Basset Hound

Basset Hound: Hunden, der både er legesyg og selskabelig

De fleste hundeejere vil gerne have en hund, der både er klar på gåture og leg udenfor, men som også kan være selskabelig og rolig indenfor. Basset Hound eller bassethunden, som den også kaldes, kan det hele.

En Basset Hound er oprindeligt avlet til at være jagthund. Dens gener er både franske og engelske og blev oprindeligt fremavlet i England i 1892. Dengang kunne den med sin fremragende lugtesans og stædige facon snuse sig frem og hjælpe jægerne med at finde deres bytte. I dag er bassethunden dog blevet noget mere lavbenet og bruges mest som en tillidsfuld familiehund.

Bassethund – udseende og sind

En Basset Hound er en loyal familiehund, der både er venlig, tillidsfuld og selskabelig. Den er en rigtig sofakartoffel, der elsker at slænge sig og nyder glædeligt familiens selskab indenfor med både børn og voksne. Den har dog også behov for aktivitet og frisk luft. Dens gener, der koder for jagthund, gør den til en aktiv hund, som har behov for at blive luftet og få brændt noget energi af. Behovet er ikke større end hos andre hunde, og det er primært knyttet til dens store madglæde og behov for at opretholde muskulaturen i ryggen.

En bassethund er omkring 33-38 cm høj, hvilket placerer den i gruppen af mellemstore hunde. En sund vægt hos denne race ligger på omkring 25-30 kg. Dens kropssammensætning, der består af meget korte ben og en stor krop med en massiv muskulatur, gør, at den ofte bliver italesat som ”en stor hund på korte ben”. Sammen med den store krop følger et stort hoved, der er udstyret med en lang og meget fin næse, som den flittigt bruger.

Kendetegnet for bassethunden er dens vemodige, våde øjne og lange, bløde ører, der sammen med dens korte ben og hudfoldende pels, som enten er to- eller trefarvet, giver den et karakteristisk udseende, der vinder alles hjerter.

Sådan passer du på din Basset Hound

Har man en bassethund, skal man være opmærksom på følgende punkter for at sikre dens sundhed og veltilpashed: dens vægt, daglig aktivitet, pleje og typiske Basset Hound-sygdomme.

En Basset Hound har som tidligere nævnt en forkærlighed for mad, hvilket betyder, at den for det første har behov for daglig aktivitet og for det andet kvalitetshundefoder. En høj vægt kan betyde, at bassethunden kan få helbredsproblemer eller belaste den lange rygsøjle. Derfor er jævnlig aktivitet nødvendig.

Sygdomme, man skal være opmærksom på, er infektion i ører og øjne samt overbelastning af rygsøjlen. De to problematikker kan nemt imødekommes ved at sørge for at rense og holde ørerne samt øjenkrogene rene. Ved at gøre dette sikrer man sig mod, at ens hund kommer til at lide af infektioner. De lange ører og sørgmodige øjenkroge kan nemt renses med forskellige plejeprodukter målrettet det specifikke område. Det kan for eksempel være renseservietter eller rensevæsker, der kan afhjælpe den irritation, som kan forekomme, hvis der sætter sig snavs, skidt eller parasitter i bassethundens øjne eller ører. For at undgå snavs og skidt andre steder anbefales det samtidig, at du vasker din Basset Hound i en god hundeshampoo for derved at sikre, at du finder snavset både bag ører og rynker.

Derudover kan man forebygge overbelastning af ryggen ved at undgå trapper og spring, så længe man har en Basset Hound-hvalp. Er ens trapper meget stejle, er det en god idé at undgå disse så længe som muligt.

Modsat andre hundetyper kræver en Basset Hound kun grundlæggende hundepleje, da den har en kort, glat og tæt pels. Racen fælder to gange om året, men hvis man sørger for at bruge en børste ugentligt, kan man undgå langt størstedelen af denne fældning. Negle og poter kan ordnes derhjemme med en passende negleklipper og en fugtende potevoks.

Ved køb af en Basset Hound

Da racen er en jagthund, der er en smule stædig, har den behov for en ejer, som kan opdrage den med både tålmodighed, venlighed og konsekvens. Opdrager man en Basset Hound med fokus på disse tre ting, får man en loyal og lydig hund, der er én evig tillidsfuld.

Den bedste opdragelsesstil til en Basset Hound er gennem leg og udforskning. Den har et stort behov for at udforske, snuse og lege. En god metode kan være at gå til hundetræning eller at benytte sig af en af de mange hundeskoler rundt omkring i landet. Alternativt kan man benytte sig af forskellige snuseopgaver i hjemmet eller haven.

Ud over opdragelse og pleje har en bassethund behov for basisting som en hundeskål, en hundesnor, et hundetæppe, et regelmæssigt besøg ved dyrlægen og et hjem med en masse omsorg.

Hvem passer en Basset Hound til?

En bassethund er trods sin tidligere status som jagthund en stor familiehund, der har behov for omsorg og tilstedeværelse. Den er ideel for både børnefamilier og rolige mennesker, der har tid til at opdrage, et par gåture og kælen.

Relevante produkter