Guide til klippeskær og afstandskamme

Sådan vælger du klippeskær & kamme til din klippemaskine! 

Her en oversigt over hvilke klippeskær du med fordel kan benytte til at trimme din hund eller kat. Se også guiden længere nede på siden.

Hvis tanken om at skulle vælge det rigtige klippeskær til din klippemaskine, får dig til at tænke på at løbe til hundesalonen, er du ikke den eneste. Der er så mange at vælge imellem, at det kan være en smule skræmmende, men det behøver ikke være så svært, når du kender lidt til forskellene på dem. Du behøver ikke anskaffe 5-7 forskellige skær til din trimmer, for at få et pænt resultat ud af det, typisk kan du nøjes med 1 eller 2 kombineret med det rigtige tilbebør som en god saks og i nogle tilfælde afstandskamme. Går du til konkurrencer med din hund, kan det dog være en anden sag. 

Er du i tvivl om hvad du skal bruge, er du altid velkommen til at kontakte os på +45 71 71 65 71 eller send en email til mail@petlux.dk .

Klippelængde Passer bl.a. til disse maskiner Klippeskær Velegnet til disse pelstyper

0.1 mm

 

0.25 mm

Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221
Oster Comfort A6
Oster pro 3000i

Oster skær 40

Velegnet til meget fin pels med tynde hår ved poter, øjne og ører. Er også velegnet, hvis du har problemer med hårde knuder i pelsen, hvor der er meget lidt pels tilbage under dem, for at kunne trimme dem af. Kan også med fordel benyttes, når pelsen skal barberes helt ned for eksempel før operation eller infektioner der skal behandles. 

0.5 mm

Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221 
Oster Comfort A6
Oster pro 3000i

Oster skær 30 Velegnet til meget fin glat pels med tynde hår. Klipper meget tæt. Også god til at komme under knuder i pelsen, hvor der er meget lidt pels at trimme i. Kan benyttes med afstandskamme. 

0.8 mm

Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221 


Oster skær 5/8

Perfekt til brug i ansigtet eller på poterne. Skæret er kun 2 cm. bredt, hvilket betyder, at det er langt nemmere at komme til at klippe under poterne specielt, men også ører, ved øjne og i kæledyrets ansigt. 

1 mm

Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221 


Moser skær på 1 mm

 Moser skær #30F. Velegnet til fin, glat og ukompliceret pels. Typisk et godt skær til for eksempel bomuldshunde og lignende, hvor pelsen er tæt, men hårene er meget tynde. Kan benyttes med afstandskamme. Leveres som standard skær på Moser Max50. 

1.2 mm

Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221 


Oster skær 15

Skæret egner sig til det finere pels omkring øjne, ører, poter, men kan også klare tyndere pelse på kroppen. Typisk et godt skær til hunde med tæt ukompliceret pels med meget tynde hår som for eksempel hos bomuldshunde. Kan benyttes med afstandskamme. 

1.6 mm

Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221 


Oster skær 10

Dette er et skær der bruges til mange racer af finere pelse, og et vi også ofte anbefaler til bomuldshunde, der måske også har en smule filter og ikke er helt glatte. Det er dette skær vi oftest anbefaler til hunde med fine pelse. Kan bruges til studsninger af hunden, god til hår ved poter, øjne og snude, men klarer ikke kraftig pels med tykkere hår. Kan benyttes som skær nummer 2 på mange racer, hvor det kan benyttes under maven, i ansigt m.m., mens et grovere benyttes på ryggen af hunden, hvor pelsen er kraftigere. Kan benyttes med afstandskamme. 

3 mm

Moser 1230

H538A

Standard skæret til Moser model 1230 rex. Et skær der kan klare de mest almindelige opgaver, men må give op mod meget kraftig og filtret pels. Standard skær for disse maskiner og det eneste skær som kan benyttes. Der kan sættes afstandskamme på dette skær. 

3 mm

Moser 1170
Moser 1400
10 watt (A-F)
Moser 1420 (A-C)

TX2383-10

Standard skæret til Moser model 1400. Et skær der kan klare mange opgaver, hvor pelsen er glat og ukompliceret, men må give op mod kraftig og filtret pels. Standard skær, og det eneste skær som kan benyttes på disse klippemaskiner. Kan benyttes med afstandskamme. 

