Vælg den bedste træning for dig og din hund

Der findes et utal af forskellige slags træningstyper for dig og din hund. Det er derfor en god ide at sætte sig godt ind i de forskellige typer inden man får en ny hvalp hjem, så der på forhånd er taget et valg. Valget kan tages på baggrund af forskellige faktorer som hundens størrelse, race, aktivitetsniveau, jeres livstil i hjemmet mm. Fælles for hundetræning er at holdene oftest er en gang om ugen, enten aften eller weekend således at de fleste mennesker burde have tid. Tiden man bruger på træningen af sin hvalp, unghund og/eller voksne hund er godt givet ud og er en god investering, da man får en mental og fysisk stimuleret hund som er i balance og socialiseret til en god adfærd og godt temperament. Undgår man træningen, især som hvalp og unghund, er der stor chance for at man ender med en understimuleret hund som måske har udviklet en udfarende adfærd overfor andre hunde da den ikke ved hvordan den kommunikerer med de, en bange og usikker hund, en hund som bider i møblerne eller generelt bare er misforstået og ikke responderer og er opmærksom på sin ejer. Nedenfor er beskrevet de mest almindelige former for hundetræning.

Hvalpetræning

Alle hvalpe uanset race har godt af og burde gå til hvalpetræning hos den lokale hundetræner. På disse hvalpehold som oftest strækker sig over 6-8 gange møder hvalpen en masse andre hvalpe hvor de socialiseres og hvor der bliver lagt et solidt fundament for dens senere træning, adfærd og temperament. Hvalpene lærer at lege og kommunikere med hinanden på tværs af racer og størrelser, møder andre mennesker og knytter også et stærkt bånd til sin ejer i denne situation. Til hvalpetræning vil hvalpene også lære helt basale ting som at følge sin ejer rundt i snoren, sit og dæk og ellers står holdet på indlæring og den yderst vigtige socialisering gennem leg. Nogle steder tilbydes hvalpetræning allerede fra hvalpe som er 8 uger gamle da de har fået første vaccine hos opdrætter, mens andre steder skal hvalpen være 12 uger. Fælles er at hvalpene stadig er meget unge og derved modtagelige og åbne overfor nye ting, som gør træningen til en positiv og effektiv ting.

Lydighedstræning

Denne slags træning er den mest almindelige form og nok den slags som mange mennesker associerer hundetræning med. Alle hunde uanset race og alder kan og burde gå til lydighedstræning som en efterfølger til hvalpetræning, især mens hunden er unghund, men meget gerne hele hundens liv. Til lydighedstræning lærer hunden og ejeren at samarbejde og kommunikerer mens der er andre hunde til stede. Hunden socialiseres og lærer at være opmærksom på sin ejer og koncentrere sig. Der trænes forskellige øvelser og der tilbydes forskellige niveauer. Har man en unghund og har man gået til hvalpetræning med den, starter man på det laveste niveau og kan derefter stige i niveau hvis man ønsker dette når hunden har lært de forskellige ting. De basale øvelser til lydighedstræning på de lavere og almindelige niveauer er sit, dæk, gå fri, indkald, apportering, spor, forbi passering af andre hunde mm. På hold af højere niveauer kan øvelserne eksempelvis være indkald hvor hunden har ligget dækket af løs og ikke kan se ejeren mere når indkaldet sættes i gang. Det kan også være svære sporøvelser hvor hunden virkelig skal koncentrere sig og bruge næsen korrekte, eller apporteringsøvelser fra lang afstand. Ønsker man at træne sin hund med en klikker kan dette også trænes hos de fleste hundetrænere. 

Agility

Agilitytræning er en træningsform for den duo af hund og ejer som elsker at være aktive og have det sjovt med fart over feltet. Alle hunderacer kan dyrke agility, dog egner træningsformen sig bedst til den aktive hund og lettere hund. Træningen foregår på en bane, som om vinteren kan være i et ridehus, hvor der er forskellige forhindringer i form af spring, tunneler, vipper, zig zag mm. Formålet er at hunden skal kunne løbe hele banen rundt og klare de forskellige forhindringer med så få fejl som muligt. Hunden kommer på arbejde både mentalt da den skal være opmærksomhed på sin ejer som guider den rundt på banen, og fysisk da den løber og springer i et højt tempo. Forhindringerne stiller krav til hundens balanceevne, motorik, springtalent og evne til at lystre sin ejer. Det er derfor en stor fordel, hvis man vil dyrke agility med sin hund, at man har gået til almindelig lydighedstræningen inden.

Jagttræning

De fleste mennesker som træner deres hunde til jagttræning er aktive jægere og har hunde af jagthunderacer. I al træning indgår almindelig lydighed, så har man ikke en jagthund af race og har man ikke intentioner om at gå på jagt, er det mere normalt at gå til normal lydighedstræning. Jagttræning kræver som andre træningsformer et solidt bånd mellem hund og ejer, hvor hunden er opmærksom og koncentreret på sin ejer. Til jagttræning vil hundene blandt andet lære jagtfod hvor hunden følger ejer i løs line uden at trække i snoren, altså skal hunden gå på plads uden at skulle stoppe op, blive ukoncentreret eller have trangen til at snuse. Apportering er en vigtig øvelse indenfor jagt hvor målet er, at hunden løber ud og henter emnet på signal og kommer direkte tilbage og afleverer. Hunden lærer at holde et fast greb om emnet, men at modstå at bide og tygge i det, apportering kan både ske fra land og fra vand. Hunden lærer også at blive dirigeret af ejeren så den ved i hvilken retning den skal gå for at hente emnet. Forskellige fløjtesignaler trænes også så ejer kan styre hunden selvom den er langt væk. Søgning og spor er selvfølgelig et vigtigt element indenfor jagttræning, da hunden skal kunne opspore emnet på afstand af ejeren, typisk i tæt terræn hvor ejeren ikke er med. De fleste steder foregår jagttræning i rigtigt terræn, og på højere niveauer trænes også der skud, stop for vildt i opfløj og ro på post.

Fælles for alt træning er at den skal være en leg og hunden altid skal belønnes med godbidder og aldrig straf. En trænet og socialiseret hund er en glad og afstemt hund i balance. 

Kom endelig ind i PetLux og hør nærmere om forskellige redskaber til hundetræningen, hvad end du mangler en hundefløjte, en klikker eller en praktisk og elegant taske til godbidderne. 

Relevante produkter