Chihuahua

Her er, hvad du skal vide om chihuahuaer

Chihuahuaen er verdens mindste hunderace. Den er kendt for sine store øjne og flagermusagtige ører. Det er blandt andet dét, som har gjort racen så populær blandt kendte Hollywoodstjerner såvel som helt almindelige hundelskere. Racen er blevet kendt som en taskehund, fordi den på grund af sin størrelse nemt kan være i en taske. Men du får meget mere end det. Den er loyal, intelligent og energifuld. Den danner et stærkt bånd til sin ejer, og den vil gerne gå tur og lege.

Hvis man plejer den rigtigt, kan I få op til 20 gode år sammen. Og starter man med at opdrage den tidligt, kan man få en hund, som er venlig over for børn og andre dyr.

Hvor stammer chihuahuaer fra?

Denne hunderace stammer fra Mexico – fra provinsen af samme navn. Landmænd fra Chihuahuaprovinsen begyndte i midten af 1900-tallet at sælge de små hunde til folk, som kom fra USA. På den måde spredte hunderacen sig hurtigt til Nordamerika og siden til Europa. Folk var vilde med hundenes størrelse, ører og øjne.

Hvad vejer en chihuahua?

Denne hunderace er meget lille. Den vejer typisk mellem 1,5-3 kg og bliver kun 15-26 cm høj. Hunnerne bliver typisk omkring 18 cm høje, mens hannerne bliver 23 cm.

Hvor gammel bliver en chihuahua?

Selvom det er en lille hund, er levetiden ret lang. De kan nemlig blive helt op til 20 år, hvis de får den rette pleje og pasning. De kan få sygdomme som parodontose og urolithiasis. Det vil sige problemer med tænderne og knæene. Derudover kan de også få hjerteproblemer og øjenproblemer. For at fange problemerne så tidligt som muligt er det derfor vigtigt at få chihuahuaer undersøgt af en dyrlæge to gange om året.

En lille vagthund med stor selvtillid

Chihuahuaer er hunde, som er meget loyale og knytter sig stærkt til deres ejere. Derfor har de et stærkt beskyttelsesinstinkt, og de er meget opmærksomme på deres omgivelser. Derfor er denne race ofte mistænksom over for fremmede, og de gør tit, når de tror, at der er fare på færde. På den måde opfører de sig som en stor hund, og de er fulde af selvtillid.

Når en chihuahua er tryg i dit selskab, er den rolig og nyder at ligge på dit skød eller lege. Denne hunderace kan have det svært med små børn, fordi den kan finde børns bevægelser og adfærd truende. Det er derfor vigtigt at respektere din hunds grænser.

Chihuahuahvalpe skal opdrages kærligt og konsekvent, så de bliver vant til andre hunde og børn. På den måde undgår man, at de som voksne bliver frygtsomme og får et dårligt temperament.

En energifuld hund

Chihuahuahunden er avlet til at være en skødehund, men det er dog en aktiv hund med meget energi. Derfor har den godt af at lege, løbe og tage på lange gåture. Racen bliver ofte båret rundt i håndtasker, fordi den netop er så lille og ser skrøbelig ud. På trods af dens størrelse har den ligesom alle andre hunde behov for at lege og være aktiv. Dens skrøbelige ydre kan bedrage, fordi den kan løbe langt og klare sig godt i hundesport. Det er derfor vigtigt at træne sin chihuahua og lade den opnå sit fulde potentiale. Når den er veltrænet og får lov at komme af med sin energi, fungerer den desuden bedre i familien og omkring mennesker.

Pels i mange farver og længder

Denne hundetype kan være langhåret og korthåret. En langhåret chihuahua har bølget eller glat pels fra ører til hale. Ørerne får karakteristiske frynser, når pelsen er lang. En korthåret chihuahua har en kort og tyk pels. Pelsen er tæt og ligger fladt overalt på kroppen. Uanset om pelsen er kort eller lang, kræver den ikke meget pleje.

Hverken langhårede eller korthårede typer fælder meget, så der er ikke behov for meget støvsugning af møbler.

Hos denne hunderace kan selve pelsen have enhver farve. Der findes alt fra hvide til plettede individer.

Gode råd til aktivitet, kost og pleje

Fordi chihuahuahunden som nævnt har et højt energiniveau, er det vigtigt at lade den bruge sine kræfter. Det er især vigtigt, fordi denne hunderace er tilbøjelig til at blive overvægtig. På grund af dette, er det også vigtigt, at den ikke får for mange kalorier og de usunde af slagsen. Chihuahuahvalpe bør fx have hvalpefoder, der er specielt lavet til små racer.

Når en chihuahua er ude at gå, kan kulden nemt påvirke den – især om vinteren. Den kan derfor begynde at fryse og ryste let. Du kan her med fordel iklæde den en varm hundesweater.

Langhårede chihuahuaer har pels, som skal børstes ofte for at undgå, at det filtrer sig sammen. Derudover skal lang pels også vaskes oftere. Vi anbefaler derfor, at du bruger en højkvalitets-hundebørste og shampoo, når du skal pleje din hunds pels.

Relevante produkter