3 mm

Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221 


Skær 8.5F

Klippeskær der klarer det mest almindelige, men ikke kan klare tunge pelse med tykke hår. God til jævnlige studsninger  m.m. Dette skær følger med i pakken, hvis du køber en Moser Max 45. Kan benyttes med afstandskamme. 

3.2 mm

Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221 

Oster skær 7F

Finpudsningsskær som giver pelsen et ekstra glat touch på pelse der skal klippes korte. Afstandskamme kan ikke benyttes på dette skær. Kan benyttes på de fleste typer pelse med undtagelse af meget grove pelse. 

3.2 mm

Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221 

Oster skær 7

Til kort klipning af mange typer pelse, dog ikke meget fine pelse med tynde hår. Brug finpudsningsskær F i stedet. Afstandskamme kan ikke benyttes på dette skær. 

4 mm

Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221 


 

Oster skær 1 ½

Et godt skær der kan benyttes på hunde med almindelig pels, som ikke er for fine i hårene på pelsen. God til racer som Cocker Spaniel, Labrador og lignende. Afstandskamme kan ikke benyttes på dette skær. 

6.3 mm

Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221 

Oster skær 5

Et klippeskær der klarer langt det meste. Velegnet til lettere kraftige pelse og kroppen på racer som Golden Retriever, Labrador og Cocker Spaniel. Afstandskamme kan ikke benyttes på dette skær. 
7 mm Oster skær 5F Godt allround skær der er god til det meste. Kan bruges fine pelse, men også til tykke pelse som finpudsning efter brug af skær 5. Dette er velegnet til det samme som Oster skær 5 oven over, men dette er til den helt glatte og tætte finish, hvis du skal have det perfekte resultat, eller deltager i hundeshows, konkurrencer og lignende. Afstandskamme kan ikke benyttes på dette skær. 
9 mm  Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221 


Moser skærehoved på 9 mm God til grove og/eller filtrede pelse. God at bruge til kroppen på rigtig mange hunderacer, som har pels i den lidt grovere ende, da der efterlades knap 1 cm. pels, når du har klippet, en afstand som mange er godt tilfredse med, når der ikke kan benyttes afstandskamme. Velegnet til blandt andet Labrador, Golden Retriever, Schæfer, ruhårede hunde. Afstandskamme kan ikke benyttes på dette skær. 
 9.5 mm Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221 


Oster skær 4 Groft skær der klarer næsten alle tykke, kraftige og filtrede pelse. Brug et finere skær til at klippe længere i bund og trimme det fine hår ved poter, snude m.m. Dette er til kroppen af hunde med kraftige pelse. God at bruge til kroppen på rigtig mange hunderacer, som har pels i den lidt grovere ende, da der efterlades knap 1 cm. pels, når du har klippet, en afstand som mange er godt tilfredse med, når der ikke kan benyttes afstandskamme. Velegnet til blandt andet Labrador, Golden Retriever, Schæfer, ruhårede hunde. Afstandskamme kan ikke benyttes på dette skær. 
 9.5 mm Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221 


Oster skær 4F Ideel til pelse på hunde som Malteser og hunde med bløde fine hår som bomuldshunde, hvis du vil klippe direkte uden brug af afstandskamme. Eller som finpudsningsskær til brug efter det almindelige skær 4, hvis pelsen skal klippes til konkurrencer, hundeshows osv.
13 mm

All

Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221 

Oster skær 3

Et meget groft skær der sammen med for eksempel Moser Max45, Max50, Oster Pro3000i eller Oster Golden A5 2-speed, kan klare næsten alle pelsopgaver. Brug evt. et finere skær, hvis du skal længere i bund, og trimme fint hår ved poter m.m. Dette er til kroppen af hunde med kraftig pels og tykke hår.
13 mm

Moser Max50
Moser Max45
Moser 1225
Moser 1221 


Oster skær 3F

Bruges som finish til en ekstra glat og tæt trimning efter skær 3, hvis du for eksempel deltager i hundeshows m.m. Det er også velegnet til hunde med blød eller fin pels, hvis du vil trimme direkte uden brug af afstandskamme. 

