Hundetræning er også for voksne hunde

Hundeopdragelse stopper ikke, fordi din hund er blevet voksen. Tværtimod er hundetræning en evig proces, der gavner dig med en lydig hund, som er stimuleret fysisk og psykisk. Hundetræningsudstyr er der meget af, men hvis du vil starte med basale kommandoer, fungerer godbidder til hundetræning perfekt som motivation for din hund – man kan altså godt lære en gammel hund nye tricks.

I dette indlæg giver vi gode råd til, hvordan du med specifikke hundetræningsøvelser kan træne din hund til ikke at gø, og derudover giver vi dig inspiration til, hvilke øvelser du kan starte med, når du vil lære din hund tricks.

Sådan træner du din hund i at stoppe med at gø

Det lyder måske en anelse skørt, men for at kunne træne en hund til ikke at gø, skal man faktisk lære den at gø – på kommando. Før du går i gang med hundetræning, fordi du vil lære din hund at stoppe med at gø, bør du gennemgå hundens race og dennes udfordringer. Der er stor forskel på, hvilke hunderacer der er nemmere at få til at stoppe med at gø end andre, da de fra naturens side er kodet (og i visse tilfælde avlet) til at gø som signal til ”flokken” – i dette tilfælde dig som dens ejer.

Ud over forskellen på racer er der også forskel på individuelle hunde – de har deres egen særlige personlighed, hvilket gør din hund til din bedste firbenede ven, men det gør også, at nogle ting måske ikke vil virke på din hund, imens det virker på andre. Et godt huskeråd er, at du bør forsøge at forstå, hvad din hund prøver at kommunikere til dig med sin gøen: Er det, fordi den ikke kan lide at være alene hjemme? Beskytter den sit territorium? Vil den lege, eller er den måske sulten? Uanset grunden gør din hund ikke for at genere – den kommunikerer.

Hvis din hund gør for at forsvare sit territorium, altså haven eller huset, bør du ikke lade den være ude alene i haven, men hellere gå en tur med den eller aktivere den igennem leg ude på græsplænen. Du skal som ejer tage lederrollen i ”flokken” og dermed styre, at din hund ikke giver sig til at gø ved havelågen. Når du skal træne din hund i at stoppe med at gø, må du omlægge denne adfærd til en anden slags adfærd – for eksempel kan du med hundetræning lære din hund at gø på ”vuf”-kommando, hvorefter du lærer den at stoppe ved ”shhh”-kommando.

Bevar roen, og bliv ved med hundetræning

Når du skal træne hundeopdragelse, er det vigtigt, at du bevarer roen og er ihærdig i din hunds træning. Du bør styre dit temperament eller frustration, når træningen ikke går som planlagt, da din hund afspejler din adfærd – en leder i ubalance er lig med en ”flok” i ubalance og uro. Du kan med god grund også belønne din hund, når den stopper med at gø for at få din opmærksomhed. Dette kræver dog en vis mængde tålmodighed og overskud fra din side af, da det kan tage tid, før den stopper – men det giver pote i sidste ende.

Er det svært for dig at hænge i med regelmæssig træning, eller måske har du efterhånden prøvet alt, hvor hunden stadig gør? Hvis dette er tilfældet, bør du søge vejledning hos enten din dyrlæge eller begynde hos en professionel hundetræner. Det kan muligvis give dig ro i maven, når du får bestemte målrettede øvelser og en hjælpende hånd i din hundetræning.

Hurtige hundetricks – hold din hund mentalt og fysisk sund

Der findes et hav af hundetricks, du kan lære din hund – det kræver blot tålmodighed og øvelse. Nogle basale hundetræningsøvelser er tricks som ”gi’ pote”, ”rul rundt” og ”highfive”. Du kan efter at have øvet disse begå dig ud i at træne hund med mere avancerede øvelser såsom ”spille død”, ”bakke baglæns”, ”zigzag imellem benene”, ”det’ en tysker” og mange flere. Det er ikke kun sjovt for dig, men også for din hund at lære hundetricks.

Når du vil lære din hund nye tricks, er det vigtigt med godbidder til hundetræning. Du kan få forskellige slags godbidder, men gå helst efter ”træningsgodbidder”, da disse er små og ofte bløde og derfor nemme for hunden at tygge og komme videre til næste øvelse. Derudover er det også essentielt, at dine godbidder til hundetræning er lækre og motiverende. Belønningsprincippet spiller en stor rolle, når du skal lave hundetræningsøvelser. Bruger du motiverende godbidder og positiv indlæring, kan du komme langt med din hundetræning og hundetricks.

Vil du træne din hund i kommandoen ”gi’ pote”, skal din hund først have lært kommandoen ”sit”, da du ved dette hundetrick starter med at få din hund til at sætte sig. Derefter sætter du dig på hug foran hunden og rækker en flad hånd frem. Med din anden hånd tager du hundens ene pote op på din udstrakte håndflade, og så snart dens pote berører din håndflade fremsiger du ”gi’ pote”-kommandoen. Derefter giver du med det samme en hundegodbid. Du bør træne denne kommando med din hund med nogle gentagelser flere gange dagligt (med pauser), til hunden kan kommandoen uden hjælp.

Relevante produkter