Når hundehvalpen skal gøres renlig

Tanken om at skulle gøre sin nye hundehvalp renlig kan for nogle mennesker virke skræmmende, for hvad hvis den ikke lærer det? Men alle hunde kan lære det. Dog er det helt op til ejeren da hunde ikke automatisk ved hvor de må og ikke gå på toilettet. Vær derfor indstillet på tålmodighed i træningen og en masse ros.

Selve renlighedstræningen af hvalpen

Så snart man får sin nye hvalp hjem begynder renlighedstræningen. Husk at man ikke må forvente så meget af hvalpen de første par dage mht. alt anden træning, da det handler om at den skal lære at være renlig og vænne sig til sin nye familie og nye omgivelser.

Som udgangspunkt er det en god ide at tage hvalpen ud en gang i timen når den er vågen. Om natten kan man vente længere tid, men forvent ikke at hvalpen sover så lang tid som dig. Det handler altså om at lure hvor lang tid den sover og være på forkant, så man tager den ned så snart den vågner. Der er ingen grund til at vække den mens den sover. I dagtimerne når den sover kan man også bare lade den sove, men så snart den vågner skal den ned. Det vigtige er hele tiden at være et skridt foran hvalpen og lægge mærke til dens signaler. Observer derfor hvalpen meget de første par dage, og læg mærke til hvad den gør lige inden den skal på toilettet. Nogle går lidt rundt og snuser meget, nogle går i cirkler osv. Ved at registrere disse signaler kan man være på forkant og nå at tage hvalpen ud, så man undgår uheld indenfor. Dog vil man ikke kunne undgå uheld totalt.

I takt med at der gået nogle dage, kan intervallerne forlænges lidt så hvalpen lige så stille lærer at holde sig længere end en time. Som udgangspunkt skal en lille hvalp altid ud når den har spist, drukket en del, sovet eller leget. 

Skæld aldrig hvalpen ud, ignorer forkert adfærd og ros rigtig

Hvis og når der sker uheld indenfor må man ikke skælde den ud, da det kan resultere i at hunden bliver bange for at tisse eller besørge i nærheden af dig. Når uheldet er ude betyder det at ejeren ikke har være observant på hvalpens signaler og taget den ud i ordentlig tid. Ignorer uheldet og skynd dig udenfor med hvalpen.

Husk ALTID ros og nogle lækre træningsgodbidder når den udenfor tisser eller besøger. Vejen til rigtig og god træning er altid gennem ros og hvalpen skal have af vide når den gør det rigtige, frem for skæld ud for at gøre det forkerte. Ved at man ignorerer forkert adfærd og belønner den rigtige, finder hvalpen hurtigt ud af hvilken adfærd den får godbidder for og vil automatisk stræbe efter at gøre det rigtige. Husk også lige at træde et skridt tilbage når hunden klarer sagerne, så den kan være lidt i fred.

Hvor hurtigt bliver en hvalp renlig?

Det varierer fra hund til hund og der er ikke noget rigtigt eller forkert, så det er svært at sige. Det handler ikke om hvilken race hunden er, hvor stor den er eller hvad køn den er. Det hele handler om træningen og hvor god man er til at få den ud og belønne rigtig adfærd.

Min hvalp var blevet renlig, men så skete der et uheld

Hvis hunden kan være indenfor en ”normal” dag og komme ud de normale 3-4 gange og der så sker et uheld, er det vigtigt at træde et skridt tilbage og revurdere om hvalpen egentlig kan kaldes helt renlig. Måske er man gået for hurtigt frem i træningen, fordi hvalpen måske har haft en god dag hvor den fremstår helt renlig, men uden helt at være det. Gå derfor tilbage til at tage hvalpen ud flere gange om dagen. Måske ikke hver time som i starten af træningen, men vurdere og se på hvad din hvalp har brug for. Alt hundetræning kan gå frem og tilbage og det hele handler om at have tålmodighed med hvalpen så den føler sig tryg ved dig. Undgå at have et stresset kropssprog, men vær i stedet bevidst om at virke rolig og tryg da det smitter af på hvalpen.

Husk altid hundeposerne.

Relevante produkter