Ny hvalp i familien

Når man får en ny hvalp hjem er der forskellige ting som man skal have styr på, så hele den nye tid kan være en positiv oplevelse for både hvalp og ejer. Det kan både være hvilket udstyr og foder man skal have gjort klar til når hvalpen ankommer, samt have gjort sig nogle overvejelser omkring hvad hvalpen skal lære mm. 

Nice to have vs. need to have

Der er ingen grund til at købe sig fattig i det helt dyre udstyr, da hvalpen vokser og kan have tendens til at bide i ting fordi tænderne klør. Hos PetLux har vi en masse udstyr til hvalpen i god kvalitet, flot design og til en fornuftig pris. Listen kan lyde lang, men de vigtige ting at have anskaffet sig er:

 • Hvalpefoder
 • Hundeseng og evt. et hyggeligt tæppe
 • Indendørsbur
 • Halsbånd/sele og snor
 • Foder- og vandskål
 • Legetøj
 • Hundeposer
 • Blød børste og karte
 • Hvalpeshampoo uden duft
 • Håndklæde
 • Godbidder
 • Lygte til halsbåndet
 • Hundetegn
 • Tandbørste
 • Flåtfjerner
 • Forsikring
 • Vacciner og hundepas (dyrlæge) 

Gode og naturlige materialer og ingredienser 

Når man eksempelvis skal vælge legetøjet, så vælg noget i et godt og naturligt materiale som jute eller naturgummi. Undgå altså skadelige stoffer, da hvalpen har det i munden. Med hensyn til foderet så vælg også et kvalitetsfoder der er lavet på naturlige ingredienser og uden skadelige tilsætningsstoffer. Den forkerte kost kan skade hvalpens vækst således, at dens knogler og led ikke udvikles korrekt, samtidig kan den forkerte kost også øge risikoen for sygdomme når hvalpen bliver ældre. Hvalpen har ligesom børn brug for den rigtige næring med gode vitaminer og mineraler og den rigtige mængde protein, fedt og kulhydrat. Husk altid at lav en flydende overgang fra avlerens hvalpefoder til det nye hvalpefoder (hvis der skiftes) eller fra hvalpefoder til foder til unghunden. 

Når hvalpen kommer hjem

For den lille nye hvalp er det enormt overvældende at flytte ind i sit nye hjem, derfor skal alt foregå i dens tempo. Man skal tage tingene i små skridt og ikke forvente for meget af hvalpen med det samme. Det første hvalpen skal er at lære sine omgivelser at kende. Lad den derfor snuse rundt og gå på opdagelse i hjemmet under opsyn. Leg gerne med den i forskellige rum, så den bliver tryg i hjemmet og tryg og glad for sine mennesker. Derudover er kontakt og en god relation mellem hvalp og ejer altafgørende for den fremtidige træning af hunden. Brug derfor tid med hvalpen, leg med den og øv øjenkontakt med nogle gode godbidder. En lille hvalp kan sagtens lære forskellige ting når den føler sig tryg i det nye hjem. Man kan eksempelvis træne sit og at den kommer når man kalder, hvilket kræver at den kender sit navn. Det er essentielt for en hvalp at lære at være rolig, hvorfor et bur i hjemmet kan være en god ide. Et bur skal fungere som en time out zone for hvalpen hvor den ved der er trygt og sikkert at være, og hvor den kan få en pause fra mennesker og eventuelt børn i hjemmet. Man må aldrig tvinge den derind eller bruge buret som tvang, den lærer at være der ved, at man bruger en masse godbidder og tyggeben til at lokke den derind så den selv har lyst til at gå derind. Det er vigtigt at man forstå at hvalpen ikke skal ”bo” i buret og være der i for lang tid ad gangen, den skal altså ikke være alene hjemme i buret. Hvis der er mindre børn i hjemmet er det vigtigt, at de også lærer at hvalpen skal have ro og den ikke konstant skal leges med.

Alene hjemme træning

Hvalpen skal lære at være alene fra start af, hvilket skal trænes i korte sekvenser. Det kan eksempelvis trænes ved at gå ud med skraldet, mens hvalpen er indenfor eller at man hænger vasketøj op i et rum mens hvalpen er i et andet rum. Disse sekvenser varieres og øges gradvist fra dag til dag. Man skal altså ikke starte med at lade hvalpen være helt alene hjemme i en-to timer ad gangen, det kan den ikke kapere og kan risikere at udvikle separationsangst. Hvalpen skal ikke være alene i et lukket bur, men kan derimod have adgang til et mindre område i hjemmet hvor buret kan stå åbent. Når sekvensen er øget til at hvalpen er helt alene i hjemmet, så husk at gøre den mentalt træt inden.

Hos PetLux afholdes der hvalpeaften med hundetræner Janne Vendelbo fra hundeforstand som fortæller meget mere om hvad det vil sige at få en ny hvalp hjem. Der er mulighed for at stille spørgsmål om alt fra valg af foder, træning, racer mm. Vi har haft én succesfuld hvalpeaften med positiv respons og planlægger flere i fremtiden hvilke vi informerer om i god tid.

Kom endelig ind i en af vores PetLux butikker og få råd og vejledning til udstyr og foder til den nye hvalp. 

Relevante produkter