Lær din gamle hund nye tricks og forlæng dens liv

Hver tredje hund over 7 rammes af demenslignende tilstande

En britisk undersøgelse viser at cirka en tredjedel af alle hunde over syv år begynder at ændre adfærd i form af tegn på blandt andet forvirring, rastløshed og generelt mindre livsglæde. Symptomer forværres jo ældre hunden bliver og rammer en større del af hundene jo ældre aldersgruppe man kigger på. Studier viser at symptomerne og de fysiske ændringer i hundens hjerne kan sammenlignes med demens hos mennesker.

Du kan heldigvis selv gøre en del for at minimere risikoen eller reducere symptomerne hos din gamle hund. Især tre ting har vist sig at have betydning og de er heldigvis lette at gå til.

1) Ingredienser i hundefoder som du skal undgå

Selvom der ikke findes forskning der peger på specifikke ingredienser der beviselig hæmmer forekomsten af demens hos hunde, så er der meget der tyder på at man skal undgå foder der indeholder soja. Soja har et højt indhold af Mangan og aluminium, som er kendt for at kunne skade hjernen. Der er desværre en hel del hundefoder der indeholder soja, da det er en meget billig kilde til et højt proteinindhold. Og nu hvor du er ved at læse indholdsfortegnelsen på dit hundefoder, så hold lige øje med om det indeholder lecitin, vegetabilsk protein, eller vegetabilsk bouillon, som alle også indeholder soja.

2) Vælg et godt hundefoder med antioxidanter, EPA og DHA

EPA og DHA er de essentielle fedtsyrer der agerer som hjernens brændstof. Mange olier basseret på fisk vil EPA og DHA niveauet være naturligt højt, som f.eks. lakseolie. Det kan også sagtens være at dit hundefoder allerede indeholder meget fisk og deraf vil indebærer en høj koncentration af EPA og DHA. Studier har påvist at et regelmæssigt indtag af EPA og DHA kan forsinke aldring af hjernen ligesom foderet også bør indeholde antioxidanter. Antioxidanterne finder du bl.a. i bær og grøntsager. 

3) Lær din hund nye tricks!

Det kan godt betale sig at lære sin hund nye tricks eller aktivere den med et godt udfordrende aktiveringslegetøj, hvor den både skal tænke og bruge sine sanser. I følge en undersøgelse vil hunde der jævnligt bruger deres hjerne og sanser til at løse opgaver holde sig mentalt friske i længere tid. 

En kombination af sundt hundefoder med antioxidanter, EPA, DHA og jævnlige mentale udfordringer har vist sig mest effektfuld. Nogle af de resultater som forskerne er nået frem til med hunde der er ramt af demens viser at bliver hunden fodret med den rette kost og samtidig bliver sat til at løse opgaver, der kan stimulere den mentalt vil opnå følgende resultater:

- Flere vågne og aktive timer i døgnet
- Færre "uheld" og vigende adfærd
- generelt bedre livskvalitet

Forebyg er bedre end at skulle helbrede

Selvom du sagtens kan opnå gode forbedringer med en allerede gammel og demens-ramt hund, så er det trods alt bedre at forsøge at undgå for tidlig aldring af hjernen. Min anbefaling til dig, uanset din hunds alder, er at du fodrer med et godt hundefoder med masser af antioxidanter og essentielle fedtsyrer. Det kunne f.eks. være Acana eller Orijen.

Kan du være sikker på at din hund ikke bliver syg hvis du fodre korrekt? nej selvfølgelig ikke. Intet fodertilskud eller foder kan sikrer at din hund aldrig bliver syg, men det er stadig vores klarer opfattelse at det ikke skader at sørge for at hunden får dækket sit individuelle ernæringsmæssige behov. 

Men husk også at din hund skal lære nye tricks gennem hele livet. Det behøver ikke at være komplicerede tricks, men blot nogle nye lette øvelser. Du kan også købe et godt aktiveringslegetøj som f.eks. Dog Treat Maze aktivitets spil fra Nina Ottosson.

Relevante produkter