Bichon Havanais

De vigtigste informationer om Bichon Havanais

Bichon Havanais-racen går for mange danskere også under navnet havaneseren. Det er nemmere at udtale, og det er nemmere at huske. Havaneseren er en sød, lille selskabshund med en forholdsvist krævende pels. Nogle vil måske kalde den for højrøstet, fordi den er så opmærksom på alt det, der foregår omkring den. Så snart der er noget, som ikke er som sædvanligt, vil den gøre opmærksom på det – hvilket selvfølgelig foregår med bjæf.


Typisk er en bichon havanais en glad og kærlig hund, der er begejstret for at lege med børn. Den knytter sig meget tæt til sin ejer, og du vil derfor opleve, at den holder sig fysisk tæt på sin ejer, hvilket er ganske normalt. Eftersom havaneseren er så lille en hund, vil de fleste ejere efter noget tid ikke lægge mærke til, at hunden foretrækker at være ved sin ejers side.

Den pelsede hund har sit ophav langs spanske og/eller italienske kyster. Man antager, at den blev fragtet til Cuba på et tidspunkt, hvor øens kvindelige beboere så sig varm på den. Bichon havanais-hunde blev derfor brugt som en vare – enten i en konkret handel eller til bestikkelse. Som forholdene på Cuba udviklede sig i løbet af 1900-tallet, forsvandt hunderacen fra øen, i takt med at flere og flere cubanske flygtninge tog hunden med til USA. Hundens popularitet er siden da vokset uden for USA’s grænser.

Hvor stor bliver en bichon havanais?

En bichon havanais er ikke verdens største hund, hvilket forklarer, hvorfor det i sin tid har været så nemt at fragte den næsten hele jorden. Standardstørrelsen på en havaneser er ca. 23-27 cm høj. Enkelte hunde er dog blevet målt til at blive op til 29 cm, hvilket også er acceptabelt for racen. Med så lille en højde anbefales det heller ikke, at hunden skal veje ret meget. Den ideelle bichon havanais-vægt ligger således et sted mellem 4,5 og 7,5 kilo.

Med den rette livsstil og en hund, der normalvis er sund og rask, kan du forvente en levetid mellem 13 og 15 år for din bichon havanais. I alle de år skal du være klar til at pleje og passe den lettere krævende pels.

Pelspleje af din havaneser

De fleste, der vælger en havaneser, gør det på grund af den bløde pels. Hunden har ingen underpels, hvorfor den af de fleste bliver kategoriseret som allergivenlig. Til gengæld er den lidt længere pels en smule krævende, når det gælder pelspleje. Fordi pelsen er god til at regulere efter kulde og varme, er det vigtigt, at den bliver trimmet til den rette længde, så hunden ikke får det for varmt eller for koldt. De fleste havanesere har hvid pels, men en bichon havanais’ farver kan variere meget. Du kan for eksempel også finde en bichon havanais i brun eller en bichon havanais i sort.

En race, der passer perfekt til leg og selskab

Til trods for en bichon havanais’ størrelse er der faktisk meget gang i den lille hund. Du kan derfor forvente, at du skal gå ture med den regelmæssigt, for at den kan brænde en god portion energi af og danne sig en masse nye indtryk. Du kan nemt kombinere daglige gåture med moderat træning. Havaneseren er generelt en sød og velopdragen hund, men det skader aldrig at sørge for en sund mængde hundetræning. Når det gælder denne race, er det en god ide, at du altid har godbidder til det, der kaldes positiv træning.

Din bichon havanais forsøger altid gøre dig glad, og derfor er det en god ide at begynde med træning, mens den er hvalp, så hunden får lært de gode rutiner fra begyndelsen af. Hundens legesyge natur lægger også op til, at du med gode resultater kan kombinere leg og træning. Du skal være forberedt på, at hunden knytter sig meget hurtigt til sin ejer. Af samme grund vil den ikke bryde sig om at være alene hjemme. Det kan sagtens blive en del af træningen med din bichon havanais, men det er et punkt i træningen, som du skal have ekstra tålmodighed over for.

Havaneseren er helt sin egen

Ved første øjekast ligner en bichon havanais en helt almindelig bomuldshund. Den er dog af en helt anden race. Det er ikke overraskende, at hunden ofte bliver forvekslet med andre hunderacer, som også er små, hvide og meget legesyge. Hunden er blot én hunderace af fem, som bliver betragtet som selskabshunde – altså hunde, der er meget glade for at være tæt på deres ejer. Det er nemt at forstå, hvorfor de fem racer (bichon frise, coton de tulear, bolognese, malteser og bichon havanais) grundet deres udseende bliver forvekslet med hinanden.

Vægten og størrelsen på de fem racer er det, der adskiller dem. Faktisk er det havaneseren, som tager føringen, da den kan vokse sig både størst og tungest. Men selv en fuldvoksen havaneser vil altid være legesyg og glad for meget nærkontakt. Den er derfor det oplagte valg til dig, der gerne vil have en ny bedste ven.

Relevante produkter