Welsh Corgi

Welsh corgi: Hunden, der holder sammen på familien

Welsh corgi er ikke bare én hunderace, men to: Welsh corgi cardigan og welsh corgi pembroke. Racerne minder meget om hinanden, men har ikke samme stamtræ og forfædre. Selvom de både ligner hinanden og har næsten samme sind, så er der alligevel et par vigtige træk, som man skal være opmærksom på, inden man vælger sin welsh corgi-hund.

Dog gælder det, at begge hunde er små selskabshunde, selvom de oprindeligt var hyrdehunde. De er samarbejdsvillige, hengivne og meget glade for at bruge deres tid med dig og dem, som de holder af.

En forhenværende hyrdehund

Begge racer er krydset, så de kan blive brugt af hyrder og landmænd til at styre får og kvæg på græs og passe på indhegningerne. De to hunde stammer dog fra hver deres del af Wales. Welsh corgi cardigan er fra sydvest Wales, hvor der er sten og bjergterræn, mens welsh corgi pembroke er fra syd Wales, hvor der er fladere og blødere terræn.

En welsh corgi cardigan stammer fra den tyske gravhund, og den kom til Wales omkring år 1200, mens pembroke-racen kom til Wales med vikingerne og stammer fra den nordiske spids. Begge racer blev brugt som hyrdehunde. Med deres meget lave højde kunne de nappe kvæget i haserne og undgå spark fra de store dyr.

Welsh corgi cardigan er, modsat pembroke, senere blevet krydset med collier-racen, da bønderne i deres område skiftede fra kvæg til får og derfor havde behov for en hund med et blødere sind.

De små og lange welsh corgi cardigan- og pembroke-hunde

Welsh corgi-hundene er begge dværgracer med store hoveder, lange kroppe og små tykke ben. De har strittende ører og spidse snuder, men forskellene er alligevel markante, når man kommer tættere på. Disse vil blive gennemgået herunder.

En welsh corgi cardigan er en smule større end en pembroke. Den vejer mellem 11 og 17 kilo og er ca. 30 centimeter høj. Cardigan-racen har tykke knogler og et kurvet udseende. Benene hos en welsh corgi cardigan er ofte en smule længere end benene hos en pembroke. Det samme gælder dens ører, snude og hale. Ørerne er både høje og store. De stritter lige op i vejret og giver den en eksemplarisk hørelse. En cardigans pels har korte til middellange dækhår og en blød underuld. For at pleje den skal du være sørge for at børste den én gang om ugen for at fjerne løs underuld, som ellers vil ende rundt i hjemmet. Du kan finde redskaber til at undgå dette her. Pelsfarverne er alle farver med eller uden hvide aftegninger. Dog gælder det, at den hvide farve ikke må være dominerende.

Welsh corgi pembroke er mindre end en cardigan. Den vejer mellem 10 og 12 kilo og måler fra 25 til 30 centimeter. Pembroke-hunden er ovalformet, brystet er stort, og benene er endnu kortere end benene hos en cardigan. Derudover har den små og spidse ører og en lille og spids snude, der stammer fra dens forfædre. En markant forskel på de to hunderacer er halerne. En pembroke har nemlig ikke en lang og ræveagtig hale som en cardigan. Den har i stedet en lille hale, der sidder tæt på dens bagende. Pelsen hos en pembroke består af en underuld og en overpels, men pelsen er generelt længere end hos en cardigan og kommer kun i farverne rød, zobel, fawn eller sort og tan – dog også med hvide aftegninger.

Welsh corgi pembroke og welsh corgi cardigan: Det gode selskab

Begge welsh corgi-hunde er hengivne hunde, der både er loyale, samarbejdsvillige, lydige, kloge, udholdende, sociale og udstyret med et instinkt, der gør, at de gerne vil holde sammen på flokken. De er glade for at bruge deres tid med familie og børn, og de deltager glædeligt i familiens gøremål.

Det gælder for begge racer, at det er vigtigt at træne med dem, så de får opfyldt deres behov for motion og mental træning. Der findes mange forskellige træningsredskaber til at opfylde disse behov. Dog skal du være opmærksom på, at en welsh corgi er en følsom hund, der ikke tåler hårdhed i opdragelsen og mange træningstimer ad gangen. Træn derfor korte og positive sessioner. Du vil opleve, at en welsh corgi er hurtig til at lære, allerede når den er hvalp.

Den store forskel på de to racer er, at en welsh corgi pembroke har et temperament, der stammer fra dens tidligere status som hyrdehund. En welsh corgi cardigan er derimod mere en selskabshund, hvilket er resultatet af, at den er blevet krydset med en collier. Det betyder, at pembroke-racen er mere vagtsom og livlig end cardigan-racen.

Pas på din welsh corgi-hund

En welsh corgi har tendens til overvægt. Dette kan have konsekvenser for dens lange ryg, som skal holde vægten på kroppen. Ryggen kan også nemt blive påvirket af for intensiv og lang træning. Derfor er det vigtigt at sørge for, at din welsh corgi ikke bliver unødvendigt belastet af for mange kilo.

Vægten øges, hvis din welsh corgi får for lidt motion, eller hvis den ikke får den rette kost. Hundefoder kommer i mange former og er tilpasset til forskellige typer af hunde. Det er derfor vigtigt, at du undersøger, hvilken kost der passer til din hund og dens aktivitetsniveau.

Den rette hundeseng til din hund

Find det rette sovested til din hund. Hunde elsker deres kundekurv lige så meget som vi elsker vores seng. Hunde sover dog meget mere i døgnet end mennesker gør, så derfor er det ekstra vigtige at deres hundekurv er valgt med omhu. I gennemsnit sover en hund 13-14 timer i døgnet. 
Hvalpe og gamle hunde sover mere end de 13-14 timer, og de har derfor ekstra behov for en god hundeseng.

En hundeseng er ikke bare et sted for din hund at hvile. En hundeseng er ofte det sted, som hunden forbinder med tryghed. Det er det sted, hvor den kan trække sig til, hvis den trænger til ro og hvor den kan føle sig sikker. En god hundeseng kan derfor forbedre din hunds søvnkvalitet, støtte sunde led og knogler, og samtidig give en følelse af sikkerhed og komfort. Du giver af den grund din hund bedre livskvalitet og ikke blot bedre søvn, hvis du finder en god hundeseng til din hund.

Hundesengen er ikke altid kun et sted, hvor hunden kan sove. Det kan også være et sted hunden søger hen, når den bare lige har brug for en pause.

Se vores udvalg I Petlux hundesenge her Petlux Hundesenge

Relevante produkter