Mental stimulering af indekatte

Mental stimulering af indekatte

Ligesom hunde skal katte også stimuleres mentalt. Udekatte får automatisk denne mentale stimuli ved hele tiden at skulle forholde sig til mange forskellige ting såsom andre katte, hunde, ræve, fulge, mus, trafik, mennesker, undgå farlige ting, udleve jagtinstinkter mm. De mentale stimuli i denne blog gælder derfor kun indekatte der ikke dagligt har de samme udfordringer og får de samme indtryk som udekatte. For indekatte gælder det for ejeren om at give katten denne mentale stimulering i forhold til udekatte som klarer det selv.

Hvordan stimulerer man sin kat mentalt?

Kradsebræt er en helt essentiel ting for indekatte, da de ikke har muligheden for at kradse i træer mm. i naturen som udekatte. Der findes et hav af forskellige typer på markedet, men et stilrent kradsepanel som monteres på væggen vil passe flot ind i alle hjem med kat. Det er kattens natur at springe og hoppe, blandt andet for at komme væk fra farer, men også for at sidde og observerer små byttedyr og holde udkig. Sørg derfor for at din kat har mulighed for at hoppe op på et højt sted. Nogle katte finder selv op på borde og skabe, men en hver kat vil være glad for at have sit helt eget spot hvor det er meningen at den er og hvor den eventuelt har en seng. Eksempelvis kan et kradsebræt kombineres i et højt flot kradsemøbel hvor katten har sin egen plads til at sove og være på. Nogle mennesker går også det ekstra skridt for katten og får monteret ”kattevenlige” hylder på væggen i forskellige niveauer, så katten kan springe fra det ene niveau til det andet. Ved at katten har sit eget sted hævet fra gulvet stimuleres katten til spring og balancegang.  

Da katten er et rovdyr med stadig store jagtinstinkter er det vigtigt at stimulere disse, også selvom katten holdes som indekat. Indekattens jagtinstinkt kan stimuleres ved hjælp at forskellige former for bevægelse med legetøj. Eksempelvis legemus, drille/fiskepinde, pompom’er i snor, små bolde, små kradsedyr mm. Hos PetLux finder du mange forskellige former for kattelegetøj af højeste kvalitet som med garanti vil give både du og din kat en masse sjove stunder. Når man leger med sin kat og stimulerer jagtinstinktet hos den, sørger man også for at den får rørt og bevæget sig hvilket er vigtigt at have med i tankerne hos indekatte, der ikke får samme mængde motion som udekatte.

Man kan også give sin kat forskellige opgaver den skal løse for at få mad eller godbidder. Ligesom at der til hunde findes aktivitetsbolde som fyldes med godbidder findes tilsvarende til katte. Disse bolde fyldes med tørfoder/tørre godbidder og så gælder det for katten om at trille den rundt således at maden falder ud. Sådan en slags bold stimulerer både næsen og hjerne og sørger for at katten ikke ligger stille. Man kan også lege den klassiske vende-leg med katten, hvor katten skal vende et plastikkrus for at få godbidden.

Derudover kan man være kreativ med ting der i forvejen er i hjemmet såsom, papirsposer, tomme toiletpapir/køkkenruller, papkasser, skoæsker mm. Det er kun fantasien der sætter grænser og hvis bare man tænker på at kattens natur er at springe, gemme sig og bevæge sig kan man finde på et hav at sjove lege. ”Agility” tunneler til katte til indendørs brug er også et stort hit hos de fleste katte, da katte elsker at gemme sig og skulle bevæge sig igennem smalle passager. Man kan bygge huler til sin kat på områder i hjemmet som i hjørner, under senge, i bunden af skabe (hvis det altid er åbent så katten ikke risikere at blive lukket inde) mm.

Det handler altså om at være en smule kreativ og huske at kattens natur er at bevæge sig, gemme sig, hoppe og springe og jage. Jo mere katten har mulighed for at udøve denne natur, jo bedre trives den.

En mental stimuleret kat er en glad kat.

Forrige artikel Pleje og fodertilskud til hunden når det er bedst
Næste artikel Typiske sygdomme hos den ældre hund

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på, at kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævet felter