Skal hunhunden steriliseres?

Der er både fordele og ulemper ved at lade sin tævehund sterilisere, trods mange hundeejere vælger dette. Selve indgrebet går ud på at dyrlægen fjerner hundens livmoder og æggestokke således, at hunden ikke kan komme i løbetid, blive gravid eller blive indbildsk gravid. Indgrebet foregår i fuld narkose hos dyrlægen og hunden kommer hjem samme dag, hvor den efterfølgende skal have smertestillende.

Fordele ved sterilisation

En sterilisation forhindrer sygdomme i livmoderen og æggestokkene som eksempelvis livmoderbetændelse og æggestokkekræft. Kræft i mælkekirtlerne kan også forhindres, hvis hunden bliver steriliseret i en tidlig alder. Alle tæver har ca. 25 % chance for at udvikle kræft i mælkekirtlerne i løbet af deres liv, men ved at sterilisere hunden sænkes denne risiko til ca. 8 % hvis tæven steriliseres før anden løbetid og helt ned til ca. 1 % hvis tæven steriliseres før første løbetid. Altså kan man sige jo tidligere jo bedre.

Andre fordele kan også være at hunden ikke skal gennemgå den stres der følger med at være i løbetid eller at være indbildsk gravid grundet hormonelle påvirkninger. Disse perioder kan stresse nogle tæver, hvilket er en helt unødig stress hvis hunden ikke skal have hvalpe. At hunden bløder, skal gå med ble og ikke må luftes visse steder på gåturen under løbetiden undgås også ved en sterilisation. Derudover undgår man selv sagt risikoen for at hunden kan blive gravid ved et uheld.

Ulemper ved sterilisation

Steriliserede tæver har lettere ved at tage på i vægt, grundet et nedsat stofskifte som følge af indgrebet. Denne eventuelle overvægt kan sagtens undgås eller behandles ved at fodre med det rigtige foder. Vælg et foder med nedsat kalorieindhold såsom et specifikt slankefoder således, at hunden ikke bare får mindre af sit normale foder, men stadig får den rigtige fysiske mængde og derved føler sig mæt. Derudover kan overvægt også forhindres ved den rigtige mængde motion. Sørg dog altid for at motionen tilpasses hunden, så hundens led og knogler ikke kommer på overarbejde.

Nogle steriliserede tæver kan blive urininkontinente i en senere alder. Urininkontinens betyder at hunden ikke er i stand til at holde på vandet når den slapper af eller sover, derfor vil den gå og dryppe urin og småtisse. Der findes medicin mod dette problem. Steriliserede tæver kan med fordel fodres med tilpasset mængde protein, for ikke at belaste urinvejene. Kontakt altid din dyrlæge, hvis du mistænker at din hund har problem med urinvejene. 

Et harmløst problem som følge af en sterilisation er, at nogle få tæver vil miste glansen og blankheden i pelsen, så pelsen kommer til at se en smule glansløs og kedelig ud. Dette er dog intet hunden selv kan mærke, og ikke et problem der gives medicin for. 

Overordnet er der flere fordele end ulemper ved at lade sin tæve sterilisere, hvis man ved at den ikke skal have hvalpe. At hunden undgår chancen for sygdom som kræft og betændelse i livmoder og æggestokke er en vigtig faktor for mange mennesker, og dét der gør at de vælger en sterilisation. Mange steriliserede tæver har en bedre livskvalitet end tæver der ikke er steriliserede, grundet de ovennævnte fordele.

Relevante produkter