Bestil trygt hos os
Dansk-svensk gårdhund
Det skal du vide om dansk-svenske gårdhunde
Tjekker du ofte, om der er en dansk-svensk gårdhund til salg et sted? Det er du ikke alene om. Denne hunderace er nemlig populær i hele Skandinavien. Den er avlet til at jage rotter og holde vagt, og derfor er den meget aktiv og opmærksom. Den vil allerhelst bruge sin tid sammen med mennesker, hvorfor den er en perfekt familiehund.Der er tale om en hund, som er meget intelligent og social. Dét stiller krav til ejeren, som skal sørge for at stimulere den både fysisk og mentalt og generelt være meget sammen med den. Passer og plejer du den ordentligt, kan du få op til 14 år sammen med hunden.
Hvor er en dansk-svensk gårdhund fra?
Denne hunderace er fra Skåne i Sverige. I flere århundreder er den blevet brugt som jagthund og vagthund på gårde i Danmark og Sydsverige. Her fangede den rotter og holdt fremmede væk. Men den holdt også mennesker med selskab. I 1987 blev racen anerkendt i Danmark og Sverige.Sådan er pelsen
Dansk-svenske gårdhunde har en kort pels, hvor hårene er glatte og ligger ned. Pelsen er typisk hvid med markeringer og pletter i brun, sort og gulbrun. Markeringerne er forskellige i størrelse. I sjældne tilfælde kan en racen være langhåret. Den korte pels gør, at denne hunderace ikke kræver meget pelspleje. Det er nok at børste den, så man holder styr på fældningen, og bad skal gives efter behov.Hvordan er dansk-svenske gårdhundes temperament?
Denne hunderace er meget intelligent, opmærksom, energisk, venlig og social. Det gør den til en perfekt familiehund, som fungerer godt med børn, og som altid er klar på eventyr. Den elsker at være sammen med dig og vil helst undgå at være alene.Når det kommer til opdragelse af en dansk-svensk gårdhund, er det vigtigt at starte, når den er hvalp. De første fire måneder er nemlig afgørende for, hvordan den kommer til at se verden og opføre sig fremadrettet. Denne race er meget nem at træne, så du kan let lære den både tricks og lydighed.
Hvad vejer en dansk-svensk gårdhund?
Typisk har denne hunderace en vægt på op til 10 kilo. Hannerne vejer 9-10 kilo, mens hunnerne vejer 6-7 kilo. Og hvor hannerne kan blive 34-37 cm høje, kan højden for hunner nå mellem 32-35 cm. Denne races kropsvægt er altså høj i forhold til dens relativt lille størrelse. Det gør racen ret kompakt og stærk.Hvor gammel bliver en dansk-svensk gårdhund?
En dansk-svensk gårdhund kan nå en alder på 11-14 år. Den ældste dansk-svenske gårdhund blev dog 23 år gammel. Racen er generelt meget sund og rask, men arvelige sygdomme som fx hofteledsdysplasi og hyperuricosuri – det vil sige problemer med henholdsvis hoften og urinvejene. Derudover kan racen rammes af tandproblemer.Inden du køber en dansk-svensk gårdhundehvalp, kan du derfor med fordel spørge opdrætteren ind til de forskellige arvelige sygdomme. Det er også en god idé at møde hvalpens forældre. På den måde sikrer du dig, at forholdene er gode, og at du ikke får en syg hvalp. Så kan du få mange gode år med din hund.
En jagthund med et højt aktivitetsniveau
På grund af den dansk-svenske gårdhunds fortid som bl.a. rottefanger er denne hunderace meget aktiv. Den kræver derfor meget leg, løb og mange vandreture. Det er vigtigt at variere aktiviteterne, så man altid stimulerer hunden både fysisk og mentalt. Ved fx at løbe og lege gem-og-søg kan du stimulere dens sanser og aktivere dens jagtinstinkt. Derudover er denne race også meget glad for at løse opgaver og følge ordrer, hvorfor det er oplagt at træne den og lave aktiviteter som rally og agility.En dansk-svensk gårdhund er altså ikke racen for dig, hvis du nyder at slappe meget af på sofaen, eller hvis du ikke har tid og energi.
Gode råd om kost og pleje
Fordi denne race som nævnt er meget aktiv, skal du vælge foder, som er lavet specielt til aktive hunde. Det er nemlig vigtigt, at den aktive hund får nok kalorier samt den rette kombination af protein, fedt og grøntsager. På denne måde sikrer du dig en sund og stærk dansk-svensk gårdhund.
Da tandproblemer kan forekomme hos racen, er det vigtigt at børste hundens tænder dagligt. Med en god tandpasta og tandbørste til hunde kan du forhindre tandsten og plak i at danne sig i hundens mund og dermed forhindre tandsygdomme, dårlige tænder og dårlig ånde. Du gør klogt i tidligt at vænne din dansk-svenske gårdhundehvalp til tandbørstning, så rutinen bliver hurtig og problemfri.
Denne race er som sagt meget ned at træne og nyder at adlyde, ligesom den kan lide at tage en svømmetur. Derfor anbefaler vi, at du har fløjte og clicker samt håndklæder klar, når du skal træne eller på tur med en dansk-svensk gårdhund.
Den rette hundeseng til din hund
Find det rette sovested til din hund. Hunde elsker deres kundekurv lige så meget som vi elsker vores seng. Hunde sover dog meget mere i døgnet end mennesker gør, så derfor er det ekstra vigtige at deres hundekurv er valgt med omhu. I gennemsnit sover en hund 13-14 timer i døgnet.
Hvalpe og gamle hunde sover mere end de 13-14 timer, og de har derfor ekstra behov for en god hundeseng.
En hundeseng er ikke bare et sted for din hund at hvile. En hundeseng er ofte det sted, som hunden forbinder med tryghed. Det er det sted, hvor den kan trække sig til, hvis den trænger til ro og hvor den kan føle sig sikker. En god hundeseng kan derfor forbedre din hunds søvnkvalitet, støtte sunde led og knogler, og samtidig give en følelse af sikkerhed og komfort. Du giver af den grund din hund bedre livskvalitet og ikke blot bedre søvn, hvis du finder en god hundeseng til din hund.
Hundesengen er ikke altid kun et sted, hvor hunden kan sove. Det kan også være et sted hunden søger hen, når den bare lige har brug for en pause.
Se vores udvalg I Petlux hundesenge her Petlux Hundesenge