Hunde: løbetid og graviditet – hvad skal jeg vide?

Som hundeejer af en hunhund, også kaldet en tæve, vil man på et eller andet tidspunkt opleve, at hunden kommer i løbetid og muligvis bliver gravid. Har du derfor spørgsmål som fx, ”hvor tit er en hund i løbetid”, eller ”hvor længe er en hund gravid”, kan du her blive endnu klogere på løbetid hos hund og din hunds graviditet.

Hvor længe er en hund drægtig?

En hund er drægtig i ca. 57-63 dage. En drægtig hund skal have ekstra opmærksom, og der er derudover også nogle andre ting, man skal være opmærksom på, når man har en gravid hund. Er din hund gravid, er det vigtigt at undgå stress. Det kan nemlig påvirke din hund negativt. Det er derfor også vigtigt, at du stadig går ture med din hund, som du hele tiden har gjort. Du bør også fodre din hund, som du hele tiden har gjort. Dette gælder dog kun den første måned af graviditeten.

Efter den første måned af drægtigheden er det vigtigt at give hunden et mere proteinrigt hundefoder. Derudover er det også vigtigt, at man fodrer tæven oftere og i mindre portioner, da graviditeten gør, at hun ikke har så meget plads i maven længere. For at få mere protein og energi i kosten, kan det være en fordel at give tæven hvalpefoder oveni det almindelige foder. Det skaber nemlig den rette balance for hunden.

Så spørger du, ”hvor lang tid er en hund drægtig”, eller ”hvor lang tid er en hund gravid”, er svaret ca. ni uger. Det er typisk ikke særlig kompliceret, hvis din hund bliver gravid, så der er ikke grund til stor bekymring.

Hvor lang tid er en hund i løbetid?

Det er meget forskelligt fra hund til hund, hvor lang tid og hvornår hunden kommer i løbetid. Typisk vil det ske to gange om året, og de to gange vil hunden være i løbetid i omkring tre uger. Du vil derfor i de tre uger opleve, at din hund har en lidt anderledes adfærd, og det er bestemt ikke noget, man skal være bange for. Det er nemlig helt normalt.

Din hund vil især blive interesseret i hanhunde under løbetiden. Det kan betyde, at tæven måske ikke lystrer helt så godt, som hun før har gjort. Hundens adfærd vil være en smule anderledes i denne periode. Derfor er det vigtigt, at man under gåturene med hunden altid holder hende i snor.

Hunhunden har nemlig så stor interesse for hanhunde, at der kan opstå situationer, hvor man ikke kan kalde hende tilbage igen. Det gælder også for en meget velopdragen hund. Hold derfor altid hunden i snor under løbetiden. Det skal dog stadig siges, at selvom gåturen kan blive lidt mere vanskelig, er det rigtig godt at bruge masser af tid på ture og leg.

Hvornår kommer en hund i løbetid?

Første gang din hund kommer i løbetid afhænger meget af racen. Som så meget andet, er det nemlig også forskelligt fra hund til hund. Det vil dog typisk være inden for de første 5 til 24 måneder. I de fleste tilfælde vil det dog ske inden hunden er 12 måneder gammel. Du kan derfor være ekstra opmærksom på hundens adfærd i denne periode.

Det næste spørgsmål vil meget naturligt være, ”hvornår kan en hund blive drægtig?” Typisk vil en hunhund få ægløsning ca. 14 dage efter starten af løbetiden. Her vil det være mest optimalt at parringen sker op til to dage efter ægløsningen, hvis man er interesseret i, at hunden bliver gravid. Det er dog langt fra alle hunderacer, hvor ægløsningen sker efter 14 dage, så det kan være vanskeligt at sætte det helt rigtige tidspunkt på, hvis man gerne vil have hvalpe.

Hvor gammel skal en hund være for at få hvalpe?

Der er forskellige regler og ideelle aldre for parring, når det kommer til hunde. Det er derfor en god idé at sætte sig ind i disse ting, hvis man gerne vil have, at ens tæve får hvalpe. Som hovedregel må en hund ikke få hvalpe, før den er fuldt udviklet. Det kan nemlig være med til at skade hunden. Derfor siger man, at det typisk er mest ideelt for en hund at få hvalpe første gang, når den er mellem to og tre år. Det er selvfølgelig meget forskelligt fra race til race.

Derudover må en hund ikke få mere end fem kuld hvalpe igennem hele sin levetid. Det er vigtigt, at tæven ikke parres for ofte, så har man fået to kuld hvalpe, skal man springe en løbetid over, hvor hunden ikke bliver gravid. Hunden bør derudover ikke blive gravid, efter den er fyldt 8 år.

Der er flere etiske regler, man bør følge, hvis man gerne vil have hvalpe. Derudover er hundens helbred selvfølgelig det vigtigste, og du bør derfor altid kontakte en dyrlæge og følge deres råd. Så er du mere sikker på en god graviditet og et kuld sunde hvalpe, når graviditeten er overstået.

Relevante produkter