Coton de Tulear

Alt, du skal vide om din Coton de Tulear – bomuldshunden

Coton de Tulear betyder bomuld fra Tulear og referer til hunderacens pels, der er blød og vattet – ligesom bomuld. Det unikke ved denne hunderace er dog, at den er allergivenlig. Bomuldshunden har nemlig ikke rigtig pels, men bomuldslignende hår uden underuld, og det er dét, som gør den allergivenlig. Hunderacen Coton de Tulear stammer oprindeligt fra Madagaskar, hvor den hørte til hos den franske overklasse i 1950’erne. Hundens popularitet er siden hen vokset, og den er i dag en af de mest populære hunderacer i Danmark.

En Coton de Tulears opdragelse og aktivitetsniveau

Denne hunderace kræver ikke særlig meget motion, men huden skal stimuleres fysisk og mentalt. Det kan for eksempel være i form af at lege med andre hunde eller med hundelegetøj, som denne race er specielt glad for. Man kan nemt komme til at tro, at hundens høje energiniveau stiller krav om meget motion, men det er ikke tilfældet. I modsætning til lange gåture er bomuldshunden rigtig glad for – og dygtig til – agility. Hunde af denne race er desuden nogle puttetrolde, som elsker at hygge sammen med dig og familien i sofaen.

En Coton de Tulear-hund kan tilpasse sig sin ejers livsstil, og dermed kan den trives både på landet og i mindre lejligheder. Så længe den kommer ud, får brugt sin næse på gåture og mødes med andre hunde og mennesker, trives den og er glad.

Når man taler om socialisering af en Coton de Tulear, indebærer det, at du bør skabe positive møder og situationer mellem din hund og andre dyr og mennesker. På den måde får du en afbalanceret Coton de Tulear-voksen. Også sjov lydighedstræning kan være en indgangsvinkel til at stimulere din bomuldshund mentalt og fysisk, samtidig med at den bliver opdraget – for eksempel er det vigtigt at få etableret stuerenlighed med denne hunderace fra start, da det udgør en større udfordring for den end hos andre hunderacer.

Du bør holde træningen af din Coton de Tulear livlig og underholdende med masser af kærlig ros. Så opnår du positive resultater. Godbidder er også en fordel, men hold igen, da racen er en lille hund, som hurtigt kan blive overvægtig. Du kan eventuelt overveje, at nogle af hundens godbidder skal være fedtfattige godbidder.

Hvor stor bliver en bomuldshund?

En Coton de Tulear-voksen kan blive mellem 13-19 år, er mellem 22-32 centimeter høj og vejer mellem 3,5-6 kilo. Det er overordnet set en ret sund hunderace, der dog har tendens til at få øjenproblemer og hoftedysplasi. Som det er med mindre hunderacer, er der risiko for luxelle patellar (knæled, der går af led) og rygsygdomme, men Coton de Tulear-hundeopdrættere er blevet meget opmærksomme på at holde racen fri for disse helbredsproblemer. Der er stor chance for, at du vil få en Coton de Tulear-hvalp, som er sund og rask på grund af de mange genetiske screenings.

Coton de Tulear-bomuldshundens farver

Denne hunderace ligner lidt en lille, hvid bamse på grund af dens lave statur og den naturligt lange, bomuldslignende pels. Hundene har mørke øjne og et kækt smil, som charmerer de fleste. Pelsen på en Coton de Tulear er aldrig ru eller stiv, men er halvlang og blød. Farven på pelsen er som regel hvid – meget sjældent sort – og der kan være nogle rødgule eller lysegrå pletter omkring ørene.

En selskabelig bomuldshund

En Coton de Tulear har ofte nemt ved at tilpasse sig sin ejers livsstil. Racen er ikke en hund, du kan lade blive alene hjemme længe, da bomuldshunden vil kede sig. Det kan resultere i, at den mistrives og bliver destruktiv. Heldigvis er dette det eneste minus ved en Coton de Tulear, da den nemlig er ekstremt god med mennesker – især børn – og andre dyr. Bomuldshunden er en hund, du skal ville være sammen med, da den helst vil være der, hvor du er – den bliver din anden skygge.

Selvom bomuldshunden ikke kan lide at være alene, kræver den ikke, at du aktiverer den konstant. Derfor kan du, hvis du har mulighed for det, tage den med på arbejde (eller andre steder), da den i så fald vil lægge sig i et hjørne og sove – med et øje på klem, så den ved, hvor du er. Du kan med fordel lege med den i dine pauser, hvor den kan vise dig de tricks, I har øvet sammen. Med en Coton de Tulear er du sikret en samtalepartner, der svarer dig i form af en logrende hale og små vuf og grynt.

Grooming og pleje af pels

Racens pels lugter nærmest ikke af hund – heller ikke når den har været ude i regnvejr. Dog kræver pelsen en hel del pleje. Pelsen bør børstes dagligt for at udrede filtkugler, hvilket medfører en masse nærvær og tid med din hund. Pelsen skal gerne børstes helt igennem fra inderst til yderst, og det kan være nødvendigt at bruge balsamspray. Det er en god ide at tjekke din bomuldshunds øre et par gange om ugen og fjerne overskydende hår, voks eller snavs for at undgå øreinfektioner. Derudover bør du bade den med hundeshampoo hver tredje uge.


De fleste, der ejer en bomuldshund, får den klippet hos en hundefrisør tre gange om året for at reducere den omfattende pelspleje. Det vil være en fordel at introducere din bomuldshunde-hvalp til pelsplejerutinen tidligt, da det i så fald kan blive en integreret del af hyggerutinen for både dig og din hund.

Gode råd om kost til din bomuldshund

Det hundefoder, en Coton de Tulear bedst kan lide, afhænger af dine valg som ejer, da denne hunderace stort set er altædende. Det, du giver den som hvalp, vil den kunne lide som voksen. Derfor kan du tidligt præge din bomuldshund og give den gode vaner i form af hundefoder og eksempelvis grøntsager.

Relevante produkter