Bestil trygt hos os
Har du en kræsen hund?
Nogle hundeejere kender sikkert til det at ens hund er kræsen eller en ”småtspiser”, hvilket sagtens kan være en smule frustrerende. Man kunne jo hurtigt blive bekymret for om hunden nu spiser nok og derved får dækket dens næringsbehov. Ellers kan det være lidt af en jungle at finde lige netop det foder hunden kan lide.
Hvis man fodrer med et ordentligt hundefoder af god kvalitet burde hunden kunne spise det. Kræsenhed er altså ikke naturligt for hunden, men desværre ofte noget der er forårsaget af ejeren. Ejerens adfærd kan være ubevidst eller med gode intentioner, men det er misforstået kærlighed.
De fleste hundeejere oplever at deres kræsne hund begynder at spise, så snart de skifter til foder med høj kødprocent kombineret med at kødprocenten stammer fra korrekt kvalitet af kød. Det vil sige tørkost uden benmel, GMO, farve, konservering og andre dårlige tilsætningsstoffer, som desværre stadig findes i meget hundefoder på markedet.
Hvordan bliver hunden kræsen?
Når man får sin nye hvalp/hund hjem og den på et tidspunkt skal skifte fra hvalpefoder til et unghunde-/voksenfoder falder interessen muligvis ret meget. Alt nyt kan godt være lidt skræmmende, men det er her vi hundeejere må være stærke. Mange kan måske genkende at når hunden ikke viser interesse for maden lader vi skålen med tørfoderet stå og tænker ”den spiser nok når den er sulten”. Skålen står stadig uberørt flere timer efter – måske endda helt til samme aften. Nogle vil måske her tænke at hvalpen da skal have noget mad i sig og prøver at håndfodre den, hvilket måske vækker hundens interesse et kort øjeblik fordi maden kommer fra vores hånd.
Spiser hvalpen stadig ikke hele portionen vil en del måske prøve med menneskemad. Man blander måske den berygtede leverpostej i tørfoderet og tænker ”nu må den da spise”, hvilket den formentligt også vil. Problemet er dog at det kan ske at hunden i løbet af kort tid går uden om menneskemaden, så den enten slikker leverpostejen af eller sorterer kyllingestykker eller hvad vi ellers har blandet i maden fra og kun spiser dette. Altså lader den tørfoderet være i skålen. Husk på at deres næser er helt fantastisk gode så de er verdensmestre i madsortering. Hunde kan sagtens lugte sig til et mere fedtholdigt måltid.
Når man når dertil hvor tørfoderet er helt ude af billedet og hunden sorterer det fra, har man desværre lidt af et problem da hunden nok aldrig vil spise sit tørfoder så længe menneskemaden er en mulighed.
Hvad skal man så gøre?
Hvis man når det punkt hvor hunden er blevet afhængig af menneskemad er der stadig håb forude. Man må ikke miste håbet selvom det kommer til at tage noget tid og disciplin. Der er forskellige tricks i hundebogen, men man må dog ikke forvente et mirakel over natten. I følgende tips gælder selvfølgelig kun hundens tørfoder, og ikke tørfoder hvor menneskemaden er blandet i.
- I stedet for at lade madskålen stå fremme hele dagen, fjerner man skålen efter 15 min. de gange om dagen hvor hunden får mad. Tørfoderet mister sin værdi hvis det står ude i for lang tid og ved kun at give hunden muligheden for mad i et kvarter, finder den hurtigt ud af at den skal holde sig til. Husk også at opbevare tørfoderet i en lukket beholder så friskhed, smag og duft bevares.
- Lad hunden helt være når den får sine 15 minutter til at spise i. Giv den fred og ro så den ikke føler sig overvåget eller presset til at spise. Eventuelt sæt madskålen ind i et andet rum og luk døren, så hunden kan passe sig selv helt alene i det rum med foderet. Man skal dog ikke lukke dørenhvis hunden har separationsangst eller andet som gør den ikke kan lide at være alene, så bare gå væk fra den.
- Hunde er lavet til at arbejde og er kvikke dyr med gode næser som elsker at blive aktiveret gennem leg og træning. Slå derfor to fluer med et smæk og kombiner mad med aktivering og næsearbejde. Dette gøres ved at tage hele hundens portion af tørfoder og kaste det ud på en græsplæne i et stort omfang, putte det ind i en aktivitetsbold, øve træning som indkald, sit, dæk, tricks mm. På denne måde vil foderet stige i værdi da hunden skal arbejde for det og modtager det som belønning.
- Undgå i denne tid hvor hunden skal tilvænnes sit tørfoder, at den får andet end sit tørfoder. Skær godbidder, tyggeben og andre snacks fra så hunden lærer at det er tørfoderet eller intet. Dette kræver også at alle i husstanden er indforstået med at hunden ikke skal have snacks eller menneskemad.
Det kan virke en smule hårdt at man fra den ene dag til den anden tager sådan en drejning, men hunden skal nok lære det inden for kort tid. Hunde tager ikke skade af ikke at spise i noget tid, så man skal ikke være bekymret hvis der går nogle dage. Nægter den stadig at spise og går ned i vægt efter noget tid – måske en uge eller to, så tilse en dyrlæge. Det er individuelt fra hund til hund og derfor en vurdering fra ejeres side om hvornår man evt. skal tilse en dyrlæge, men som sagt tager hunde ikke skade af ikke at spise i noget tid og dette burde virke på selv de mest kræsne hunde, hvis man har disciplin nok som ejer.