Dværgpuddel

Alt, hvad du skal vide om den lille dværgpuddel

For at en puddel kan blive karakteriseret som dværg, skal de måle mellem 28-35 centimeter over skulderen. Men foruden størrelsen er der ikke meget, der adskiller den lille hund fra pudler uden ’dværg’ i racenavnet. Der kan dog være praktiske årsager til at anskaffe sig en mindre hund, og her kan en dværgpuddel sagtens være den rigtige løsning.

Her i artiklen har vi samlet den vigtigste dværgpuddelinfo, så du kan blive klogere på, hvilken størrelse vi har med at gøre.

Dværgpudlens navn og historie

Ingen ved med 100 % nøjagtighed, hvor langt tilbage i tiden pudlen går, men det antages, at den er kommet til Frankrig via Rusland og Tyskland. Det er desuden sandsynligt, at den stammer fra de gamle vandretrievere eller vandspaniels, som skulle svømme ud i vandet og jage fugle op til jagt. Ordet ’puddel’ kommer da også fra tysk og betyder vandpyt eller et sprøjt. På fransk hedder hunderacen ’caniche’, hvilket kan oversættes til ’andefugl’ og er altså et sprogligt levn fra den oprindelige brug af hunden.

Pudlen kender man som selskabshund i Frankrig helt tilbage i 1600-tallet, men det er først i løbet af de seneste 200 år, at man begyndte at avle den mindre, da den som brugshund fik en mindre og mindre betydning. Pudlen er nemlig blevet brugt som bl.a. sanitets- og ordonnanshund i militære sammenhænge, ligesom de første mennesketrænede hunde af puddelracen blev brugt til jagt, til at hyrde og til at finde underjordiske trøfler.

Der findes dog stadig pudler, som bliver brugt som både førerhunde og politihunde – de skal dog have en vis størrelse for at være rigtigt anvendelige. En dværgpuddel er derfor primært en selskabs- og udstillingshund.

I forbindelse med avl er det vigtigt, at det kun er størrelsen på hunden, der kan beskrives som dværg, da faktisk dværgvækst er et tegn på for hård indavl.

Dværgpudlens størrelse, mål og karaktertræk

Som vi nævnte det i indledningen er dværgpudlen karakteriseret ved at holde sig inden for et bestemt mål, nemlig 28-35 cm over skulderen. Er pudlen større end dette, betragtes den som medium, mens en lavere højde har betegnelsen toy.

Pelsen på en dværgpuddel har almindeligvis farver som hvid, sort, abrikos, sølv og chokoladebrun. Af mindre hyppige farver findes der blå, røde og en nærmest cremefarvet variant. Fordi pudler i dag bliver brugt meget til udstilling og konkurrencer, ser man sjældent en dværgpuddelhvalp med flere farver, da flerfarvede hunde i racen ganske enkelt er avlet ud.

Fysisk er pudlen til at kende på de sorte, blanke øjne, den krøllede pom-pom-hale og de muntre, hængende ører.

Dværgpudlens vægt som voksen ligger på ca. 12-14 kg.

Hvad skal jeg vide om dværgpudlens temperament, helbred og aktivitetsniveau?

Dværgpudler bliver fra tid til anden beskrevet som smukke hunde uden ret høj intelligens. Men faktisk har vi at gøre med en hunderace, der ofte udmærker sig ved det modsatte af lav intelligens. En del af argumentet for dette ligger særligt i, at de er så populære at bruge til konkurrencer, hvor de skal kunne koncentrere sig om at udføre opgaver.

Dværgpudler er både lærenemme og ivrige efter at lære nyt, og inden hundeudstillinger og -shows blev rigtig udbredt, kunne man ofte finde pudler i cirkus og lignende arrangementer, fordi de er så nemme at opdrage og træne til at udføre tricks og kunstner. Det var bl.a. igennem cirkus, at det franske aristokrati gjorde bekendtskab med racen, som hurtigt blev populær i de højere samfundslag.

