Malteser

Det skal du vide om malteserhunden

En malteser er nok en af de mest nuttede hunde, du kan forestille dig. Dertil bliver den bare endnu mere nuttet, når den byder dig velkommen hjem med stor entusiasme. Malteseren har nemt ved at tilpasse sig, og det eneste, du som hundeejer skal være forberedt på, er pelsplejen, som kan være krævende hos en malteserhund. En malteser er ekstrem venlig over for fremmede og derfor nok ikke den bedste vagthund, men til gengæld en rigtig god familiehund.


Malteserens oprindelse og træningsbehov

Selvom det lyder, som om malteseren stammer fra Malta, er det ikke tilfældet. Dog er det en hunderace, som kan spores flere tusind år tilbage, for eksempel til antikken. Dengang blev den lille og hurtige hund brugt til at holde skadedyrsbestanden nede. Dengang var det ikke katten, men malteseren, der holdt mus og rotter på afstand. På et tidspunkt gik den fra at være en skadedyrsbekæmper til at være særdeles populær hos de højere klasser.

Den dag i dag findes der stadig mange billeder af overklassen, hvor malteseren ses som en fast del af familien. Dengang fik hunden dog ikke den mængde træning, som vi i dag ved, at den har godt af. Alle hunderacer har godt af at blive trænet både fysisk og psykisk, og det er ingen undtagelse med malteseren.

Hvis du går til hundetræning med din malteser og en positiv indstilling, kan I sagtens nå rigtig langt. Et malteser-temperament kan beskrives som legesygt og lærenemt, og fordi den er så positiv indstillet over for andre mennesker, er den også meget samarbejdsvillig. Det er en god idé at begynde at gå til hundetræning med din malteserhvalp. Når de bliver motiveret allerede som hvalpe, er det nemmere for dig at fastholde de regler, som du gerne vil gennemføre i samspil med din malteser.


Hvor stor bliver en malteserhund?

Som det kan ses på mange af de gamle malerier, bliver en malteserhund ikke særlig stor. Det er nok også en del af grunden til, at mange aristokratiske kvinder fandt den passende til deres husholdning. En voksen malteser bliver mellem 20 og 25 cm høj og kommer sjældent til at veje mere end 3-4 kg. Hvis den lever sundt og fornuftigt hos jer, kan I se frem til 12-15 års solidt venskab.

En maltesers størrelse kategoriserer den som en lille hund. Men selvom den er ganske lille, kan den se meget større ud takket være den enorme mængde pels, den kan få.


Pelspleje hos en malteser

Det kommer måske som en overraskelse, men en malteserhund er faktisk en allergivenlig hund. Selvom den kan have virkelig meget og virkelig lang pels, fælder den ikke ret meget. Den flotte pels på malteseren er utrolig blød og kan blive meget lang, hvis du lader pelsen gro. Det kræver blot endnu mere pleje fra din side af.

Den bløde pels skal børstes dagligt og vaskes med jævne mellemrum. Hvis du lader din malteser gro et fint skæg, er det en god idé, at du vasker det efter hvert måltid. Den flotte hvide pels er ikke så tyk, som den ser ud. Derfor vil en malteser let komme til at fryse. Derudover kan den også være følsom over for meget varme.

Malteseren er en social hund

Hvis du er på udkig efter en ny bedste ven, kan du roligt begynde at kigge på en malteserhvalp. Allerede som hvalp er malteseren en meget kærlig, men stadig livlig hund, der gerne vil være sammen med sine mennesker. Malteseren er meget ofte kontaktsøgende, men uden at være for fremfarende. Hvis du vælger en malteserhvalp, skal du være forberedt på, at det bliver lidt ligesom at få et lille barn.

Selvom malteserhunden har nemt ved at tilpasse sig, er den klart bedst tilpas i selskab med andre mennesker. Den kan godt være alene i korte perioder af gangen, men det er ikke en hund, der er egnet til at være alene hjemme hele dagen. Det er værd at tage med i overvejelserne, alt efter hvordan din hverdag ser ud, om en selskabelig hund som malteseren passer ind hos dig.

Malteserens helbred og pleje

Det er ikke tit, du vil opleve, at din malteser får sygdomme. Generelt set er malteseren en sund og rask hund, og det er hovedsageligt kun pelsen, som kræver lidt ekstra pleje. Dog er det et godt råd at være opmærksom på malteserens tænder og øjne, som kan få sygdomme. Malteseren har større risiko for at udvikle betændelse i øjnene eller infektioner i tårekanalerne.

Som med mange af de små hunderacer er der større risiko for, at malteseren får tandproblemer. Men det kan du nemt være med til at forebygge med god hundetandpleje, som du bør påbegynde, allerede fra hunden er hvalp. På den måde bliver den hurtigt vant til og tryg ved tandplejen.

Sørg for, at malteseren får en sund og balanceret kost, som er med til at styrke knoglerne og holde pelsen sund og glansfuld. En gåtur om dagen er også altid en god anbefaling, så din hund får jævnlig motion.

Relevante produkter