Hund og søvn

Hvor mange timer sover en hund? Et spørgsmål, som mange hundeejere med garanti har stillet, og vi forstår det godt. For når det kommer til hunde og søvn, kan man som hundeejer hurtigt opleve, at den sover dagen væk, men det er der god grund til. Hunde har nemlig brug for langt mere søvn, end hvad der er tilfældet med os mennesker.

Hvor meget sover en hund? Hvalpestadiet kræver mange timers søvn

Der er stor forskel på hundes søvnbehov, og det handler først og fremmest om race og aktivitetsniveau. Derudover spiller alderen en afgørende rolle for, hvor mange timer en hund sover.

Når din hund er hvalp, vil den have brug for at sove helt op mod 18 timer i døgnet. Normalt ligger deres søvnbehov mellem 12-18 timer hver dag, da det er hvalpens måde at vokse og udvikle sig kognitivt på. Forskning viser blandt andet, at for lidt søvn kan have en negativ indvirkning på hvalpens udvikling og sundhed senere i livet.

Det er vigtigt, at din hvalp kan sove et sted, hvor den er uforstyrret. Derfor kan det være en god idé at lade den sove i sin kurv et fredeligt sted, og hunden sover bedst de steder, hvor den kan føle sig tryg og samtidig har ro omkring sig.

Hund og søvn: Så mange timer sover en voksen hund

Selvom din hund er ved at være voksen, skal du altså ikke forvente, at den stopper med at snuppe en lur flere gange i løbet af dagen. Selvom din hund er fuldvoksen, skal den ofte sove 13-14 timer i døgnet for at sikre, at den holder sig sund, frisk og rask.

Hvor meget en hund sover afhænger selvfølgelig af parametre som aktivitetsniveau, race og temperament, og du vil gennem årene lære din hunds behov og søvnmønstre at kende.

Når din hund bliver gammel, trækker den sig mere, men det er altså ikke ensbetydende med, at den vil sove hele dagen lang. I stedet er det et tegn på, at den har brug for ro – ligesom det var tilfældet med hunden, da den var hvalp. Ældre hunde sover bedst et roligt sted, hvor den ved, at der er pause fra børn og leg i huset.

Hvor sover hunden bedst?

Når det kommer til hunde og søvn, handler det ikke kun om, hvor meget en hund sover. Der er nemlig også forskel på, hvor hunden sover bedst. I langt de fleste tilfælde er det en god idé at træne din hund til at sove i en kurv eller på et tæppe på gulvet. Din hund sover nemlig ikke bedre, bare fordi den får lov til at ligge oppe i sengen.

Din hund sover typisk bedst et sted, hvor den kan finde ro, og hvor der er en god temperatur. Mange hunde foretrækker køligere rum, og derfor er det ikke kun rummets placering, men også temperaturen, der er vigtig.

Hunden tillægger tryghed en stor betydning i takt med god søvn. Her er det vigtigt at skabe en tryg base, hvor din hund kan finde ro og lægge sig godt til rette. Det kan du med fordel gøre ved at købe en god hundeseng og nogle hundepuder, som din hund kan lægge sig op ad og blive støttet af hele vejen rundt om kroppen, hvilket hjælper med en forbedret tryghedsfølelse. Ved at bruge en hundeseng har du også mulighed for at flytte rundt på denne i og med, at din hund typisk vil finde trygheden i selve hundesengen og ikke blot omgivelserne.

Hvor skal hunden ikke sove om natten?

Vil du gerne sikre, at din hund får den søvn, som den har brug for? Så er der også nogle steder, hvor det ikke er så hensigtsmæssigt, at din hund sover hele natten. Det gælder først og fremmest for rum eller områder, hvor der kan være meget aktivitet om aftenen, natten eller tidlig morgen. Det kan eksempelvis være på børneværelset, hvor barnet ikke sover igennem hele natten, for her vil din hund vågne op, hvis dit barn vågner.

Derudover skal du skåne din hund for høje og pludselige lyde. Vi kommer ikke uden om, at der er forskellige lyde i vores boliger, og det vil din hund vænne sig til, men det kan være en fordel at vælge et rum, der eksempelvis ligger væk fra vejen, hvis I bor ud til en mere trafikeret vej. Dette afhænger også meget af racen.

Hund og søvn: Det handler om at prøve sig frem

Hunde og søvn er en svær størrelse, og dybest set afhænger det af din hund. Det kan dog være godt at holde øje med, om din hund får sovet nok. Hvis din hund ikke får nok søvn, kan du med fordel prøve at ændre på nogle af de ting, der har en betydning for din hunds søvn. Det kan eksempelvis være at flytte hundesengen ind i et køligere rum, eller at du investerer i en hundeseng, hvis din hund endnu ikke har sådan en.

Hvis der ikke sker nogen form for bedring, kan det være en mulighed at tage kontakt til dyrlægen. Det kan også bare være, at du har en hund, der ikke kræver lige så meget søvn som andre hunderacer, og så får du blot flere vågne timer sammen med din bedste ven.

Relevante produkter