Hvis man ser på mentaliteten er dværgpudler også nemme at have med at gøre, da de evner at tilpasse sig stort set alle miljøer. Det er en hengivende, glad og kærlig familiehund, som elsker at lege med familiens børn. Som andre pudler er dværgpudlen vagtsom i sit territorie, men det er ikke en race kendt for at gø meget eller være utilnærmelig for hverken andre end sin families mennesker eller fremmede hunde.

Bliver din dværgpuddel stimuleret nok, fx med afvekslende øvelser, har du en familiehund, som er meget nem at være sammen med. I den forbindelse skal du dog være opmærksom på ikke at overfodre din hund med godbidder, da mange pudler har en tendens til at blive overvægtige. Overvægt medfører desværre ofte unødig belastning på led og sener og derfor et uværdigt hundeliv senere hen. En normalvægtig dværgpuddel bliver som nævnt gennemsnitligt 12-14 år, men det er ikke uhørt, at de lever helt op til 17 år.

Pels og pelspleje

Fordi pudlen oprindeligt var en andehund, ’caniche’, er pelsen både meget tæt og nærmest vandafvisende. Pudler er både avlet og ofte klippet sådan, at de i vand holder varmen i det kolde miljø, mens benene og halsen er frigjort til større adræthed og bevægelse. Den nærmest hårlignende pels kan formes på et utal af måder, hvilket også gjorde den tiltrækkende for Frankrigs aristokrati og var med til at skabe nye modekulturer.

Pelsen er meget fin og har en karakter, der minder om uld. Hårstråene er krusede og giver let efter, hvis man trykker på dem. Pelspleje er en stor del af at have en dværgpuddel, og du skal regne med minimum hver anden måned at skulle have børste, trimmer og hundeshampoo frem, så pelsen ikke bliver sammenfiltret og klumpet. Herudover skal ørerne renses for pels for at undgå tilstopning.

Pudler fælder meget lidt, hvilket gør det til en oplagt hund til allergifølsomme hjem.

Dværgpuddel – hvad skal jeg være opmærksom på?

Jo mindre en puddel er, desto mindre motion har de brug for, men selv en dværgpuddel har brug for at blive motioneret dagligt og bruge sine sanser for stimulation. En god måde at gøre det på er med afvekslende legetøj, træningsøvelser og godbidder.

Med en dværgpuddel får du en familiehund, I kan være glade sammen med i mange år, og som vil begejstre jer med sin imødekommende og til tider komiske opførsel. Husk blot at træne den fra hvalp, så den lærer at omgås børn, som med garanti også vil komme til at elske den lille, artistisk velfunderede og sjove hund.

Den rette hundeseng til din hund

Find det rette sovested til din hund. Hunde elsker deres kundekurv lige så meget som vi elsker vores seng. Hunde sover dog meget mere i døgnet end mennesker gør, så derfor er det ekstra vigtige at deres hundekurv er valgt med omhu. I gennemsnit sover en hund 13-14 timer i døgnet. 
Hvalpe og gamle hunde sover mere end de 13-14 timer, og de har derfor ekstra behov for en god hundeseng.

En hundeseng er ikke bare et sted for din hund at hvile. En hundeseng er ofte det sted, som hunden forbinder med tryghed. Det er det sted, hvor den kan trække sig til, hvis den trænger til ro og hvor den kan føle sig sikker. En god hundeseng kan derfor forbedre din hunds søvnkvalitet, støtte sunde led og knogler, og samtidig give en følelse af sikkerhed og komfort. Du giver af den grund din hund bedre livskvalitet og ikke blot bedre søvn, hvis du finder en god hundeseng til din hund.

Hundesengen er ikke altid kun et sted, hvor hunden kan sove. Det kan også være et sted hunden søger hen, når den bare lige har brug for en pause.

Se vores udvalg I Petlux hundesenge her Petlux Hundesenge

 

Relevante produkter