stressende for en del kæledyr. Nogle dyr har stort set ingen til lille reaktion, mens andre dyr kan være så bange og have angst i et så stort omfang at medicinering kan være den eneste løsning. Det er vores ansvar som hunde- og katteejere at de kommer sikkert gennem denne tid og der er forskellige ting man kan gøre.

Træning fra hvalpe- og killingetiden

Allerede fra den tidligere tid kan man træne både hund og kat til høje lyde. Nogle hunde bliver automatisk dette, hvis de skal bruges til jagthunde, men alle racer kan lydtrænes, også katte. Det gøres i hjemmet ved eksempelvis at tabe ting på gulvet i samme rum hvor dyret befinder sig. Man kan starte med ting som ikke larmer for meget og derefter øge volumen gradvist. Dog aldrig så højt at dyret får angst, det kræver derfor at man er opmærksom på dyrets reaktion når volumen øges. En anden måde er ved at afspille fyrværkerivideoer på youtube på høj volumen. Imens videoen afspilles giver man hunden eller katten godbidder eller leger med den samtidig med at den roses. Man kan lydtræne sit kæledyr på forskellige måder et par gange om ugen således, at det ikke bliver for voldsomt for dyret og træningen så har et negativt udfald. Alt skal ske i dyrets tempo og tålmodighed og ros er vigtig at understrege.  

Selve nytårsaften

Trods ovennævnte lydtræning er det ikke alle hunde og katte som vænnes til høje lyde og brag. Der er forskellige ting man som hunde- og katteejer kan gøre for at hjælpe dyret på vej.

  • Gå en lang gåtur tidlig eftermiddag inden det bliver mørkt og lav forskellige ting med hunden så den bliver både fysisk og mentalt træt. Dette kan eksempelvis være sporarbejde eller anden træning. Det er altså ikke nok med en lang travetur, hunden skal også bruge sit hoved og næse. Husk altid at have hunden i snor trods den normalt kan gå uden, så den ikke kan stikke af hvis der skulle lyde et brag i nærheden og den bliver bange. 
  • Hvis din kat er udekat så prøv så vidt muligt at kald den ind om eftermiddagen eller hold den inde fra morgenstunden af. Den skal nok bruge sin kattebakke selvom det er en udekat, hvis den er trængende i løbet af dagen/aftenen.
  • Træk gardiner for derhjemme, så man afskærmer for de kraftige lys fra fyrværkeri. Selvom nogle dyr er vant til høje lyde, eksempelvis jagthunde, er det ikke sikkert de er vant til lysblink.
  • Dyret må ikke være alene hjemme nytårsaften, heller ikke hvis gardinerne er trukket for og radioen er skruet op. Skulle det ske at dyret går i panik og den er alene så man ikke kan berolige det, kan dette have alvorlige konsekvenser.
  • Undgå bordbomber og lign. på middagsbordet.
  • Spil relativt højt musik/radio når bragene begynder således at bragene sløres så meget som muligt.
  • Sørg for at dit kæledyr har adgang til mad, lækre og velduftende tyggeben, godbidder eller noget sjovt legetøj. Køb gerne nogle helt nye godbidder og lignende så dyret er ekstra interesseret i dem.
  • Lad dyret søge ind under sofa og seng. Uanset hvor dyret har lyst til at være, så skal den have lov til dette. Dens adfærd kan ændre sig meget fra normal hverdag til nytårsaften, så man skal endelig lade dyret være hvor den vil være, trods den normalt ikke har denne adfærd. Nogle hunde og/eller katte vil gerne være på steder hvor den kan gemme sig, så læg eventuelt tæpper frem, som den kan grave sig ned under. 
  • Skæld ikke din hund ud hvis den gør af bragene. Den gør fordi den er usikker på de høje lyde og det skal den have lov til. Prøv i stedet at aflede dens opmærksomhed ved hjælp af godbidder, tyggeben eller noget legetøj.
  • Hvis din hund er meget bange, så luft den ikke om aftenen, kun ud og tisse i snor hvis den er trængende og så ind igen. Selv i haven er det en god ide at have den i snor, så den ikke begynder at løbe forskrækket rundt hvis den bliver bange for fyrværkeri.

Medicinering

For en del hunde og katte kan det være en løsning at give noget beroligende, enten i form af et fodertilskud som Zylkene der ikke sløver, eller et andet præparat i håndkøb eller på recept. Hør dyrlægen om dette så dit dyr får det helt rigtige middel. 

En anden løsning kan være en Thundershirt til hunde, som er et dækken der tilføjer et konstant let pres omkring din hunds krop. Dette har en beroligende og afslappende effekt på din hund.

Kom endelig ind i en af PetLux butikkerne og få råd og vejledning om hvordan du takler nytårsaften på den bedste måde.  

PetLux ønsker alle de kære kæledyr og deres ejere en god og sikker nytårsaften.  

Forrige artikel Hundetegn er et lovkrav
Næste artikel Julegaverne klares let med et gavekort fra PetLux

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på, at kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævet felter