Er din hund eller hundehvalp kræsen?

En del hundeejere oplever at deres hund er kræsen. At have en kræsen hund kan være til stor frustration, da man kan være bekymret for om hunden får hvad den har behov for rent næringsmæssigt. Ofte starter kræsenheden allerede fra hvalpetiden og bliver da lagt som et fundament for hundens ung- og voksenliv. Trods kræsenhed ikke er noget man som hundeejer ønsker, er det desværre ofte noget der opstår grundet ejerens adfærd når hunden skal fodres.

Hvorfor opstår kræsenhed?

Når vi får hvalpen hjem og der ofte sker en overgang til et nyt og lækkert hvalpefoder, kender vi alle det med at hvalpen måske ikke synes tørfoderet er specielt interessant. Når hvalpen skal fodres og den kigger uinteresseret på madskålen lader vi måske madskålen stå på gulvet og regner med at hvalpen nok skal spise senere. Måske tænker vi at den ikke er sulten, måske er den træt eller noget helt tredje som kan være grunden til at den ikke lige spiser nu og her. Som dagen/aftenen skrider hen og madskålen stadig står fremme med tørfoderet lægger vi mærke til at hvalpen stadig ikke har spist og vi begynder at blive en smule bekymret. Nogen vil i denne situation måske få hvalpen hen til skålen og sætte sig ned og prøve at fodre hvalpen med hånden. Her vil den måske spise en smule fordi maden er blevet en smule mere interessant grundet vores hånd, men ofte er dette kun for en meget kort periode og hvalpen spiser langt fra hele portionen. Det næste der kan ske er at ens bekymring er blevet så stor så man prøver noget andet. Dette kan være når man selv har spist aftensmad og muligvis har nogen rester af kød til overs, så skærer man det i små stykker og blander det i hundens tørfoder. Ofte vil man have succes og hvalpen vil spise det hele. Dog bliver denne handling desværre en dårlig vane og man begynder hver dag at blande menneskemad i hundens tørfoder, med gode hensigter i håb om at hunden vil spise. Men inden længe vil hvalpen ikke længere finde tørfoderet spændende trods menneskemaden og den begynder at spise udenom tørfoderet som efterlades i skålen. Hvis man når dertil vil nogen begynde at blande mere menneskemad i foderet, således at hele madportionen bliver endnu mere interessant og muligvis ryger ned på en gang. Dette kan så blive ved og ved og ende med at hunden ikke gider sit tørfoder, da det har mistet sin værdi fuldstændig i forhold til den lækre menneskemad.

Er man ude for ovenstående scenarie ender man med en hund der kun finder lækker menneskemad interessant og den vil nok aldrig spise tørfoderet, så længe menneskemaden er en mulighed. 

Hvis ”skaden” er sket, hvad kan man så gøre?

Hvis hunden først er gået hen og blevet kræsen og afhængig af menneskemaden må man ikke miste håbet. Det kan tage tid, men de fleste hunde vil sagtens kunne nå hen til et punkt hvor den spiser hundemaden uden problemer.

Der er forskellige tricks til hvordan man kan komme kræsenheden til livs, men det kan tage tid og disciplin, det sker ikke over natten og det er vigtigt at alle i husstanden er med på at hunden ikke må småfodres med menneskemad i smug. Hav tålmodighed med hunden og tag et skridt ad gangen, man må ikke forvente et mirakel på kort tid. 

  • I stedet for at madskålen står fremme med tørfoderet i, hvilket kan være i mange timer ad gangen, så fjern madskålen efter 15. min. de 2-3 gange om dagen hvor hvalpen helst gerne skal have mad. Foderet mister sin værdi hvis det hele tiden er tilgængeligt. Derudover bliver tørfoderet også kedeligt når det står ude i lang tid ad gangen. (Husk også så vidt muligt at opbevare foderet i en lukket beholder, så smag og duft ikke bliver kedelig)
  • Overvåg og kig ikke på din hund når foderet bliver sat frem i de 15 min. Giv den fred og ro og lad den selv finde ud af om den vil spise eller ikke spise. Det kan tage lidt tid før hvalpen finder ud af at maden kun er tilgængelig for en vis periode ad gangen, og ingen hunde bryder sig om at føle et pres og føle sig overvåget når den skal spise. 
  • Hunde elsker at bruge hovedet og næsen, er kvikke og kan lære en masse. Især i hvalpetiden hvor den står på hvalpetræning kan man slå to fluer med et smæk. Lad derfor hunden arbejde for foderet, i form af hvalpetræningen eller anden aktivering. Ved at træne tricks, indkald, sit, dæk osv. eller give den en aktivitetsbold hvor tørfoderet kan puttes ind i så de falder ud når hvalpen skubber den rundt eller kaste foderet ud over en græsplæne, skal hunden arbejde for foderet. På denne måde vil foderet stige i værdi samtidig med at hvalpen bliver aktiveret.
  • Det er selv sagt at hvalpen ikke skal have alt muligt andet at spise i denne tid hvor den skal trænes til at spise sit tørfoder. Dette gælder ikke kun menneskemad, men også lækre hundegodbidder udenfor træning, snacks, tyggeben mm. Selv til hvalpetræning kan man belønne den med tørfoderet, dog hvis dette på ingen måde er et hit kan man bruge nogen sunde træningsgodbidder hvor man skærer dem ud i meget små stykker. Som belønning til træning er det ikke størrelsen på godbidden der afgør hvor dygtig den har været, men bare det at den får lidt og kan dufte godbidden. 

De fleste hvalpe burde begynde at spise indenfor kort tid, hvis man træner dette med stor disciplin og konsekvens. Hunde tager ikke skade af ikke at spise i nogle dage, i modsætning til katte der ikke skal ”sulte”. Vær derfor ikke alt for bekymret hvis det lige tager lidt tid, men opsøg selvfølgelig dyrlægen hvis ikke hvalpen spiser bare en smule efter en uge eller to. Det er lidt en vurdering og da ingen hunde er ens, må man som hundeejer selv tage stilling til eventuelt dyrlægebesøg. Dog burde dette virke på de fleste hvalpe.

Relevante produkter