Overvægt hos hunde

Overvægt opstår når hunden indtager flere kalorier end den forbrænder, altså ved for meget eller forkert mad og for lidt motion. En hver hund uanset race kan blive overvægtig, dog ses overvægt oftere hos de mere madglade hunderacer end hos ”småt spiserne”. Desværre er overvægt en meget almindelig sygdom hos hunde og ses desværre hos 35-40% af danske hunde. Udover at problemet oftest ses hos de madglade racer, ses det også tit hos kastrerede hanhunde da den manglende testosteronproduktion ændrer stofskiftet. Derudover kan nogle typer medicin også være med til at øge appetitten.

Hvornår er hunden overvægtig?

Som udgangspunkt siger man at en hund er overvægtig hvis den vejer mere end 15 % af sin normalvægt. Hvis man eksempelvis har en hund med en normalvægt på 20 kg. er den overvægtig hvis den vejer 23 kg. og derover. Det er derfor vigtigt at kende sin hunds normalvægt, da et par kg. ikke lyder af meget i daglig tale, men kan gøre en stor forskel for hundens heldbred og risikere at medføre en masse andre sygdomme.

Symptomer og konsekvenser

Det er ikke svært at se om en hund er overvægtig og nogle af de mest normale symptomer er besværet bevægelse, åndenød ved motion, at man ikke kan mærke ribbenene og selvfølgelig at hunden ser tyk ud.

Overvægt er roden til meget ondt og kan forårsage eller forværre mange sygdomme. Blandt andet ses ledproblemer, diskusprolapser, diabetes, hjerte-kar-sygdomme, leversygdomme, sygdom i bugspytkirtlen, respirationsproblemer, mave-tarmsygdomme, hudsygdomme og generelt nedsat livskvalitet og livsglæde. Derudover er overvægt også med til at øge risikoen for komplikationer under bedøvelse ved operationer mm. Listen er altså lang og overvægt er et problem der skal tages yderst seriøst, da det udover at nedsætte hundens livskvalitet og øge risikoen for alle ovennævnte problemer heller ikke er let at slippe af med. At få bugt med overvægten og få hunden tilbage på en normalvægt kræver tid og hårdt arbejde.

Behandling af overvægt

Hunden taber sig på samme måde som hos os mennesker, nemlig ved at kalorieindtaget nedsættes til det den har brug for, nemlig til et niveau hvor den forbrænder mere end den indtager, først når den ligger i ”kalorieunderskud” vil den tabe sig. Hvis den eksempelvis indtager præcis hvad den forbrænder vil vægten hverken stige eller falde, og indtager den mere end den forbrænder vil den tage på. Udover det vigtige foderindtag, spiller motion selv sagt også en stor rolle, men motionen skal ske efter hundens kunnen. Ikke alle overvægtige hunde tåler lange traveture grundet den dårlige kondi og den udsatte krop, motionen skal derfor tilpasses hundens tilstand og kan i takt med et vægttab øges.

Hunden skal ikke bare have mindre af sin normale mad når den skal ned i vægt, den skal have et specifikt slankefoder. Et slankefoder er nemlig fremstillet med færre kalorier og flere fibre således, at hunden indtager færre kalorier, men får en stor mæthedsfornemmelse. Derudover er et slankefoder også lavet med alle de rigtige og vigtige vitaminer, mineraler og proteiner. Et slankefoder er derfor nøje lavet til at hunden får alt det den skal bruge, uden at den skal have fysisk mindre mad og derfor føle en stor sult. Det er derfor vigtigt som hundeejer, at man ikke beholder hunden på sit gamle foder og bare giver den mindre mad, sker det vil hunden ikke få den rigtige mængde vitaminer, mineraler og proteiner som der skal til for at den fungerer optimalt, men kun gå ned i kalorieindtaget, ydermere vil den heller ikke opnå den rigtige mæthedsfornemmelse som kan være til stor frustration for hunden. Hvis hunden får godbidder ved eksempelvis træning og gåtur, skal disse også være til overvægtige hunde og kalorieindtaget fra disse skal fratrækkes dens samlede kalorieindtag for dagen.

En god ide er at veje hunden med jævne mellemrum, har man en stor hund kan man låne dyrlægens store vægt, på den måde kan man holde styr på hundens vægt så intet overlades til tilfældighederne. 

Et vægttab sker ikke over natten og kræver som sagt hårdt arbejde og disciplin. Det er derfor vigtigt at man som hundeejer taler med dyrlægen og får lagt et realistisk program, så den rigtige foder- og motionsmængde nøje planlægges i forhold til hundens tilstand og alder.

Relevante produkter