Bestil trygt hos os
Negleklipning på hunde
Som på os mennesker, vokser hundens klør/negle og skal derfor klippes i ny og næ. Nogle hunde har gennemsigtige negle mens andre har sorte, hvilket kan give nogle udfordringer ved negleklipningen. Derudover vokser nogle hundes negle hurtigere end andres, så det er meget individuelt fra hund til hund.
Hvordan er negle/klør opbygget?
Neglen eller kloen som det også kaldes er opbygget af forskellige ting. Yderst ses hornlaget og under dette lag ses det man i daglig tale kalder nerven. Denne har en lyserød farve/struktur og ses tydeligt på gennemsigtige negle. Den såkaldte nerve består af blandt andet nervevæv som udløser smerte, blodkar som giver den lyserøde farve og en lille knogle der kaldes klobenet som hornlaget vokser ud over. Det er således hornlaget der slides og skal helst slides i takt med voksehastigheden. Hunden kan slide hornlaget ved eksempelvis at gå meget på asfalt eller grundet dens potestilling. Nogle hunde går mere ”på tæer” end andre som går mere på flad fod. Fælles er at neglene som udgangspunkt er for lange, hvis de rør ved underlaget når hunden står på fladt underlag som asfalt. Er de for lange skal de klippes med en negleklipper specielt lavet til dyr. Hos hunde som meget sjældent får klippet negle, men hvor neglene ikke slider sig selv og dermed burde blive klippet, kan den ovennævnte nerve vokse med ud, så det bliver sværere at klippe en passende mængde af uden at ramme nerven. Det er derfor vigtigt at man er opmærksom på dette fra en tidlig alder og eventuelt får hjælp hos sin dyrlæge med negleklipningen. Altså er det bedst hvis man tager en smule med jævne mellemrum således at nerven bliver på plads, end at man venter for neglene er alt for lange.
Hvor tit skal neglene klippes?
Som sagt er det meget individuelt fra hund til hund om hvordan den slider neglene og hvor hurtigt de vokser. Der er ikke en tommelfingerregel der siger at neglene skal klippes en gang om måneden eksempelvis, man skal selv holde øje og vide hvordan hunden slider dem. Går hunden mest på græs hvis den bor på en landejendom eller går den meget på asfalt hvis den bor i byen. Dog skal man være opmærksom på ulvekloen/vildtkloen som ikke slides som de andre negle. De kan desværre let overses eller glemmes, da de sidder lidt længere oppe på indersiden af benet, men glemmer man disse kan de med tiden vokse i ring og bore sig ind i benet. Den ovennævnte regel med det flade underlag er en god indikation på hvornår hunden skal have klippet negle, men har man en negleklipper selv og ved man hvad man laver, kan man med fordel tage en lille smule med jævne mellemrum.
Hvordan klippes neglene?
Dyrlægen har altid de bedste redskaber, men klipper du selv neglene skal du være opmærksom på at have en god neglesaks som ikke flosser neglen. Neglesakse kommer i forskellige størrelser, så det er essentielt at have en der passer til hundens neglestørrelse. Når neglene klippes skal de være plane med underlaget og flade og der må selvfølgelig ikke klippes for meget af således, at man klipper i nerven (det røde område), da det så vil bløde og gøre ondt på hunden i og med at der klippes i nervevæv og blodkar. Dyrlægen eller veterinærsygeplejersken ved altid hvad de laver, men skulle det ske at man ved et uheld har klippet for meget af, hvis man selv klipper neglene, er det vigtigt at have et blodstoppende pulver der kan duppes på og stoppe blødningen. Denne situation skal dog helst undgås.
En del hunde er ikke meget for at få rørt sine poter, hvorfor det er en god ide at vænne hunden fra hvalpealderen til at få nusset sine poter. På denne måde vil det være lettere når hunden bliver ældre og skal have klippet poter. For en hund som ikke kan lide dette kan det nemlig være så voldsom en oplevelse at få klippet negle, også selvom personalet på dyreklinikken ved lige hvad de laver. Det kan være en meget stressende oplevelse for hunden, hvilket i værste tilfælde kan minde om et overgreb på hunden, hvis der er behov for at den holdes fast med et godt tag. Derfor er det op til hundeejeren at få nusset godt om de små hvalpepoter.