Slidgigt hos hunde

Slidgigt hos hunde

Mange hunde rammes af slidgigt, især ældre hunde af de store racer og det ses ofte i de store led som albuer, knæ og hofter. Rundt om alle knogleender er der beskyttende brusk og rundt om led ses en ledkapsel som danner ledvæske der virker som smørelse for leddet. Ved slidgigt nedbrydes ledbrusken over en længere periode og ledvæsken bliver tyndere, hvilket medfører smerte og ubehag.

Den mest normale årsag til at hunde får slidgigt er overvægt hos de store hunderacer, der medfører overbelastning af leddene. Nogle arvelige lidelser såsom albue- og hofteledsdysplasi ender i de fleste tilfælde også med gigt. Derudover kan skader på led såsom revne korsbånd og forskellige operationer øge chancer for at udvikle gigt.

Symptomer på slidgigt

Hunde er gode til ikke at udvise smerte og ubehag, derfor er det vigtigt at være opmærksom på sin hund, dens biomekanik og adfærd i dagligdagen. Nogle af symptomerne for gigtramte hunde når den mærker smerte vil være:

  • Hunden virker ikke glad og vil gerne være alene
  • Hunden sover mere end normalt
  • Hunden har svært ved at rejse sig
  • Hunden går langsommere end normalt på tur
  • Hunden kan virke stiv i kroppen 
  • Hunden vil ikke gå på trapper

Hvordan forebygger man slidgigt?

Slidgigt kan forebygges fra hvalpetiden ved at fodre med det rigtige foder. Det rigtige foder sørger for at hvalpen og unghunden vokser korrekt og ikke for hurtigt. For hurtig vækst kan have konsekvenser for dens led i en senere alder. Når man køber en ny hvalp skal man sikre sig, at forældrene til hvalp ikke har albue- og hofteledsdysplasi da det er arveligt. Gode fodertilskud kan bidrage til at hjælpe med at smøre leddene. Derudover skal overvægt forebygges ved det rigtige foder og den rigtige mængde motion. Ydermere skal man tænke over hvor hårdt hunden arbejder, hvis det er en arbejdshund eller hvis den eksempelvis løber med sin ejer på lange strækninger mange gange om ugen.

Hvordan behandles sligtgigt?

Er man i tvivl om ens hund er gigtramt eller udviser den nogle af ovennævnte symptomer, er det vigtigt at dyrlægen tilser hunden. Hvis hunden har fået konstateret gigt og tilstanden er blevet kronisk kan man hos dyrlægen få medicinsk behandling som mindsker symptomerne. Gigten kan ikke kureres helt, men hundens livskvalitet kan forbedres markant med den rigtige behandling. Udover medicinsk behandling er der forskellige ting man som hundeejer selv kan gøre. 

Hvis hunden er overvægtig skal man sørge for at hunden taber sig. Jo mere overvægtig hunden er, jo større skade og jo flere smerter har den. Hav i mente at en hund med gigt ikke skal have store mængder motion, hvorfor et hundefoder lavet specielt til overvægtige hunde er den letteste vej til et vægttab. 

Fodertilskud kan gøre underværker. Vælg altid nogle gode og rene tilskud af høj kvalitet. Eksempelvis en ren fiskeolie lavet på umættede fedtsyrer fra fede fisk med et højt indhold af omega 3 og 6, glucosamin og tilskud med grønlæbede muslinger. Vælg også et foder med et højt indhold af omega 3 og 6, eksempelvis et foder hvor proteinkilden er fisk i stedet for kylling og andet kød. 

En hund med gigt skal holde gang i sine led, men må ikke må for meget og for hård motion. Vær opmærksom på hunden, den kan have ondt selvom den ikke selv viser det og løber/leger videre. Hvis man har en vandhund er svømning yderst gavnligt og skånsomt for leddene frem for normal motion.

Pas på med at hunden ikke ligger i træk eller for koldt. De sarte led har ikke godt af kulden, da det gør dem endnu mere stive og kan øge smerterne når hunden skal ud og gå og have gang i leddene. Sørg derfor for at den ikke ligger direkte på gulvet, men på et tæppe, i en hundekurv eller på et andet underlag som tager kulden.

Kom endelig ind i PetLux til råd og vejledning om en god og ren fiskeolie, den varme hundeseng eller et godt foder. Husk altid at forhør dig hos din dyrlæge angående sygdom.

Forrige artikel Aggression hos hunde
Næste artikel Forebyg dyrlægeskræk

Skriv en kommentar

Vær opmærksom på, at kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

* Påkrævet felter