Fra hvalp til hund – sådan er hundens udvikling

Når der flytter en hvalp ind i familien, er det ligesom et nyt familiemedlem, der får lov til at vokse op og får hele sit liv i trygge og gode rammer. Og når det kommer til spørgsmål om, hvor længe en hund vokser, hvilke stadier den skal igennem, og hvornår en hund er udvokset, kan det være rart at kende til disse forskellige dele af hundens liv.

Vi gør dig meget klogere på stadierne fra hvalp til hund. Vi kommer omkring hundens udvikling, og du kan blive meget klogere på spørgsmål som:

  • Hvornår er en hund udvokset?
  • Hvornår er en hund voksen?
  • Hvor længe vokser en hund?

Det og meget andet får du lige her, så du kan følge din hunds udvikling på tæt hold og forstå de forskellige faser, som du og din hund skal igennem.

Forskellige faser fra hvalp til hund

Kigger vi lidt nærmere på de forskellige faser, som din hund skal igennem, er der en række forskellige elementer, der karakteriserer disse, og som vi vil kigge nærmere på lige her.

Men lad os først komme omkring ét af de klassiske spørgsmål. For hvor længe er en hund hvalp? Det afhænger oftest af racen, og jo større din hund er, desto længere tid vil udviklingen fra hvalp til hund tage. Helt små hunderacer vil være hvalpe i cirka ni måneder, hvorimod de store racer vil være hvalpe i op til 15 måneder.

Lad os kigge nærmere på de forskellige faser af rejsen fra hvalp til hund, hvor der er særligt fokus på hundens personlighedstræk og udviklingspotentiale.

De første uger som hundehvalp

Når du modtager en hvalp, vil den typisk være omkring otte uger, medmindre du selv har stået for avl af hvalpe. Har du købt en hundehvalp, kan du se frem til at modtage den, når den er i socialiseringsfasen. Her skal hvalpen lære det hele at kende, og det er også her, hvor der er rig mulighed for at træne hvalpen, så den får gode manerer resten af livet.

Dominansfasen kommer efter

I perioden fra 13-16 uger vil din hvalp begynde at teste ejerens grænser af. Her kommer der hormoner ind i billedet, og din hundehvalp begynder at skabe en personlighed. Det kan skabe situationer, hvor du er nødt til at sætte hvalpen på plads.

4-6 måneder: nye tænder

Din hvalp vil komme ind i en periode, hvor møbler, sko og andre løse emner i boligen er ekstra udsat. For når tænderne kommer frem, får hvalpen et stort behov for at bide i ting, fordi tænderne klør. Når din hundehvalp er 4-6 måneder, vil tænderne dukke frem.

Teenagerhund i pubertetsfasen

Ligesom det gælder for mennesker, kan din hund også komme i puberteten, og den fase kommer hundehvalpen i, når de er 7-10 måneder. Her sker den fysiske kønsmodning, og din hund kan ændre adfærd fra den ene dag til den anden. Heldigvis er det blot grundet hormoner i pubertetsfasen.

For tæver gælder det, at de kommer i løbetid for første gang, og hanhundene vil begynde at lette ben. Derudover bliver begge køn meget mere territoriale over for hinanden.

10-22 måneder

Her kommer der en lang fase, hvor din hvalp bliver moden, og det er også i denne fase, at vi kommer til svaret på spørgsmålet om, hvornår en hund er udvokset. Her vil din hvalp snart være udvokset både fysisk og mentalt, og allerede efter 12 måneder betragtes nogle racer som voksne, mens andre først bliver det, når de er 24-36 måneder.

Hvornår er en hund voksen?

En hund er voksen, når den både fysisk og mentalt er gået fra hvalp til hund. Men hvad betyder det egentlig? Hunden skal igennem de forskellige faser og samtidig udvikle sig fysisk, hvilke indebærer alt fra knoglevækst, tænder, finmotorik og meget andet. Som nævnt ovenfor vil der være forskel på, hvornår en hund er voksen.

Hvor længe vokser en hund?

Kigger vi nærmere på de fysiske forandringer i vokseperioden fra hvalp til hund, er der også forskel på, hvor længe en hund vokser. Ligesom det gælder for den mentale udvikling, vil den fysiske udvikling også afhænge af racen. Generelt vil de mindre hunde udvikle sig hurtigere end store hunderacer. De små racer er færdige med at vokse, når de er omkring 12 måneder, og de store hunde kan vokse i helt op til 36 måneder.

Hvor gammel kan en hund blive?

Når vi taler om hundens udvikling fra hvalp til hund, er det også interessant at kortlægge, hvor gammel en hund bliver. Heldigvis har du som hundeejer mange gode år med din hund i sigte, og det er meget forskelligt fra race til race, hvor gammel din hund vil blive.

Helt generelt har størrelsen også indflydelse på, hvor gammel en hund kan blive. Vejer hunden over 45 kg, vil gennemsnitsalderen være cirka otte år, hvor den for hunde under 45 kg er cirka 11 år. For mange små hunde vil den typiske gennemsnitsalder være mellem 13 og 16 år. Dermed er der stor forskel på racerne.

Derudover er der også meget stor forskel på hundene inden for samme race. Her kan genetiske faktorer spille en rolle, ligesom det gælder for helbred, fysisk tilstand, vægt og kost gennem livet.

Relevante produkter