Aktivering af hundens næse og hjerne

Ligesom vi mennesker, har hunde behov for fysisk motion for at være sunde og raske. Nogle hunde har et større aktivitetsniveau end andre, eksempelvis hyrdehunde der er oprindeligt er avlet til at hyrde dyr som får på store åbne naturvidder og dermed løbe mange km hver dag. Jagthunde er også avlet til at være meget fysiske når de er på jagt og enten skal opstøve eller apportere vildt, mens andre hunde er avlet til at opholde sig på ét sted for at vogte. Uanset hvilken race hund du har og trods jeres gode gåture hver dag hvor i begge kommer ud og får strukket benene, så har alle hunde også brug for den mentale stimulering. Hjernen skal holdes i gang fra den tidlige hvalpealder, men i takt med at hunden bliver ældre har den stadig brug for hjernegymnastikken og ikke bare de lange traveture.

Hvordan stimulerer man hundens hjerne?

Der er mange former for hjernegymnastik til hunde. Man kan eksempelvis gå til lydighedstræning, jagttræning, polititræning, rallytræning, agility mm. Det er kun fantasien der sætter grænser for hvilke træningshold man kan tilmelde sig, men vigtigt er at man kender sin hund. Det at man har et godt racekendskab til lige netop den race man har anskaffet sig, og at man kender hundens oprindelige instinkter er vigtigt når man skal vælge den rigtige form for træning. Når det så er sagt kan en Hønsehund med et stærkt jagtinstinkt sagtens have stor glæde af agility, så vel som en mindre selvskabshund kan give den gas til lydighedstræning. Hvis ikke man aktivt går på jagt eller aktivt ønsker at sin Schæferhund kan det samme som politihunde, og træningen altså på et hobbyplan for at glæde både hund og ejer, er det ikke så vigtigt hvilken slags træning man vælger. Så længe hunden udviser glæder og man motiverer den og sammen har det sjovt. Det essentielle er at hunden arbejder mentalt og lærer en masse.

Hjerne-næsegymnastik hjemme og på tur

Hunde har en exceptionel god næse, nogle bedre end andre (jagthunde), men fælles er at når de bruger næsen bliver de mentalt trætte. Der er forskellige ting man kan gøre for at træne næsearbejde med hunden. Et fantastisk redskab de fleste hunde lynhurtigt lærer at bruge og synes er sjovt er en aktivitetsbold. Den fyldes med små godbidder som falder ud af hullerne når hunden skubber bolden rundt, og kan både bruges inde og ude. Dét at hunden får godbidder ud af bolden er en motivationsfaktor for hunden, og det hele handler om at motivere hunden.

En anden sjov leg til mental træning, hvis ikke man har en aktivitetsbold, er at gemme små godbidder i et tæppe/håndklæde og så folde det sammen. Her skal hunden dufte sig frem og få viklet håndklædet ud så den kan få godbidderne. Denne leg er også nem og kan leges alle steder. I starten kan man folde håndklædet få gange, så hunden lærer det og derefter kan man så folde flere gange, så sværhedsgraden øges og hunden skal arbejde hårdere for godbidden.

En tredje leg som er let og meget effektiv som næse- og hjernetræning er, at kaste hundens aftensmad, hvis den består af tørfoder, ud over en stor græsplæne. På denne måde skal hunden bruge næsen for at få maden, og den kan sagtens tage lidt tid hvis man får kastet maden langt ud. Denne leg kræver at man enten har en have eller et grønt areal til rådighed i nærheden. Har man ikke en have og det er lyst om aftenen, kan man nemt have hundes aftensmad med i lommen i en pose og så kaste den ud når i er ude og gå aftenstur. Pas dog på at der ikke kommer andre hunde og deltager i legen, så din hund ikke får al sin mad. 

Der er også lege som problemløsning, hvor hunden skal løse et ”problem” for at få godbidden. Det kunne eksempelvis være forskellige aktivitetsspil, hvor hunden skal løfte eller skubbe låg eller andre genstande til siden for at få godbidden. Man kan også bruge en almindelig kop eller et låg, vær dog opmærksom på at hunden ikke tygger/spiser i de genstande der skal flyttes. Eller at man putter hundens tørfoder i en flaske (ikke af glas), så hunden selv skal regne ud hvordan maden kommer ud. Man kan også gemme en masse godbidder rundt i hjemmet og lade hunden snuse sig frem til dem. 

Kropskontroløvelser er også en fin måde at stimulere hunden mentalt, her vil næsen dog ikke være i spil. Disse øvelser handler om balance og motorik og vil udfordre en hver hund. Det kan minde om agility, hvor hunden skal gå på en vippe, igennem en tunnel, stå stille på et højt lille areal mm. Hvis man ikke har en agilitybane til rådighed kan man sagtens øve sådanne øvelser på gåturen. Her kan man træne hunden i at hoppe op på en træstub, en bænk og hvad man lige kommer forbi, hvor hunden skal stå stille og kontrollere sine bevægelser. Det er igen kun fantasien der sætter grænser og det gælder bare om at være en smule kreativ. 

Hunde forlanger ikke særlig meget, så lidt og simpelt kan også gøre en kæmpe forskel. Så længe hunden bruger næsen og hjernen er den glad og tilfreds. God træning.   

Relevante produkter