Hvilket udstyr skal jeg bruge til at groome min hund?

Der kan være mange ting at skulle holde styr på, når det omhandler hundepels og pelspleje. Derfor har vi lavet et indlæg, der kaster lys på, hvad du har brug for til at kunne trimme din hund selv – du kan også tale med hundesalonen, når de bruger smart ”grooming-lingo”. Først og fremmest skal du vide, at med betegnelsen ”grooming” menes der, at du trimmer eller klipper din hunds pels samt plejer den. Det er nemlig ikke alle hunderacer, der skal groomes, hvilket du også vil være klogere på til slut i dette indlæg.

Der er forskel mellem hundetrim og hundeklip

Når en hundepels skal trimmes, er det først og fremmest vigtigt, at pelsen er ”trimmemoden”. Det betyder, at man tjekker, om hundepelsen er ”løs” og dermed klar til at blive klippet af med en trimmer. Det er vigtigt at vente, til pelsen har den rette længde, for ellers gør det ondt på din hund. Trimmer du din hunds pels, skal du strække huden ud og trække/knække pelsen af huden. Er du i tvivl om, hvordan du udfører denne metode, kan du søge vejledning hos en hundesalon eller venner med hunde, der har samme slags pels.

I princippet kan alle hunderacer få hundeklip. Selv rughårede hunderacer kan blive klippet, hvorefter deres pels vil være blød. Du kan gå efter forskellige klippe-styles som fx ”bamseklip”, ”tæt klip”, ”hvalpeklip” eller ”udstillingshund”. Ved bamseklipning klippes pelsen på kroppen kort, og pelsen på benene klippes tykke som på en bamse. Udstillingsklip drejer sig om at klippe lidt af pelsen på kroppen og poterne, så udtrykket i pelsen ser trimmet og elegant ud. Har du en puddel, findes der alverdens måder at klippe hundepelsen på for at skabe form.

Trimmer til hund – lynguide i, hvordan du groomer din hund

Når du skal vælge en trimmer til hund, er der mange forskellige slags at vælge imellem; blandt andet producerer mærker som Oster og Moser trimmere. Ligesom med trimmere til mennesker kan du få afstandskamme. Disse kan du bruge, til når du bevæger dig ud på dit ”klip hund med trimmer”-eventyr. Det er en god idé eventuelt at tage din hund til en professionel hundeklipper første gang, hvor du kan lure teknikker og tilgange til trimningen, samt hvilke længder afstandskammene har og hvilke forskellige steder på hundens krop de anvendes.

Er din hund ekstra sensitiv over for lyde, er det en god idé at vælge en trimmer, som er støjsvag, så den ikke generer din hund mere end nødvendigt. Derudover bør du vælge en trimmer, der er nem at rengøre og holde ved lige, da du kommer til at skulle bruge den regelmæssigt. Når du skal i gang med at groome din hund, skal du huske at klippe pelsen i samme retning, som hundepelsen vokser, samt starte med at bade hunden, da pelsen kan være beskidt og småsten og andre urenheder som kan beskadige skæret. Pelsen skal altid være helt tør inden du trimmer. Hunderacer, som egner sig til trimning, er bl.a. rughårede gravhunde, Border Terrier, foxterrier, Petit Basset og andre.

Redskaber til grooming af din hund

Det er selvfølgelig ikke alle steder på hundens krop, der egner sig til at blive klippet med en trimmer. Pelsen omkring og på poter, kønsdele og vorter er bedre at groome med en pelssaks. Derudover gælder det også pelsen omkring hundens øjne og ører. Hos Petlux finder du et godt udvalg af sakse til hundeklipning og hundepelsplejeprodukter. Hunderacer med en længere pels, som skal klippes med en pelssaks, er bl.a. Bichon Havanais, Coton de Tulear, golden retriever, pudel, Shih Tzu og andre.

Når du skal passe på din hunds pels, indebærer det en hel del pleje af pelsen. Det indebærer både shampoo, balsam samt en børste til pelspleje. Børster og strigler til hundepels er essentielle, når du har en hund med længere pels, hvor der ofte kan forekomme uldtotter og sammenfiltninger. Derudover kan der ved de lavere hunde med lang pels sidde blade, snavs og andet i pelsen efter en god gåtur. Plej din hunds pels ved at børste den igennem dagligt eller regelmæssigt, alt efter hvor lang pelsen er.

Hunderacer, der ikke skal klippes eller trimmes

Der findes også langhårede hunderacer, der ikke skal groomes i form af trimning eller klipning såsom collie, newfoundlænder og chowchow. Disse slags hunde har underuld og længere dækhår. Hundene fælder to gange årligt, og ulden kan fjernes med hånden. Disse hunde skal stadig børstes i bund en til to gange om ugen. En vigtig regel er, at man aldrig må klippe eller trimme denne slags hunde, da deres hundepels om nødvendigt kun skal rettes til.

Hvornår skal en hvalp groomes?

Hvalpe, der er under fire måneder gamle, trænger ikke til at blive klippet regelmæssigt, men snarere når du vurderer, at der er behov. Oftest vil et besøg hos en hundesalon eller grooming derhjemme være passende cirka hver ottende uge, fra når hvalpen er fire måneder. Det er nemlig her, hvalpens pels er begyndt at vokse lige så meget som en voksens hunds pels. Gør det til en positiv oplevelse eller en hjemmehyggestund, når din hvalp skal grommes – så er sandsynligheden, for at den vil igen, større.

Relevante produkter