Mops

Der hersker ingen tvivl om, hvorfor en mops er en favorit blandt mange danskere, når de gerne vil have en mindre hund derhjemme. Den gamle race kan spores op til 2000 år tilbage, og den er blevet avlet med henblik på at være en hund i de royale familier.

Her får du en ægte charmør fyldt med personlighed og humor, hvor der er plads til familiehygge og kærlighed. En mops måler omkring 28 cm i skulderhøjde og kan veje mellem 6,5-9,5 kg. Du får også en ledsager gennem mange år, da den forventede levetid for denne race er mellem 10-15 år.

Hvilken type hund er en mops?

Lad os kigge lidt nærmere på mopsens mange gode egenskaber. Her får du en familiehund, som elsker at være omgivet af mennesker. Vi kan vist godt sige, at der her er tale om en vaskeægte selskabshund. Racen er god med børn, og den er i langt de fleste tilfælde meget mild over for familiens mindste medlemmer. Det vigtigste er blot, at hunden socialiserer med børnene fra en tidlig alder.

Derudover er en mopshund nem at træne, til trods for at den kan være lidt klodset til tider. Den tilpasser sig sine ejere og er rolig og elskværdig. Derfor er den et kært medlem i mange familier.

Temperament og aktivitetsniveau

Når det kommer til en mops og temperament, er der tale om en rolig hund, der sjældent hidser sig op. Til gengæld kan racen være tilbøjelig til at gø efter andre hunde, fremmede, eller når den er alene hjemme. Med den rette træning kan du dog vænne den af med dette.

I forbindelse med aktivitetsniveau er en mops ikke den rette hund at vælge, hvis du drømmer om lange løbeture og masser af aktivitet. Racen kræver ikke særlig meget motion grundet sin størrelse, og faktisk kan overanstrengelser være farlige for den. Det anbefales derfor, at den går 2-3 km dagligt. Det kan være en fordel, hvis hunden får yderligere stimulering derhjemme med aktivitetslegetøj, hvor der ikke er behov for fysisk anstrengelse.

En race, der er i øget risiko for en række sygdomme

Når det kommer til en mops og sygdom, er der desværre en øget risiko for en række helbredsmæssige problemer. Racens meget korte snude gør det vanskeligt for racen at trække vejret, og det resulterer i, at den har svært ved at komme af med overskydende varme ved aktivitet eller på de varme sommerdage. Hedeslag hos en mops er utrolig farligt, og derfor kan der også være behov for en operation for at forbedre vejrtrækningen.

Derudover kan racen også få en række andre sygdomme som for eksempel brachycephalt syndrom eller øjenskader, hvor sidstnævnte typisk er forårsaget, fordi øjnene sidder langt ude af kraniet. Derudover er der en øget risiko for følgende sygdomme:

  • BOAS
  • Pug Dog encephalitis
  • Disc
  • Hudproblemer
  • Hofteledsdysplasi
  • Patella luxation
  • Tandproblemer

Sørger du for at holde øje med din hund og ændring i adfærdsmønster, kan du altid være opmærksom på, om der er nogle ændringer. Hvis alt er, som det plejer at være, behøver du normalt ikke at skulle bekymre dig.

Mops og levetid: En fast makker i mange år

Når det kommer til spørgsmålet om, hvor gammel en mops bliver, får du en hunderace, som kan blive helt op til 15 år – og endda mere end dette. Den estimerede levetid er mellem 10-15 år, men der er stor forskel på hver enkel hund. Her spiller helbredet en stor rolle samt foder, fysisk aktivitet og generel sundhed.

Pelspleje og farver

Denne race har en kort og glat pels, som kommer i forskellige farver. Du kan blandt andet få en sort, brun eller flerfarvet mops. Den korte pels giver dig minimal pelspleje, men den har godt af at blive vasket og børstet regelmæssigt, da den kan blive fedtet. Ved hjælp af børstning kan du fjerne løse og døde hår, og det er særdeles godt i løbet af forårs- og efterårssæsonen, hvor hunden skifter pels.

Den rette kost til en lille hund

Mange tror, at alle hunde kan klare at spise den samme kost, men her er der tale om en stor misforståelse. For at give din hund de bedste vilkår er det væsentligt med den rette kost, som passer til racens størrelse og aktivitetsniveau. Derudover kan der også være hensyn at tage i forhold til hundens mave, hvor nogle racer har særligt sensitive maver.

Denne race har brug for foder, der beskytter huden, da racen har tendens til hudproblemer. Du kan også vælge et fodertilskud, som går ind og plejer huden i dybden og dermed beskytter den godt og grundigt.

Derudover skal det være en kalorielet kost, da racens lave aktivitetsniveau i nogle tilfælde kan ende i overvægt. Derfor er det vigtigt at vælge kalorielet foder og samtidig holde sig fra at fodre hunden med godbidder og andre snacks i løbet af dagen. Du kan også vælge fedtfattige godbidder til eksempelvis træning af din hund.

Anbefaling af hundefoder til små hunde:

Når det kommer til fodring af små hunde som Mops, er det vigtigt at vælge et hundefoder, der opfylder deres specifikke behov.

For små racer er det bedst at vælge foder, der er rig på næringsstoffer og let fordøjeligt. Vi anbefaler siden her som en guide til hundefoder til små hunde.

Vores små venner har brug for foder, der støtter deres energiniveau og holder deres stofskifte i balance. Et hundefoder med højt proteinindhold og sunde fedtstoffer vil bidrage til deres generelle sundhed. Sørg for, at foderet indeholder ingredienser som kylling, laks eller kalkun, da disse er fremragende kilder til protein.

For at opretholde en sund fordøjelse bør du vælge et hundefoder, der er beriget med probiotika og fibre. Disse ingredienser fremmer en sund tarmflora og hjælper med at forhindre fordøjelsesproblemer.

Anbefaling af hundefoder til små Mops hunde:

Når det kommer til fodring af små hunde, er det vigtigt at vælge et hundefoder, der opfylder deres specifikke behov. Her er tre anbefalede varianter af hundefoder til små hunde:

Essential Foods - The Beginning - Hvalpefoder: Dette hundefoder er specielt formuleret til små racer og tilbyder en afbalanceret blanding af næringsstoffer. Det har et højt indhold af animalske proteiner fra kylling og and, og holder hvalpens blodsukker stabilt.

Essential Foods – Superior Living - Voksenfoder: Dette hundefoder til små hunde har fokus på en høj kvalitet af ingredienser. Det indeholder sundt fedt fra laks og omega-3-fedtsyrer, der understøtter hudens sundhed og pelsens glans. Det har også en afbalanceret mængde kalorier for at opretholde en sund vægt.

Essential Foods – Older – Senior foder: Dette hundefoder til små hunde er velegnet til de lidt ældre Mopsere, der er mindre aktive. Lidt lavere fedtindhold og små foderpiller egner sig godt til den ældre Mops og er lette at tygge. Foderet kan gives når hunden når 2/3 af dens forventede levealder.

Du kan finde disse anbefalede varianter af hundefoder til små Mopser på fodersiden her. Konsulter altid din dyrlæge for at få anbefalinger, der passer til din hunds individuelle behov og eventuelle sundhedsmæssige bekymringer.

Relevante produkter