Er allergivenlige hunde overhovedet allergivenlige?

Du har helt sikkert hørt andre sige at deres hund er ”allergivenlig”, men er den nu også det? Alle pelsdyr kan i princippet give allergi, der er derfor forskellige ting der er værd at vide hvis man som så mange andre har allergi og gerne vil have en hund. 

Findes allergivenlige hunde overhovedet?

Det korte svar er nej når man taler om pelsdyr, i dette tilfælde hunde. Dog skal det sige at der er forskellige hunderacer der kan fremkalde allergi i mere eller mindre omfang, men da det afhænger af det individuelle menneske kan man ikke generalisere 100 procent om en race er allergivenlig. 

Hvad fremkalder allergien?

Når vi mennesker får allergi overfor hunde er det blandt andet allergener vi reagerer på og hundens fældemængde. Allergener er allergifremkaldende proteiner som alle hunde har. Hvis hunden fælder eller skælder afgiver den disse allergifremkaldende proteiner som man kalder materiale. Dette materiale ender på gulvtæppet, i hundekurve, måske i møbler, endda sengen hvis den sover der og lynhurtigt er materialet over det hele. Jo mere materiale, jo større chance for at udvikle allergi. Derfor siger man om hunde der ikke fælder, at de er allergivenlige. De fleste af disse allergifremkaldende allergener er særligt til stede i hud, spyt og urin. 

Er det forskellige fra person til person?

Ja det er det, da det også handler om i hvor stort et omfang man er allergiker. Nogle mennesker er meget allergiske og vil derfor reagere på en lille mængde materiale hunden afgiver, end en anden person der er knap så allergisk. Denne person vil først reagere ved en større mængde materiale. Altså er det et spørgsmål om hvor meget materiale der afgives fra hunden samtidig med hvor allergisk vedkommende er. Det vil sige at den samme hund kan godt være allergivenlig for én person, men ikke for en anden person.

Hundens adfærd kan godt spille en rolle

Hvis hunden er meget rolig når den er hjemme og det er en race der fælder, vil den fælde mindre end samme race der er urolig i hjemmet. Hunde der har adgang til møbler/sengen afgiver også meget materiale, end hunde der kun sover i hundekurven. Nogle hunde kommer endda eksempelvis ikke op på første salen i et hus og opholder sig måske kun nogle specifikke steder i hjemmet, kontra andre hunde der er over det hele.

Hunden fælder ikke

Når man i daglig tale siger at en hund er allergivenlig, refereres der til at den ikke fælder. Hunde der ikke fælder afgiver som sagt mindre materiale af de allergener der findes i huden. Allergenerne i spyttet vil stadig være hos en hund der ikke fælder, og man vil som allergiker sagtens kunne få allergi fra disse allergener. Det sker hvis hunden slikker på dig, som jo er meget normalt og nærmest umuligt at undgå.

Hvad kan man selv gøre?

Uanset om man har en ”allergivenlig” hund eller en hund der fælder, er god hygiejne altid en god ide. Et rent hjem indeholder mindre materiale i form af færre løse hår, men trods grundig rengøring er det sjældent nok til at en person med stor allergi vil kunne leve med hunden.

Hvilke racer er ”allergivenlige”?

Nedenfor er en liste over hunde der ikke fælder og har ikke den underuld der normalt indeholder materialet man reagerer på når det afgives.

Relevante produkter