Irisk Ulvehund

En Irsk Ulvehund er verdens største hunderace, men den er ikke bare stor af størrelse, den har også et stort hjerte og behov for at være sammen med familien. Til trods for dens tidligere status som jagthund er den i dag en selskabshund, der både har behov for socialt samvær, tryghed og daglig motion. Har du masser af plads i hjemmet, og ønsker du dig en stor familiehund? Så er en Irsk Ulvehund formentlig noget for dig.

Den irske ulvejæger

Den Irske Ulvehund er ikke blot en af de største hunderacer, det er også en af de ældste. Dens gener daterer sig nemlig tilbage til arkæologers fund af store myndehunde i Egypten. Herefter mener man, at hunderacen er blevet transporteret til Europa og De Britiske Øer af kelterne, hvor den blev udbredt som Ulvehund.


I Irland var hunderacen i middelalderen en meget populær hund, da den var velegnet til jagt af ulve, bjørne, vildsvin og elge. Jagten var forbeholdt højadelen, og det var derfor også primært adelen, der havde en eller flere Ulvehunde. Hunden var så værdsat, at grever i 1400-tallet havde pligt til at have hele 24 Ulvehunde for at beskytte bønderne mod ulve. Derfor blev en Ulvehund også et statussymbol.

Da skydevåben blev en del af jagten, fik Irske Ulvehunde frataget deres job. Det betød, at racen blev mere og mere sjælden. I 1900-tallet var hundene næsten udryddet. Men skotten George Graham reddede racen og krydsede de sidste tilbageværende Ulvehunde med hunde fra grupperne Deerhounds og Mastiffer, hvilket medførte, at racen blev både stærkere og større. I 1870 blev den nye race Irsk Ulvehund accepteret af den britiske kennelklub. Selvom racen i dag er bredt ud til resten af Europa og Amerika, er den stadig ganske sjælden uden for Storbritannien.

Verdens største hunderace

En Irsk Ulvehund er en stor hund, den vokser hurtigt i hvalpestadiet og er derfor ikke altid klar over dens egens højde, vægt eller længden på dens hale. Det betyder, at du som ejer skal være opmærksom på ting, der er i hale-højde, personer der måske ikke kan stå imod, hvis hunden giver en kærlig modtagelse og sikre, at der er nok plads for racen at boltre sig på.

En Irsk Ulvehund måler mindst 71 centimeter som tæve og mindst 79 centimeter som hanhund. Rekordhøjden for racen er 106 centimeter. Selvom højden er en Irsk Ulvehunds varemærke, er racen ikke blot høj, den er også stor og tung. Den vejer nemlig mindst 40,5 kilo for tæver, mens hanner vejer mindst 54,5 kilo. Da en Irsk Ulvehund har vægt som et menneske, betyder det også, at man skal være opmærksom på, at den nemt kan vælte et familiemedlem omkuld, hvis den bliver lidt for glad for at se én.

Udseendemæssigt er hunden atletisk bygget. Den har lange ben, slanke muskler og en god fysik. Dens ansigt er er smalt med en lang snude og to proportionelt små ører, der sidder langt bagud. Den minder generelt meget om de andre racer i FCI-gruppen 10 for mynder, hvor den Irske Ulvehund også er placeret.

En Irsk Ulvehunds pels er ru, grov og hård, hvilket beskytter godt mod al slags vejr. Pelsen kommer i farverne hvid, grå, sort, rødbrun, rød eller fawn og kræver ikke mere end en ugentlig gennembørstning. For at få det bedste resultat er det en god idé at investere i en kvalitetsbørste.

Har Irsk Ulvehund temperament?

En Irsk Ulvehund har – trods dens tidligere status som en jagthund – et meget roligt og tålmodigt væsen og temperament. Hunden er overbærende over for både voksne og børn. Den elsker socialt samvær med sine nærmeste, især hvis den får lov til at ligge ned og blive nusset.

Det gælder dog også, at hunden har behov for både plads at boltre sig på og daglig motion, da den stadig har jagtgener i dens blod. Derudover skal man være opmærksom på, at hunden har en jagtlyst, der nemt kan tændes, hvis dens opmærksomhed bliver fanget af noget interessant. Hunderacen er dog samtidig ganske lydhør, og det er derfor kun, når den er langt væk, at det kan forekomme.

Hvis du har besluttet at få dig en Irsk Ulvehund, er det vigtigt, at du sørger for, at den får daglig motion, en stor mængde social kontakt og bliver stimuleret af træning med gode redskaber til at stimulere og træne med. Heldigvis er Irske Ulvehunde både lærenemme og glade for træning, hvis der ikke er for mange gentagelser, og den udføres venligt, men konsekvent. Det eneste, du skal være opmærksom på, er ikke at træne for meget, hvor hunden er i siddende stilling eller spring eller med for hård belastning.

Irsk Ulvehund – alder og sundhed

Hunderacen har en række problematikker, du skal være opmærksom på som ejer. Levetiden for Irsk Ulvehund-racen er nemlig ikke særlig lang. Spørgsmålet er derfor ofte: Hvor gammel bliver en Irsk Ulvehund? Hunderacen bliver typisk mellem 5 og 10 år, hvor langt størstedelen dør, inden de er 8 år. Ikke en høj alder, men mange opdrættere er i gang med at sikre racens sundhed. Derfor er det vigtigt, at du undersøger avlspapir grundigt og sikrer dig, at det er en god avler, du har kontakt til.

Derudover har hunden ofte problemer med knogler og led, da det er en meget stor hund, der vokser meget på relativt kort tid. Særligt når en Irsk Ulvehund er hvalp, vokser den meget. Her er det især vigtigt, at du sikrer dig, at du hverken giver hunden for meget eller forkert foder, da den dermed vil vokse for meget. Specifikke fodertyper er derfor nødvendige. Du kan altid få gode råd og vejledning til fodringen af din hvalp og senere voksne Irske Ulvehund ved dyrlægen eller din avler. Og har du spørgsmål til vores foder, er du naturligvis også meget velkommen til at kontakte os.

Relevante produkter