Malinois

Alt, hvad du skal vide om malinois

Med en malinois kommer en hund, som kræver meget motion og stimulering. Til gengæld får du en bedste ven, der er både meget hengiven og beskyttende over for sin familie. Mange forveksler den af udseende med den tyske schæferhund, men malinois er fra Belgien og den mest udbredte af fire belgiske hyrdehunde.

Læser du videre, gør vi dig klogere på de vigtigste ting, hvis du har planer om at knytte et medlem til familien, der kan være en del af en aktiv livsstil.

Malinois’ historie og oprindelse

Folk, der forveksler racen med en schæfer, er en smule undskyldt. Ligesom schæferen stammer de belgiske hyrdehunde nemlig fra de mellemeuropæiske hunde, man brugte til at hyrde får. I slutningen af 1800-tallet blev malinois den første af de senere i alt fire belgiske hyrdehunde, som blev registreret som sin egen race. På dette tidspunkt i historien var nationalisme og fædrelandskærlighed meget udbredt i Europa, hvilket smittede af på afgrænsningen og avlen af hunderacer.

Navnet ’malinois’ kommer formentlig fra et af to områder i Belgien; Mechelen eller Malines, hvor denne hundetype fandtes i et stort antal.

Ud over de fysiologiske ligheder med en schæfer har begge racer også været brugt til mange af de samme opgaver. De har nemlig været anvendt som tjenestehund af både politi og militær i henholdsvis Belgien og Tyskland.

I dag er det dog ikke længere begrænset til oprindelseslandene, og du finder således malinois i mange andre lande. I eksempelvis Tyskland, hvor det altså førhen var schæferhunden, der var den foretrukne tjenestehund, er mere end 50 % af hundene hos militær og politi den belgiske hyrdehund.

En hund med et højt aktivitetsniveau

Der er ingen tvivl om, at malinois er en hunderace, der er udstyret med et behov for et meget højt aktivitetsniveau. Med et stamtræ fra fårehunde og videre avl fra disse kvaliteter er en malinois i dag en hund med utrolig udholdenhed og koncentration. Du skal derfor kun anskaffe dig racen, hvis du er fuldt ud indstillet på at give den rigelig motion og opfylde dens fysiske behov. En malinoishund, der ikke bliver stimuleret rigtigt, har desværre en tilbøjelighed til adfærd af destruktiv karakter for dens omgivelser.

Af samme årsag egner denne race sig heller ikke til at være alene hjemme i længere tid ad gangen. Påtager du dig opgaven med denne belgiske hyrdehund med både store åbne vidder og daglig mental stimulering, får du til gengæld en både lærenem og arbejdsom hund. Du får altså en hund, du kan tage med på mere fysisk krævende gåture end de lange landeveje, fx et bakket terræn eller en blød sandstrand, hvor musklerne virkelig kan blive æltet igennem.

En malinois’ hvalpe kan du med fordel udsætte for situationer, som træner dem mentalt, hvilket vil føre til bedre socialisering i løbet af deres liv – træningen kan fx foregå i det fri eller med legetøj. Uanset hvad gør deres hyrdeinstinkter, at de oftest gerne vil være tæt på dig, så de altid har styr på sin flok.

Malinois’ størrelse og andre karaktertræk

Den belgiske hyrdehund er en middel til stor hund, og du kan regne med, at hanner bliver 60-66 cm høje, mens højden på hunner ligger mellem 56-62 cm. Derudover ligger vægten på en voksen malinoishund på cirka 28 kg.

Når racen nogle gange bliver forvekslet med schæferen, er det, bl.a. fordi farven på pelsen er en blanding af rød og gul med sorte spidser, mens hundens aflange ansigt har en sort maske, hvilket også er tilfældet på schæferen. Faktisk er den sorte maske så stærkt et karaktertræk, at den er påkrævet i avlssammenhæng.

Det er en meget smuk hund med et harmonisk udseende. Øjnene er mørke og vagtsomme, mens kropsbygningen er muskuløs, og særligt benene er kraftige. Kæberne er stærke, og ørerne sidder højt, er trekantede og opretstående, hvilket er med til at give det vagtsomme og vågne udtryk.

Pels og pelspleje

Denne belgiske hyrdehund er avlet til at være udenfor og kunne klare de kolde og våde dele af året. Det betyder, at den har en ret tæt pels, hvor både dækhår og underuld sidder forholdsvis tæt på kroppen. Pelsen er rimelig blød, mens dækhårene er ru og beskytter godt mod elementerne.

Pelsen er faktisk ret stor, selvom racen er korthåret. Det kan medføre en del pelspleje, når hunden fælder i løbet af året. Du kan hjælpe med at løsne pelsen ved at rede og børste jævnligt og grundigt. Uden for fældningssæson kræver malinois ikke meget pelspleje.

Malinois’ temperament og helbred

Som vi har været inde på, er en malinois som familiehund en race, der kræver meget stimulering og motion for at være glad og have et lykkeligt liv. Det betyder, at det er en oplagt hund at gå til sport med, hvor den med stigende sværhedsgrad kan blive udfordret og få brugt sine sanser og energi.

Bor du på landet, vil du opdage, at din hund har et veludviklet vagtinstinkt over for både mennesker, huset og dyrene på marken. Men foruden at være på vagt og være opmærksom har vi også med en meget kærlig og trofast hund at gøre, der både kan anvendes som brugshund og som familiehund i de rigtige rammer.

Ligesom andre større hunde kan også en malinois komme til at lide af hoftedysplasi. Efterhånden som din malinois bliver ældre, skal du derfor huske at dosere leg og træning, så din bedste ven får så mange gode år ud af sig som muligt. En sund og veltrænet malinois kan forventes at blive 12-14 år.

Den rette hundeseng til din hund

Find det rette sovested til din hund. Hunde elsker deres kundekurv lige så meget som vi elsker vores seng. Hunde sover dog meget mere i døgnet end mennesker gør, så derfor er det ekstra vigtige at deres hundekurv er valgt med omhu. I gennemsnit sover en hund 13-14 timer i døgnet. 
Hvalpe og gamle hunde sover mere end de 13-14 timer, og de har derfor ekstra behov for en god hundeseng.

En hundeseng er ikke bare et sted for din hund at hvile. En hundeseng er ofte det sted, som hunden forbinder med tryghed. Det er det sted, hvor den kan trække sig til, hvis den trænger til ro og hvor den kan føle sig sikker. En god hundeseng kan derfor forbedre din hunds søvnkvalitet, støtte sunde led og knogler, og samtidig give en følelse af sikkerhed og komfort. Du giver af den grund din hund bedre livskvalitet og ikke blot bedre søvn, hvis du finder en god hundeseng til din hund.

Hundesengen er ikke altid kun et sted, hvor hunden kan sove. Det kan også være et sted hunden søger hen, når den bare lige har brug for en pause.

Se vores udvalg I Petlux hundesenge her Petlux Hundesenge

Relevante produkter