Sådan træner du din hvalp - en guide til hvalpetræning

Hvorfor er det en god ide at gå til hvalpetræning med din hundehvalp? Udover du kan øve seje og sjove tricks med din firbenede ven, er det også en fantastisk måde at socialisere din hund på – allerede fra start af, og det giver pote i sidste ende. Du kan både træne din hvalp derhjemme og til hvalpetræning med en professionel hundetræner. Træn din hvalp, så den bliver en dygtig hund, du kan have med på sjove eventyr. Læs med i denne guide, og find ud af, hvad du bør huske, når du skal i gang med at træne din nye hundehvalp.

Hvalpetræning hvornår?

Jo før du går i gang med at træne din hvalp, jo bedre er det for dig og din hundehvalp. Der er steder, hvor hvalpetræning først begynder, når hvalpe er tre måneder gamle, men hvis du kan begynde at træne derhjemme med din hvalp, fra den er otte uger gammel, er det bedst. I starten bør du holde træningen kort og overskuelig for din hvalp, da hvalpe hurtigt bliver trætte. På den måde undgår du, at din hundehvalp får en dårlig oplevelse med hvalpetræningen.

Hvad er forskellen på hvalpetræning og hundetræning?

Når du træner din hvalp, er der ekstra fokus på kontaktøvelser og socialisering med andre hvalpe. På den måde opbygger du en god forståelse og kontakt med din hundehvalp, og den lærer og får et godt ”hundesprog”, som er vigtigt for din hvalp, når den bliver en voksen hund. Hvalpetræning er mindre striks end hundetræning af voksne hunde. Leg og hvalpeadfærd er en del af træningen, og bliver din hvalp træt midt i træningen, er det også okay. Både til hvalpetræning og hundetræning anvendes positive træningsformer.

Hvalpetræningsøvelser, du kan lave derhjemme

Din hvalp kan lære en masse tricks, som er underholdende for dig og sjove for din hvalp. Når du lærer din hvalp tricks, er det med til at holde den sund – både fysisk og mentalt. Derudover er træningen med til at give dig og din firbenede ven et tæt bånd. Når du træner derhjemme, skal du være rosende og gentagende. Ting tager tid, også for hvalpe. Det er vigtigt, at du hænger i og ikke giver op efter et par dages forsøg. Herunder er der nogle eksempler på basale kommandoer som ”sit” og ”på plads” – og gimmicks som ”highfive”.

Kommandoerne ”sit” og ”gipote”

Din hvalp lærer kommandoen ”sit”, når du holder en lukket hånd med en træningsgodbid hen over hvalpens hoved. Oftest får det hundehvalpen til at sætte sig og følge godbidden med hovedet. Når din hvalp har sat sig, kan du rose den og give den godbidden. De første mange gange behøver du ikke at sige ”sit”. Men så snart din hvalp har forstået, at når du rækker en lukket hånd med en godbid over dens hoved, betyder det, at den skal sætte sig, kan du lægge kommandoen på øvelsen.

Kommandoen ”gipote” er baseret på, at din hvalp har lært ”sit”. Når den sætter sig, efter du har bedt den om det, kan du begynde at øve ”gipote”. Du sætter dig på hug og rækker en flad hånd frem. Derefter tager du med din anden hånd hvalpens ene pote frem for at røre ved din fremrakte håndflade. Så snart poten rører din hånd, siger du ”gipote”. Gentag nogle gange, og husk at holde pauser med din hvalp, hvor I kan lege på hvalpens præmisser. Dette trick er smart at lære din hvalp, da det hjælper, når du skal klippe kløer eller trimme pelsen på poterne.

Kommandoen ”highfive”

Så snart du har en gipote-hvalp, kan du begynde at udvide med highfive. Du starter med at sætte dig på hug foran din hvalp, og du holder derefter din hånd i en højde, hvor din hvalp kan nå med poten uden at skulle løfte bagdelen. Du tager nu hundehvalpens pote op til din hånd og siger ”highfive”, hvorefter du giver ros og godbid. Denne øvelse er mest egnet for ældre hvalpe, der har lært de mest basale lydighedskommandoer og haft anden hvalpetræning.

Forskellig hvalpetræning efter hunderace

Der er forskel på, hvordan du bør træne din hundehvalp, alt efter om det er retriever-hvalpetræning eller hvalpetræning af en jagthund. Oftest er ovenstående kommandoer effektive til hunderacer, der egner sig som familiehunde eller selskabshunde. Når det gælder jagthunde, bør du træne din hvalp i forskellige trin, før den tages med på jagt. Basishvalpetræning vil være introduktion til sporingsøvelser på græsplænen og derefter på forskellige terræntyper.

Sådan starter du på alene hjemme-træning med hvalpen

Hvalpen skal være tryg, når du forlader rummet. Her kan du bruge et hvalpegitter, så din hvalp stadig kan se dig i det andet rum. Gå aldrig ud af rummet, uden din hvalp opdager det. Ligesom med småbørn er du hvalpens tryghed, og det er aldrig rart at opdage, at trygheden pludselig er forsvundet. Derudover bør du gøre rummet sjovt og trygt at være i. Det kan du gøre med hvalpens hundekurv og hvalpelegetøj. Du kan også have lagt lidt hundegodbidder ud på gulvet, som den kan snuse sig frem til.

Imens du er i det andet rum, kan du lave noget, som hvalpen synes er kedeligt – for eksempel kan du sætte dig og læse en bog, fylde opvaskemaskinen eller noget andet uinteressant. Efter et stykke tid vil din hundehvalp falde til ro, og du kan nu gå ind til den og give den nogle godbidder. Det er vigtigt, at du ikke gør genforeningen til en stor scene. Hæng i, og træn det nogle gange dagligt i en periode. Når adskillelsen er okay for hvalpen, kan du udvide til, at du går ud af døren og vender tilbage efter 10-15 minutter. Træn det omkring to gange dagligt, og udvid derefter med længere intervaller.

Relevante produkter