Collie

Den venlige hund blev for alvor populær, da serien Lassie gik sin gang over TV-skærme i hele verden. Men selv før det har den smukke hund været populær blandt mange familier, netop fordi den er så elskelig og legesyg. Der findes to arter af collie-hunde – den ene er en langhåret collie, og den anden er en korthåret collie. Begge er gode hunde til familier, fordi de stadig har deres beskyttende sider fra at være hyrdehunde.

Collien er den klassiske hyrdehund

Hunderacen kan spores tilbage til de skotske højlande. I tidernes morgen var den en tæt følgesvend med fårehyrderne i højlandene. Oprindeligt blev hunderacen videreavlet for dens gode evner som hyrdehund, men senere ændrede det sig også til fordel for hundens udseende med den store, flotte pels. Da den engelske dronning i 1880 anskaffede sig en collie, blev den for alvor populær blandt resten af folket. Takket være hundens evner som fårehyrde viste den sig også at være specielt godt egnet til sanitetshjælp under krig.

De to forskellige typer af collie, der senere er blevet avlet fra den oprindelige, er den engelske, som mange betragter som den klassiske, og den amerikanske. Avlen tog et stort spring med populariteten af TV-serien Lassie tilbage i 1960’erne. Dette betød, at der i perioder var knap så meget kritik over avlen af hunderacen, hvilket desværre påvirkede de hunde, der kom af denne periode. Denne avlskritik er heldigvis ved at være vendt igen, og collien er igen den rolige og familievenlige hund, som alle kender og elsker.

Den aktive selskabshund

Som udgangspunkt er en racen særdeles glad for mennesker, og den er derfor også forholdsvis nem at begå sig med. Hvis den bliver en del af en børnefamilie, vil den vise sig at være beskyttende over for børnene, hvilket må have noget at gøre med dens tid som fårehyrdehund. Jo yngre en collie du har, jo mere motion har den også behov for. En collie er rigtig god til at samarbejde og tager nemt imod anvisninger til opgaver. Derfor kan det også være en god idé at starte med hundetræning ganske tidligt. På den måde får I gang i de gode vaner allerede fra start.

Legelysten hos en denne hund ændrer sig ikke det store fra hvalp til voksen. Selv en voksen hund er glad for at lege, og du kan derfor se frem til mange aktive timer med din collie-hvalp i mange år frem. Det er endnu en god grund til at sørge for den rette hundetræning allerede fra hvalpestadiet. En del collie-hunde kan være følsomme for høje lyde, og du bør altid træne den til de omgivelser, jeres familie har.

Sådan passer du colliens smukke pels

Der er ingen tvivl om, at mange vil se den smukke pels på den store hund og blive skræmt over, hvor meget pleje den kan kræve. Og den kræver da også mere pleje end mange andre hunde, men ikke den mængde, som de fleste vil tro. Faktisk er det minimum en gang om ugen, at du bør sætte en god times tid af til at børste og frisere pelsen på en collie. Når du sørger for at gøre det en gang om ugen, vil du også opdage, at din hund fælder meget mindre end først antaget.

Hunderacen findes i tre forskellige farver, som alle er lige smukke. Farverne hedder zobel, som er den brune, de fleste genkender en racen fra, trefarvet, hvor ryggen er noget mørkere end resten af pelsen, og blue merle, hvor der er mange flere hvide aftegninger end hos de andre typer. En voksen collie-hund vil i gennemsnit veje et sted mellem 20 og 34 kg, mens hanner vokser sig til at blive et sted mellem 56 og 61 cm høj, og tæverne vokser til et sted mellem 51 og 56 cm i højden.

Fordi det er en forholdsvis høj hund i sammenligning med andre racer, bør du også være opmærksom på, at den er i en risikogruppe for at få hoftedysplasi eller tarmslyng. Dette kan du hjælpe med at passe på med den rette træning og den rette kost til din hund.

Sådan træner du med din familiehund

Det er de færreste collie-hunde, der bliver brugt som fårehyrdehunde nu til dags. Derfor skal I finde på andre aktiviteter, der holder jeres hund beskæftiget. De oprindelige behov fra at hyrde får vil stadig være i mange af racens hunde, som I sagtens kan overføre til visse lege eller hundesportsgrene. Agility vil være et oplagt valg at træne sammen med din bedste ven, for ikke alene kommer hundens fysik på prøve, den får også lov til at arbejde mentalt sammen med dig som hundeejer.

Der er ingen tvivl om, at en collie-hund er et godt valg til en familiehund. Den er venlig over for langt de fleste mennesker, og den beskytter sin familie, præcis ligesom den altid har beskyttet får mod rovdyr. Det er muligt, at det er en stor hund, men den har et passende temperament til sin størrelse, hvilket gør den til en elskelig hund hos næsten alle, der kommer i kontakt med den.

Den rette hundeseng til din hund

Find det rette sovested til din hund. Hunde elsker deres kundekurv lige så meget som vi elsker vores seng. Hunde sover dog meget mere i døgnet end mennesker gør, så derfor er det ekstra vigtige at deres hundekurv er valgt med omhu. I gennemsnit sover en hund 13-14 timer i døgnet. 
Hvalpe og gamle hunde sover mere end de 13-14 timer, og de har derfor ekstra behov for en god hundeseng.

En hundeseng er ikke bare et sted for din hund at hvile. En hundeseng er ofte det sted, som hunden forbinder med tryghed. Det er det sted, hvor den kan trække sig til, hvis den trænger til ro og hvor den kan føle sig sikker. En god hundeseng kan derfor forbedre din hunds søvnkvalitet, støtte sunde led og knogler, og samtidig give en følelse af sikkerhed og komfort. Du giver af den grund din hund bedre livskvalitet og ikke blot bedre søvn, hvis du finder en god hundeseng til din hund.

Hundesengen er ikke altid kun et sted, hvor hunden kan sove. Det kan også være et sted hunden søger hen, når den bare lige har brug for en pause.

Se vores udvalg I Petlux hundesenge her Petlux Hundesenge

Relevante produkter