Hvalpefoder – hvor længe skal en hvalp have hvalpefoder?

 

Hvis du står i den lykkelige omstændighed, at du har fået en ny og sød hundehvalp ind ad døren, men er i tvivl om ernæring, og nu går og tænker ’hvalpefoder – hvor længe står det på?’, er du landet det helt rette sted. Her i indlægget giver vi dig nemlig svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med den rette ernæring, foder til hvalp, foder til hund, og hvor længe du skal være opmærksom på voksealderen.

Der er nemlig forskel på, hvilken hundehvalp du har, herunder størrelse og vægt. Men læs blot med, og bliv klogere.

Hvad skal min hvalp spise?

Anskaffer man sig en hundehvalp, er man med til at udvikle et levende væsen, der vil være din bedste ven hele sit liv. Derfor er du selvfølgelig interesseret i at give de bedste forudsætninger, så din hvalp kan vokse sig stor, sund og glad. Med det udgangspunkt skal din lille hund spise hvalpefoder, da sammensætningen heri er designet til, at hvalpen kan vokse og lære i det rigtige tempo.

Et godt råd er altid at spørge din opdrætter eller dyrlæge til råds, da du her vil kunne få svar, der gælder for din helt særlige hvalp. Ved opdrætteren vil du desuden typisk kunne købe det rigtige hvalpefoder med, så din hund får det samme foder det første stykke tid af sit liv. Som hunden bliver ældre og vokser, kan du løbende skifte hvalpefoderet ud med enten noget andet hvalpefoder eller en blanding af hvalpe- og voksenfoder.

Sammensætningen af ernæringen i foderet er også afgørende for, hvad du skal vælge af foder til familiens nye medlem. Der er således forskel på, hvilken race du har fået inden for døren, da hundefoder ikke bare er foder til en hund. Hvis du har en hundehvalp fra en race, der som voksen er stor, er det særligt vigtigt, at du igennem den rette sammensætning og dosering medvirker til, at din hund vokser i det rigtige tempo.

Blandingsforholdet mellem protein, kulhydrat, fedt, vitaminer og mineraler er godt at vide noget om. Vi anbefaler, at du konsulterer din dyrlæge, så du kan vælge det helt rigtige hvalpefoder fra starten.

For lidt næring fra hvalpestadie kan nemlig føre til en underudviklet fysik, mens overspisning og for hurtigt vokseværk kan medføre dårlige led og sener, som kan komme til at plage hunden tidligere i livet end nødvendigt.

Hvalpefoder – hvor længe og hvor ofte?

Fordi hundehvalpe jo er spæde, har de også mindre mavesække og som regel også et mere fintfølende fordøjelsessystem. Derfor skal du være opmærksom på, at det er bedre at fodre din hvalp flere gange om dagen, end man typisk gør med en voksen hund. Noget af maden kan du med fordel desuden gemme til godbidder i forbindelse med træning og opdragelse.

Igen er racen på din hund afgørende. Har du en lille hunderace, bør du regne med at skulle fodre den omkring tre gange i løbet af dagen, til den når fire måneder. Tre gange dagligt gælder også for hvalpe af større hunderacer, men til de er omkring seks måneder gamle. Herefter kan du gå ned til to gange om dagen – husk dog stadig at regne godbidder med.

Hvalpefoder – hvor længe og hvor meget?

Når det kommer til spørgsmålet om hvalpefoder – hvor længe og hvor meget – er det særligt vigtigt, at du er opmærksom på din hvalps aktivitetsniveau og størrelse samt fodertype. Det foder til hvalpe, du kan købe her på Petlux, kommer med anvisninger, så du har en nogenlunde skala for den rette mængde.

Du skal dog stadig holde detaljeret øje med din hundehvalp, så den ikke bliver fejlernæret i form af enten under- eller overvægt. Er du i tvivl, bør du mærke efter på hvalpens ribben. Du skal kunne mærke dem ganske nemt igennem et tyndt fedtlag.

Hvalpefoder – hvor længe går der, før din hvalp skal have voksenfoder?

Så længe din hundehvalp stadig vokser og ikke er en fuldt udvokset hund, anbefaler vi, at du giver din hund hvalpefoder – hvor længe afhænger altså af bl.a. udviklingsstadiet. I forhold til voksenfoder er der nemlig en mere tæt sammensætning af kalorier, protein, fosfor og kalk, som er med til at gøre, at hunden får dækket sine ernæringsmæssige behov.

Efterhånden som den er ved at være vokset til, kan du begynde at skifte over til voksenfoder, så du ikke risikerer overvægt i takt med at energiforbruget daler med alderen.

Hvalpefoder – hvor længe skal jeg vente med at skifte?

Som nævnt er vores klare anbefaling altid, at du spørger din opdrætter og dyrlæge til råds, hvis du er i tvivl om ernæringen til din hundehvalp. Vores tommelfingerregel er dog, at

  • hvalpe af mindre hunderacer, fx chihuahua, kan begynde at få voksenfoder, fra de er 9-12 måneder gamle
  • hvalpe af medium/større hunderacer, fx labrador, kan begynde at få voksenfoder, fra de er 12-18 måneder gamle
  • hvalpe af de helt store hunderacer, fx chowchow, kan begynde at få voksenfoder, fra de er omkring 18-24 måneder gamle.

Vær konsekvent med din hunds mad

Rutinen omkring fodring af din hundehvalp er en del af dens træning og opdragelse. Derfor må du endelig ikke lade dig lokke af de store, våde hundeøjne til at lægge andre ting i madskålen, hvis den ikke vil spise sit hvalpefoder. Det er nemlig vigtigt, at din hund ikke bliver vænnet fra den kost, den fysiologisk har bedst af – særligt mens den vokser og lærer.

Det er ikke unormalt, at en hvalp kan have forskellig appetit fra dag til dag, men selvom det er vigtigt, at den bliver ernæret korrekt, bryder man ikke med dette ved at lade den springe et enkelt måltid over grundet manglende appetit.

Hovedreglen er derfor, at din hvalp skal have hvalpefoder – hvor længe afhænger af alder, vægt og race. Er du i tvivl, så spørg altid din dyrlæge.

Relevante produkter