Hvalpe og gåtur: Her er alt, du har brug for at vide

Er du den heldige ejer af en lille, ny hvalp, der er det nyeste medlem af familien? Så kender du med garanti også til de mange ubesvarede spørgsmål, der opstår undervejs. Og her er det klassiske spørgsmål om, hvor langt en hvalp må gå.

Når det kommer til hvalpe og gåtur, er der nemlig stor forskel på, hvor meget en hvalp må gå, og det kan være svært helt at blive klog på, hvad der gælder for dig og din hvalp. Heldigvis er du landet det helt rigtige sted. Vi gør dig meget klogere på hvalpe og gåture lige her, så du nemt kan finde ud af, hvor meget din hvalp kan holde til, og hvordan du giver hvalpen den allerbedste start på et skønt liv.

Hvalpe og gåture: Hvor langt må en hvalp gå?

Når det kommer til, hvor meget en hvalp må gå, handler det i bund og grund om hvalpens alder og størrelse. Der kan både være stor forskel på, hvor ofte en hvalp skal luftes, og hvor meget en hvalp må gå, og det gælder særligt for de første måneder, hvor du har fået hunden hjem.

Som udgangspunkt lyder reglen, at når din hvalp er ni uger gammel, vil den bruge op mod 80 % af sin gåtur på andet end at gå. Tiden vil nemlig gå med at snuse rundt og få et indtryk af omgivelserne, og derfor må gåturen gerne være over længere tid, så længe din hvalp går i et roligt tempo med stop undervejs. Er der til gengæld fart over feltet, bør du holde gåturen på omkring et kvarter, indtil din hvalp er omkring 12 uger gammel.

Det afgørende element er almindelig gang. Hvis din hvalp bevæger sig på samme måde for længe, altså i monoton gang, vil det være hårdt for dens krop, og det kan have en negativ indvirkning på dens udvikling.

Efter 12 uger er der plads til lidt længere ture

Når din hvalp bliver 12 uger gammel, er der plads til at gå lidt længere. Det kan være en god idé at gå de samme ruter, så din hvalp kan få et kendskab til omgivelserne og dermed føle sig tryg, men ligeledes er der også brug for afveksling, så din hvalp oplever forskellige miljøer.

Det er vigtigt at huske på, at det i bund og grund ikke handler om, at din hvalp skal gå lange ture. I stedet skal den vænne sig til at få gode vaner, blive renlig og opleve verden med plads til at danne sig indtryk. Ved at skifte mellem omgivelserne hjælper det ikke kun på hundens tryghed. Det vil ligeledes variere gangarten, som er med til at styrke musklerne og hjælpe din hvalp med at undgå forskellige ledsygdomme og skader.

Du vælger selv gåturens længde, når din hvalp er voksen

Hvalpe og gåture er noget, som det er vigtigt at være opmærksom på, imens din hund er hvalp. Men når den bliver fuldvoksen, kan du gå lige så langt, som din hund har lyst til. For de mindre hunde gælder det efter 12 måneder, og for større hunde er de fuldvoksne efter 18-24 måneder. Herefter kan du gå lige så langt, som du har lyst til. Det er selvfølgelig vigtigt, at du stadigvæk lytter til din hund, og at du sikrer, at den langsomt vænner sig til de længere ture for at forbedre konditionen.

Til gengæld bør du altid sørge for at starte med hundetræning, mens din hund er hvalp. I løbet af gåturen med din hvalp kan du med fordel teste forskellige øvelser, der gør din hund lydig og giver den ordentlige manerer over for dig og andre hunde.

Aflæs hundens signaler

Hvor langt en hvalp må gå er én ting, når du skal give din hvalp den bedste start på livet. Men det er ikke givet på forhånd, at din hund kan klare det, som vi har listet op. Derfor er den vigtigste lektie som ejer, at du altid aflæser hundens signaler, når I er på en gåtur.

Din hvalp vil nemlig sende en række signaler i forhold til, om den er træt. Her kan du blandt andet holde øje med, om din hvalp lægger sig ned under turen eller ikke gider gå mere. Det er typiske tegn på, at den er blevet træt, og her kan du enten vælge at gå det sidste stykke hjem eller løfte den, alt efter distancen. Det er vigtigt, at du ikke har 10 minutter hjem, for det kan resultere i overbelastning af hvalpens krop.

Derudover vil nogle hunde også reagere ved at blive uvillige og urolige. Det kan være i form af bid eller gøen, og nogle hunde tenderer også til at springe mere rundt på en måde, der ikke ligner den. Du kan også opleve, at disse tegn først sker, når I er kommet hjem, og det er et tegn, som du altid skal tage seriøst. Det er nemlig, fordi din hvalp er træt og trænger til en lur.

Aktiveringslegetøj er et godt alternativ

Hvis du gerne vil aktivere din hvalp uden en gåtur, kan du overveje aktiveringslegetøj derhjemme. Her kan du droppe gåturen med din hvalp og i stedet lade den lege for sig selv. På den måde bliver kroppen skånet, og samtidig får hvalpen lov til at lære og bruge energi.

Aktiveringslegetøj kommer i mange forskellige udgaver. Her finder du blandt andet bolde, der kan indeholde godbidder. Denne er god til aktivering af både lugtesans og koordination, og det kan være en god løsning, når du gerne vil aktivere din hvalp, uden at den behøver at gå en tur.

Relevante produkter