Cairn Terrier

Godt at vide om en cairn terrier

En cairn terrier er familiens legekammerat. Det er en hund, der beskytter imod ubudne gæster og imødekommer bekendte. Den er en tidligere jagthund, men er nu avlet til at være en selskabshund, der både er nysgerrig, lydhør ved korrekt opdragelse, lærenem og tålmodig.

Med disse træk er en cairn terrier en perfekt familiehund, der både kan agere vagt- og kælehund.

Oprindelse og race – en tidligere jagthund

Denne race stammer fra urtypen, som alle de skotske terriere stammer fra. Den er oprindeligt fra det nordvestlige Skotland, blev fremavlet i 1910 og har sit navn fra dens evne til at finde jagtbytte, der gemte sig på rullestensskrænter, da “cairn” betyder rulleskrænt på keltisk.

Terriere er oprindeligt jagthunde, der blev brugt til at jagte småvildt i skove og på marker. Denne race har fået dæmpet sit gen og instinkt for jagt, men det kan dog stadig mærkes i dens behov for aktivitet, nysgerrige natur og lydhørhed.

Under alle omstændigheder er det i dag en af de mest almindelige selskabsterriere i mange lande rundt omkring i verden.

Størrelse, alder og udseende

Cairn terrieren er en lille og robust selskabshund. Det er en pjusket hund, der har en tæt pels med korte og stride hår, men samtidig har den en blød underuld. Denne pels beskytter den mod vejret, men den har behov for at blive børstet en gang om ugen og trimmet tre til fire gange om året. Dette kan man gøre med simple pelsredskaber, som kan mindske fældning næsten 100 %. Racen findes både i nuancer af rød, grå, sort, korngul, creme og brindle, men dens farve nuancerer i løbet af dens relativt lange levealder.

Den kategoriseres som en lille hund på baggrund af dens højde på 28-31 centimeter og lette vægt på 6-7,5 kilo. Cairn terrier-hvalpe vejer oftest kun 200-250 gram, når de er nyfødte, men allerede efter otte uger er en cairn terriers vægt øget med to kilo. Det er en levedygtig hund, der har en gennemsnitlig levealder på 12-16 år, og derfor fungerer den godt som en tro følgesvend for familiens børn gennem barndommen. For at sikre, at din terrier forbliver frisk og sund hele livet, er det vigtigt at give den en sund og næringsrigtig kost, så den hverken får for lidt eller for meget at spise.

Ud over dens lille størrelse og pjuskede pels er dens kendetegn det kompakte hoved, små og strittende ører, korte snude og nysgerrige udseende.

Cairn terrierens sind og aktivitetsbehov

Da en cairn terrier oprindeligt er en jagthund, har den et stort beskyttelsesgen og en nysgerrig attitude. Det betyder, at den elsker at udforske, lege og alarmere, når der kommer gæster. Så hvis du køber en denne type hund, får du en ven, der er en loyal og sikker beskytter for din familie, men også en hund, der kræver opdragelse.

Mange frygter, at temperamentet på en cairn terrier kan ødelægge det smukke i at have fået en hund. Men der er intet at være bange for. Den er nemlig både lærenem og let at opdrage. Det er en race, der kræver træning og opdragelse, der er konsekvent, men ikke hård. For at imødekomme dette behov kan man med fordel gå til hundetræning eller benytte sig af forskellige hundeskoler, hvis det er ens første hund. Vigtige ting at fokusere på under træningen er indkald, motivation og lydhørhed. Cairn terriere er glade for at gø, hvilket kan mindskes med korrekt træning.

Når det er sagt, er denne race noget nær den perfekte familiehund, da den indretter sig efter familien, elsker kontakt til mennesker og er venlig af natur over for både børn og voksne. En selskabshund med stort S, der ikke har behov for en stor mængde motion, men dog har behov for aktivering samt bevægelse. Aktivering kan sagtens foregå i hjemmet ved hjælp af legetøj og træningsredskaber. Redskaber som for eksempel fløjte, aktiveringslegetøj og bolde kan både opfylde behov for bevægelse og læring.

Sådan sikrer du din cairn terriers helbred

En cairn terriers alder kan blive meget høj, men for at være sikker på, at du har en hund, der har det godt og er frisk så lang tid som muligt, er der en række ting, som du skal være opmærksom på. Kendte cairn terrier-sygdomme er ofte glaukom (grøn stær) og progressiv nefropati (nyresygdom). For at sikre sig mod dette skal man sørge for, at ens hund er rigtigt ernæret og fra tid til anden bliver tilset af en dyrlæge. Et vanemæssigt dyrlægebesøg fra en tidlig alder gør også, at din hund føler sig mere tryg, når den skal tilses.

Andre ting, der er vigtige at sørge for, er, at din cairn terrier har et sted, hvor den hører hjemme. Det er vigtigt for denne race, at den føler sig hjemme og tryg. Dette kan man skabe ved at give den en kurv, et trygt hjem med en masse kærlighed og en indhegnet eller afgrænset have, som den ved, er dens matrikel.

Relevante produkter