Skotsk Hjortehund

Skotsk hjortehund – den store familiehund

En skotsk hjortehund er en stor, loyal og royal familiehund, som har et stort hjerte og udbredt mildhed over for sin familie. Selvom den indenfor kan virke som en sofakartoffel, der elsker at putte sig i dyner, senge og tæpper, har den jagtgener i sit blod, og den elsker aktivitet, løb og hundesport. Den store hund fylder meget og har behov for plads både ude og inde. Kan du give den et trygt hjem med store vidder, får du til gengæld en loyal familiehund, der elsker at være en del af familien og at blive trænet.

Den kongelige race

Skotske hjortehunde stammer fra de gamle, keltiske jagtmynder, der for flere årtusinder siden blev krydset med skotske jagthunde for at opnå en hund, der var perfekt til højlandet og til hjortejagt. Hunderacen var i 1500-tallet primært ejet af adlen og de kongelige, da det at eje hunden var forbundet med stor prestige og høj status i samfundet. Derfor bliver racen også kaldt for en kongelig højhed.

Den skotske hjortehund blev brugt til at hjælpe med at nedlægge hjortevildt, før man fik skydevåben. Da skydevåben blev introduceret i jagtverden, blev hundens opgaver taget fra den, og den var tæt på at uddø. Efter tiden som kongelig højhed blev den reddet af udstillingsverden. Dronning Victoria udstillede blandt andet sine skotske hjortehunde i 1869, hvilket skabte opmærksomhed om racen. Denne handling tillægges stor betydning for, at der stadig findes hunde af denne race i dag.

I dag lever hunderacen primært i lande som Holland, Sverige, Norge, USA og England. I Danmark er der kun ganske få. I alle lande bliver hunden primært brugt som selskabshund pga. dens milde væsen.

Kendetegn for en skotsk hjortehund

Racen er en lang, smal og høj hund – og dette gælder både for dens kropsbygning og ansigt. Hunden har et smalt ansigt med en lang snude og to tætliggende ører, der bøjer bagover. Hovedet er proportionalt lille i forhold til resten af kroppen, der måler mellem 71 og 76 centimeter i højden. Selvom den skotske hjortehund er meget stor, vejer den kun 36 til 46 kilo, men den placerer sig i gruppen for store hunde, og racen er under FCI-gruppe 10, der er mynder-gruppen.

Hundens pels er pjusket og ru, men blødere på bug, bryst og ved hovedet. Hårene er 7-10 centimeter lange og lægger sig tæt på kroppen, undtagen på benene, hvor der er frynser på indersiden. Den skotske hjortehunds pels findes i farverne mørk blågrå, rød, gul, sandfarvet, fawn, grå og brindlet. Hårene har ofte sorte spidser.

En aktiv familiehund

Selvom hunden oprindeligt er en jagthund, er den en perfekt familiehund til den aktive familie. Racen har et stort hjerte og har behov for at være sammen med familien. Den elsker at hygge indenfor og at putte sig i tæpper og kurve i samme rum som familien. Den er ikke opmærksomhedskrævende, men vil gerne være i rum med familien, være med på tur og føle sig som en del af familien. Dette betyder meget for huden, da den ikke bryder sig om at være alene.

Hunderacen er både venlig, mild og godmodig over for sin familie, andre hunde og fremmede. Den egner sig derfor ikke som vagthund og giver sjældent lyd fra sig. Modsat er noget, der kan få den skotske hjortehund op i gear, træning og hundesport. Dens tidligere status som jagthund ligger den nært, og racen har derfor både behov for motion, træning og plads at udfolde sig.

Har du en skotsk hjortehund, gælder det altså, at det er nødvendigt at investere meget tid i træning helt fra begyndelsen. Du skal være opmærksom på at træne indkald, socialisering, relationsknyttende træning og stop-kommandoer, da den har tendens til at stjæle mad fra borde, som den nemt når. Dette skal allerede påbegyndes, når din skotske hjortehund er hvalp.

Hundens grundlæggende behov

Din skotske hjortehund har behov for nærhed og træning. Det betyder, at den har brug for, at du som ejer har tid til at være sammen med den. Derudover gælder det for træning og opdragelse, at det skal foregå via fredelige træningsmetoder med en konsekvent, men venlig tone. Hunden har let ved at holde fokus, hvis øvelserne interesserer den.

Hunderacen elsker at deltage i hundesport, udstillinger og lure coursing (kunstig jagt). Du kan finde redskaber til at træne din skotske hjortehund med her. Træning er også nødvendigt for at opfylde din hunds behov for aktivitet og motion. Selvom den elsker at hygge sig indendørs, er det en stor hund, der har behov for megen aktivitet.

Plej din skotske hjortehund korrekt

Din skotske hjortehund har ikke behov for megen pleje. En ugentlig børstning er nok til at pleje dens pels. Du skal dog være meget opmærksom på din skotske hjortehund som hvalp, da den vokser hurtigt, har behov for korrekt næring og for ikke at opleve belastende træning for tidligt. Dette kan nemlig påvirke dens led og knogler. Du skal derfor være opmærksom på, at din hund får et energitæt foder som hvalp.

Relevante produkter