Klipning Shih Tzu  Malteser klipning

Klipning af Lhasa Apso Trim din Cocker spaniel selv

 

Trim selv din Bichon Frisé Golden Retriever tips for trimning

 

Yorkshire tips om hårplejeSkær til kattetrimning

Skær nummer:

Jo lavere nummer et skær har, jo længere bliver pelsen der efterlades, når du klipper. Et Oster skær 10 for eksempel, som er velegnet til kroppen på mange hunderacer med almindelig ukompliceret pels, efterlader 1.6 mm, mens et Oster skær 3 som bruges til hunde med meget tyk pels og kraftige hår efterlader 13 mm. På mange skær kan der sættes afstandskamme på, som gør pelsen længere, det kan lade sig gøre på skær der følger med som standard til bl.a. Moser Max45, Moser Max50 på skær som Moser 30F, 8.5F & Oster skær 10, 15 og 30. 

Skær længde i millimeter:

Længden beskriver hvor meget pels der efterlades på hunden, når du bruger dette skær direkte på pelsen. Så bruger du et skær på 9 mm, efterlades der 9 mm pels på hunden. Hvis du klipper hunden i samme retning som pelsen, efterlades der ca dobbelt så meget pels, som når du klipper mod hårene.

Kategorier af skær:

Vi har 2 kategorier af skær. Almindelige skær og F-skær. Et skær kan hedde Oster skær 7 eller Oster skær 7F for eksempel. F’et står for ”finishing”, og bruges oftest til at færdiggøre pelsen. Hvis pelsen skal have et meget fint trim, kan man først klippe med et almindeligt skær, og derefter bade hunden, hvor man derefter klipper med F-skæret, når hunden er godt tør. Det benyttes også til at glatte overgange ud, hvis der er områder, hvor hunden har længere hår til et område med kortere hår. Hvis du ikke går på hundeshows eller går specielt hårdt op i at det hele er perfekt, vil du normalt ikke have brug for F-skæret til dette, men det giver hunden, som det også beskriver, en bedre finish. F-skær kan også bruges til hunde med bløde pelse som for eksempel bomuldshunde. Her har man 2 muligheder. Man kan bruge et F-skær og trimme direkte, eller man kan bruge et fint skær med afstandskamme på i den længde man ønsker. 

Generelt om skær:

På alle vores trimmere, hvor du kan skfte skær til andre typer som Moser Max45, Moser Max50, Oster Golden A5, Oster Pro3000i, Andis AGR+ og Aesculap GT306, kan du bruge de samme skær. Et Moser skær på 9 mm for eksempel, passer på alle disse modeller. Det samme gør sig gældende med et Oster skær 4 for eksempel, som også passer på alle disse modeller. 

Når du vælger at bruge en trimmer til at klippe dit kæledyr, får du en mere præcis og finere pels, end du får ved brug af en saks. Du kan selv vælge, hvor langt du vil klippe pelsen ned, det drejer sig bare om at vælge det rigtige skær eller afstandskam, som du kan blive lidt klogere på, ved at kigge på denne side. 

Jo finere hår din hund har, jo finere skal skæret som udgangspunkt være. Det vil sige skær med numre i den højere ende, og så sætte en afstandskam på skæret i den længde pelsen skal have. Alternativt kan du også benytte et F-skær til hunde med fin pels og bløde hår, og klippe direkte uden brug af afstandskamme. Det vil altid være nemmere at trimme direkte med skæret, men nogle vil gerne have pelsen længere, end det der er muligt direkte med et F-skær.

Jo grovere, tykkere og kraftigere hårene er i pelsen, jo grovere et skær skal der bruges. Det vil typisk være på kroppen de grovere skær 3 og 4 skal benyttes, mens man oftest kan benytte standard skæret der ofte følger med til hovede, poter, ører osv., hvor pelsen ikke er så kraftig. Har din hund fået hårde klumper, der når helt ned til huden, skal de enten klippes af, før du trimmer resten, eller tilkøbe f.eks et Oster skær 40, som kan komme ned under klumperne og trimme dem af. 

- AFSTANDSKAMME -


Wahl afstandskamme sæt med 8 stk

1245/1250/Oster Golden A5

Sæt med 8 stk afstandskamme som klipper følgende længder: 3 mm, 6 mm, 10 mm, 13 mm, 16 mm, 19 mm, 22 mm og 25 mm.

Afstandskammene er kompatible med følgende trimmere:

Oster A6  Moser Max45  Moser Max50  Oster Pro3000i Oster afstandskamme bokssæt 10 stk

I dette sæt får du 10 stk. afstandskamme fra Oster i rustfrit stål, og i en smart boks til at opbevare dem i.

Sæt er kompatibelt med følgende trimmere:

Oster A6  Moser Max45  Moser Max50

Relevante produkter