Alene-hjemme træning

Mange hundeejere er grundet job nødt til at lade hunden være alene hjemme i løbet af dagen. Da hunde er et flokdyr er det egentlig ret unaturligt for hunden at blive efterladt alene og dermed blive adskilt fra flokken, derfor er alene-hjemme træningen en stor del af den rigtige og vigtige socialisering fra den helt tidlige alder. Alene-hjemmeproblemer og separationsangst er et af de mest hyppige problemer for hunde i Danmark, dog kan dette problem undgås med den rigtige træning eller forberedes markant med ligeså.

Planlægning

Inden den nye hvalp/hund ankommer i sit nye hjem er det vigtigt at have gjort sig nogle overvejelser omkring forskellige ting. Hvor skal hunden sove, hvor skal den være når den er alene, har den adgang til hele hjemmet, hvor skal den spise osv. Når disse spørgsmål er blevet besvaret og hundekurven og resten af udstyret er købt er hunden klar til at møde sin nye familie. Den kommende træning og socialisering vil forløbe langt lettere hvis disse overvejelser og beslutninger bliver overholdt og ikke ændret på undervejs. Konsistens, tålmodighed og rutiner er vejen frem når det handler om socialisering og træning således, at hunden kan føle sig tryg og ikke ender helt forvirret med diverse adfærdsproblemer.

Alene-hjemme træningen

Det første den nye hund skal er at vænne sig til sin nye familie og nye omgivelser. Uanset om man har en lille hvalp eller en ældre, men stadig ny hund, er det vigtigt at man tager alt træning et skridt ad gangen. Hunden kan ikke rumme hvis det hele presses ned over hovedet på den på en gang, der er et hav af nye indtryk i det nye hjem så tryghed er alfa og omega. Hunden skal altså først vænne sig til den nye familie og det nye hjem før den ”rigtige” træning kan begynde. Man kan derfor ikke forvente at den nye hund kan være alene eller sove i et rum for sig selv efter første dag. Det kan derfor være en god ide at hundens ankomst planlægges i forbindelse med en ferie, så man har tiden og roen til at være sammen med sin nye bedste firbenene ven.

Når hunden har vænnet sig til sin nye familie og hjem og faldet godt til kan man begynde alene-hjemme træningen, dog igen i små skridt. Jo mindre skridt man tager, jo mindre chance er der for at hunden udvikler separationsangst. Træningen startes helt simpelt med at den nye hund får nogle godbidder smidt ind i et andet rum, hvor efter man forlader rummet i få sekunder. Hunden skal ikke være lukket inde, hold døren åben så hunden kan se at du går. Disse intervaller kan øges med få minutter gradvist og denne øvelse gentages flere gange om dagen i forskellige rum, således at hunden lærer at føle sig tryg i hele hjemmet. Når hunden ikke længere registrerer at du forlader den, kan man eksempelvis øve med at lukke døren efter sig. Husk altid ekstra godbidder og meget ros når man kommer tilbage til hunden. Træningen kan også gå ud på at man går ud med skraldet mens hunden er indenfor i hjemmet, således at den ser dig gå ud ad hoveddøren. Øvelsen hvor man forlader hunden via hoveddøren gentages også et hav af gange, mens intervallerne øges gradvist. Hvis hunden begynder at pibe, gø eller hyle så vent til at hunden bliver stille igen før man går ind til den. Gå ikke ind til den mens den larmer, da den så vil associere dens gøen med at du kommer tilbage og ”redder” den. Hvis den gør og hyler i for lang tid, må intervallet sænkes markant og træningen må tage et skridt tilbage, eventuelt helt tilbage til godbidder i et andet rum for åben dør. 

Det handler altså om hele tiden at vurdere om hunden kan overskue og klare træningen i den tidsperiode man træner med. Det er meget individuelt for hund til hund hvor hurtigt den lærer at være alene, nogle hunde hviler mere i sig selv end andre og nogle er mere opmærksomme på hvad der sker omkring den end andre. Det er derfor ikke til at sige hvad der er normalt og hvor hurtigt en hund burde lære at være alene. Tålmodighed er en vigtig faktor når det handler om alene-hjemme træning, hvilket smitter af på hunden. Hvis træningen foregår under stressede forhold vil hunden formentlig ikke få noget godt ud af det, man skal derfor huske at afsætte god tid til træningen og have et godt lager af godbidder

Aktivering

En god ide til når hunden skal være alene er forskelligt aktivitetslegetøj, eksempelvis en godbidsbold. Denne bold fyldes med små godbidder således, at hunden kan skubbe den rundt med snuden så godbidderne falder ud. Denne slags legetøj stimulerer hundens næse og koncentration og fjerner fokus fra dét at hunden er alene. Selvfølgelig kan sådan en bold kun bruges af hunde som er trygge og som kan være alene, og man skal ikke forvente at grundet denne bold så kan hunden være alene. Et aktiveringslegetøj er altså en ”bonus” for hunden der kan være alene, så den ikke begynder at kede sig for meget.

Hvor mange timer?

Hvor lang tid kan hunden være alene? Det afhænger også meget af den individuelle hund, dog anbefales det at en hvalp kun er alene hjemme i maks et par timer ad gangen, når den har lært at være alene. Voksne hunde kan derimod godt trænes til at være alene i 5-8 timer ad gangen. Igen handler det om den rigtige træning fra start af som skal foregå i et helt roligt tempo sat efter hundens kunnen og ikke ejers utålmodighed.   

Når hunden forlades

Idet man forlader hunden derhjemme er det vigtigt at man er rolig. Trods hunden kan være alene er der en chance for at den blive utryg, stresset og alt for opmærksom på at du går, hvis du stresser ud af døren. Vi kan alle have travlt om morgenen, men det er vigtigt at man så vidt muligt prøver at være helt rolig gerne 10-15 minutter inden man går, så hunden ikke mærker uroen og forlades stille og roligt. Undgå helst at tale for meget til hunden. Der er ingen grund til at fange dens opmærksomhed ved at fortælle den at man kommer tilbage igen, trods man mener det af ren kærlighed. Dette gør bare at hunden bliver opmærksom på dig og det faktum at du forlader den. Man kan smide nogle godbidder ned til den, give den en godbidsbold eller noget andet legetøj og så bare være stille og gå. Ligeledes er det en god ide ikke at hidse den helt op når man kommer hjem til den igen. Hav et roligt kropssprog og hils stille og roligt på hunden. Hvis hunden er meget ophidset og glad når du kommer hjem, kan du eventuelt ignorere den helt når du kommer ind af døren, og først sige rigtigt hej til den når den er faldet til ro igen. På denne måde lærer hunden at der ikke er nogen stres forbundet med afgang og ankomst og at den ikke behøver være helt oppe på dupperne når hoveddøren går op.

Relevante produkter