Berger Picard

Berger picard, den rolige hyrdehund

En berger picard-hund er en sjælden fransk hyrdehund, der stadig bruges til at vogte får i dens hjemland, men er en lige så fantastisk, rolig og velafbalanceret familiehund. Med en picard-hund, får du en følgesvend, der elsker at være tæt på familien, vil følge dig overalt og elsker at være med til at dyrke motion. Det gælder både en cykeltur, en lang gåtur, arbejde i haven eller til forskellig sport for hunde.

Picard-hunden bliver nok aldrig en modehund, men den er i særdeleshed en god familiehund.

Den sjældne franske hyrde

En berger picard er en gammel fransk hyrdehund. Den kommer fra området Picardiet, hvor den blev bragt til af kelterne allerede i 800-tallet. Oprindeligt blev den brugt som hyrdehund og til at passe gårde. Under den første verdenskrig blev picard-hunden brugt som hjælpehund til forskellige formål, men efter anden verdenskrig blev den næsten udryddet. I 1953 blev racen genetableret efter genoprettende avlsarbejde med de få hunde, der var tilbage.

I Frankrig bliver den den dag i dag stadig brugt som hyrdehund, men en berger picard har også mange andre arbejdsopgaver, som den løser til perfektion. Berger picard-racen bruges både som politihund, redningshund, trøffelhund og som en aktiv familiehund.

Selvom det genoprettende arbejde fik racen tilbage på fode, så er den stadig sjælden, især uden for dens hjemland Frankrig. Der anslås, at der er i omegnen af 3.500-4.000 berger picard-hunde i hele verden. I Danmark er racen primært brugt som familiehund og arbejdshund på gårde, og der er formentlig ikke mere end et par hundrede stykker.

Picard hund, en stærk hyrde

En berger picard er en mellemstor hund, der har en højde på mellem 55 og 65 centimeter og vejer mellem 23 og 32 kilo. Hunderacen har en muskuløs og stærk bygning, der giver den et kraftfuldt og atletisk udseende. Udseendet lyver ikke, en berger picard er nemlig både stærk, modstandsdygtig og udholdende. Dens status som hyrdehund gør, at den placerer sig i FCI-gruppe 1, der er for hyrde- og kvæghunde.

En picards kendetegn er dens opretstående ører, der er lange og smalle, og dens griffonagtige ansigt. Ansigtet er smalt, det har skæg, der vender ned omkring snuden, og lange strittende øjenbryn. Halen vender opad i en bue som et ”J” og løfter sig, når hunden er i bevægelse.

Dens pels er mellemlang og strid. Øverst er der middellange dækhår, der måler mellem 5 og 6 centimer, under denne ligger en tæt underuld. Den mellemlange pels dækker hele kroppen på nær ansigtet, hvor den er lidt kortere. Pelsen står godt imod skidt og snavs. Den har ikke behov for meget pleje, men en børstning jævnligt kan anbefales for at undgå for meget fældning. En børstning foretages bedst med en solid børste. Pelsen kommer i farverne grå, gråsort, blålig, rød/grå og lys eller mørk nuancering.

Den selvstændige picard-hund

En berger picard er med sin status som hyrde- og arbejdshund en hengiven og loyal følgesvend, der både er intelligent og selvstændig. Den er vant til at arbejde selvstændigt på marken og er derfor egensindig og handlekraftig. Det er dog ikke på en måde, hvor den ikke lytter til sin ejer. Men den kan til tider fremstå stædig.

Udover at være en loyal og arbejdsvillig hund, så er det også en venlig familiehund, der nemt tilpasser sig en families hverdag og er glad for børn. Dog kræver den, at den accepteres som et fuldt medlem af familien. Den knytter sig tæt til familien og er af natur beskyttende over for sine medlemmer.

Hunden har et roligt temperament, når den er inde, og et sprudlende humør, når den er ude. Den sætter pris på frisk luft, aktivitet, opgaver og meningsfulde gøremål. Som ejer skal man derfor være opmærksom på at opfylde dens behov for bevægelse og aktivering af både sanser og krop. Den kræver nye udfordringer, hvilken man kan give den ved enten at bruge den til arbejde eller træne med den. Redskaber til at træne med din picard-hund kan findes her. Den elsker for eksempel at søge, dyrke sport sammen med dig eller dyrke agility.

Pleje og råd til din berger picard

Har du, eller ønsker du, en picard-hund, så er det vigtigt, at du opdrager og tilvænner den til enten familien eller det arbejde, du ønsker, den skal udføre, tidligt. En hund som en berger picard er heldigvis både lærenem og samarbejdsdygtig. Opdragelsen skal dog stadig være venlig og konsekvent. På den måde kan du få din picard til at gøre næsten alt, hvad du ønsker, da den er meget tilvænningsdygtig og finder glæde i arbejde og meningsfulde opgaver.

Udover træning og opdragelse er det vigtigt, at du plejer din picard rigtigt. En berger picard er meget aktiv og atletisk. Men der er forskel på, hvor meget mad den skal have, alt efter om den får masser af motion, træning og arbejde eller er en mere familietilpasset hund. Er din picard meget aktiv, er det vigtigt, at den får en energitæt kost. Hvis din hund er mindre aktiv, kan du med fordel finde en lettere kost. Begge kostbehov kan du finde flere forskellige fodertyper til at understøtte.

Relevante produkter