Shiba

Den japanske shiba, en stolt hund

En shiba er en japansk hunderace, der har en stolt og meget gammel historie. Den strækker sig langt tilbage i tiden og bærer på mange gener fra naturhundens side. Den er en loyal og intelligent hund, der har et stort jagtinstinkt, når den er ude, men et kærligt og roligt væsen, når den er inde.

Selvom jagtinstinktet er intakt, så holder den af en kærlig familie. Den elsker nærkontakt med dens ejer og familie. Derfor er en japansk shiba-hund også en eksemplarisk familiehund til den ejer, der har erfaring og konsekvent kan træne med den.

Den historiske shiba-hund

Den japanske shiba-hund har eksisteret i flere årtusinder og går også under navnet shiba inu. Den stammer fra bjergene omkring det japanske hav, hvor racen blev brugt til jagt af fugle og småvildt og fik sit navn, der betyder lille hund på japansk. I en periode blev den blandet med engelske hunderacer, men siden 1928 har der været et forebyggende arbejde for at holde racen ren.

I Japan er shiba-hunden et ”natur-monument” og derfor en meget udbredt og anerkendt race. Med tiden er den blevet udbredt til resten af verden, hvor den har været brugt som jagthund, men med tiden er blevet en loyal familiehund, der dog har behov for, at dens jagtinstinkt bliver holdt nede. Den har nemlig mange gener, der daterer tilbage til den oprindelige naturhund, og derfor også en del vildskab og selvstændighed med sig i bagagen.

Shiba og dens kendetegn

En shiba er kendt for dens lille størrelse og ulvelignende udseende. Shibaens størrelse er lille, men ikke kompakt, det betyder, at både højde og vægt for shiba-racen er forholdsvis lav. Shibaen er en af de mindste hunde i FCI-gruppe 5, der er spidshunde, dens højde ligger på mellem 35 til 43 centimeter, mens shiba inu-racens vægt ligger på mellem 6,5 og 11 kilo. Den har et atletisk udseende, der stammer fra dens tidligere jagtstatus.

Den historiske hund har et lille hoved med en spids snude og to tætsiddende øjne, der giver den et kært udtryk. Dens ører er små og stritter lige op i vejret, og det samme er dens hale. Halen er kort, krøller opad og har et pjusket udseende.

Det pjuskede udseende gælder kun for pelsen på halen, resten af shibaens pels består af korte og stride dækhår samt en blød og tæt underuld. Pelsen isolerer shibaen mod kulde og er god til at sky skidt og snavs. Pelsen kommer i farverne rød, rød med sorte spidser eller black and tan. Ligegyldig hvilken farvenuance shiba-hunden har, så gælder det, at den har lyse pletter på siden af næsen og kinderne samt på kæbe, hals og bryst.

Den loyale japanske shiba

En shiba-hund er kendt for at have en stor personlighed i en lille krop. Den er både intelligent, viljestærk og modig, og det betyder, at den er ganske hurtig til at lære og forstå. Men også lynhurtigt keder sig med for mange gentagelser i træning eller selv vil bestemme, om den vil deltage. Derfor anbefales det, at man træner i korte intervaller og med skiftende øvelser med en shiba.

En shiba er en tidligere jagthund, hvilket betyder, at den elsker at snuse, søge og gå på opdagelse. Derfor er det en god ide at træne indkald tidligt, socialisering, snortræning, sørge for indhegning af haven og tilfredsstille dens behov for søgning med sportræning. Der findes et væld af træningsredskaber, der kan hjælpe dig med at træne din shiba-hvalp, her. Det gælder, at for at træne din shiba optimalt skal du gøre det konsekvent men med belønninger og kærlighed. Hårde metoder kommer du ikke langt med.

Sørger du for at få trænet din shiba fra hvalpestadiet i ovenstående, får du en loyal shiba-hund, der elsker familien og samvær lige så meget, som den elsker at være aktiv. Inde er den nemlig ganske rolig og elsker kontakt.

Pleje af shiba-racen

Shiba-hunde er generelt sunde og raske hunde. En shiba har som alle andre hunde en række genetiske sygdomme, der kan være overført fra familie og forældre. Disse er blandt andet allergi, kræft og hoftedysplasi, det er derfor vigtigt at tjekke op med opdrætter og i avlspapirer, inden du køber din shiba-hvalp.

Når du først har valgt og købt en sund shiba-hund, så er det vigtigt at pleje den korrekt. Dens pels er nem at vedligeholde, dog gælder det, at to gange om året fælder den meget. Her kan du med fordel børste og benytte dig af, olier i maden og shampoo som fjerner løse hår, ofte for at undgå alt for mange hår i hjemmet. Andre produkter kan findes her.

Derudover skal du være opmærksom på din shibas negle og tænder, da det kan være smertefuldt for shibaen, hvis neglene bliver for lange, og tænderne får tandsten. Der findes mange produkter til mundhygiejne og neglevedligeholdelse, du kan benytte dig af, her også tandrensende godbidder

Den rette hundeseng til din hund

Find det rette sovested til din hund. Hunde elsker deres kundekurv lige så meget som vi elsker vores seng. Hunde sover dog meget mere i døgnet end mennesker gør, så derfor er det ekstra vigtige at deres hundekurv er valgt med omhu. I gennemsnit sover en hund 13-14 timer i døgnet. 
Hvalpe og gamle hunde sover mere end de 13-14 timer, og de har derfor ekstra behov for en god hundeseng.

En hundeseng er ikke bare et sted for din hund at hvile. En hundeseng er ofte det sted, som hunden forbinder med tryghed. Det er det sted, hvor den kan trække sig til, hvis den trænger til ro og hvor den kan føle sig sikker. En god hundeseng kan derfor forbedre din hunds søvnkvalitet, støtte sunde led og knogler, og samtidig give en følelse af sikkerhed og komfort. Du giver af den grund din hund bedre livskvalitet og ikke blot bedre søvn, hvis du finder en god hundeseng til din hund.

Hundesengen er ikke altid kun et sted, hvor hunden kan sove. Det kan også være et sted hunden søger hen, når den bare lige har brug for en pause.

Se vores udvalg I Petlux hundesenge her Petlux Hundesenge

Relevante produkter