Pekingeser

Pekingeser, en hunderace med en lang historie

Pekingeser er en lille hund med en lang forhistorie og en stor selvtillid. Det er en selskabshund, der både er social og loyal, men også egenrådig, hvilket betyder, at den kræver konsekvent træning og socialisering allerede fra når din pekingeser er hvalp.

Sørger du for, at din pekingeser får den rette opdragelse og nærvær, så har du en både loyal, respektfuld og venlig hund, der er definitionen på lille hund, der elsker at falde i søvn i dit skød eller dase dagen væk på en pude.

En kejserlig fortid

En pekingeser stammer oprindeligt fra østasien, og dens historie dateres mere end to årtusinder tilbage i tiden. Den er i gamle skrifter beskrevet som en tempelhund, hvor den havde status som et helligt dyr, der vogtede mod uvelkomne ånder. Nogle af disse skrifter stammer blandt andet fra sagnet om Buddha. Buddha skulle efter sigende have haft små hunde, der fulgte ham, og som kunne forvandles til løver, hvis Buddha var truet. Denne beskrivelse passer på en pekingeser, da den har løvelignende træk.

Efter dens status som tempelvogter, blev den brugt i de kinesiske kejserdynastier, hvor den blev set som et statustegn og bevis på magt. Ingen andre end kejseren måtte eje en pekingeserhund. I 1860 erobrede briterne og franskmændene Peking og fandt fem hunde, der var efterladt i de store paladser. Sammen med andre hunde, der er blevet smuglet ud af Kina, er det dem, der danner baggrund for pekingeserhunderacens bestand uden for Kina.

Det var dog ikke før i 1900-tallet, at en pekingeserhund blev populær i vesten. I dag er det ikke længere en hunderace, man ser meget til, da dens status som den perfekte lille hund, der nemt kunne tages med overalt i en taske, er blevet overtaget af andre racer.

Kendetegn for pekingeserracen

En pekingeser er en lille selskabshund både på grund af dens størrelse og aktivitetsbehov, men også på grund af dens udseende, der ikke ligefrem gør det nemmere for den at løbe og bevæge sig i vild natur. Generelt gælder det, at vægt for en pekingeser maksimalt ligger på 5,5 kilo, og at den måler mellem 14 og 23 centimeter. Den har altså en kort og kompakt krop, der fremstår en smule kraftig på de korte krumme ben.

En pekingeser er som tidligere nævnt blevet omtalt som en løvehund, dette er på grund af dens brede, flade snude med folder af hud, der omkranser dén, udstående øjne og dens store løvemanke, hvor de små hjerteformede øre går i et med pelspragten.

Dens pels er et vigtigt kendetegn og nok det, den er mest kendt for. Pelsen er tyk og har en lang underuld, som den korte hale næsten går i et med, da den også har lang pels og ofte vipper op over hundens bagende. Pelsen kommer i stort set alle farver, og alle er godkendt i forhold til de fastsatte pekingeserhunderace-bestemmelser. Pelsen kræver meget pleje. Der anbefales, at den redes igennem for filtklumper og knuder dagligt. Dette gøres bedst ved brug af pelsplejeprodukter og børster eller kamme.

Den forventede levetid for en pekingeser er 12-15 år, dog gælder det, at en pekingesers alder nemt påvirkes af sygdom eller skavanker. Derfor kan det være svært at svare på, hvor gammel en pekingeser bliver, men er du opmærksom på dens sundhed, så kan du forvente at have den i den estimerede levetid.

Pekingeserens egenskaber og behov

Til trods for at en pekingeser er en lille selskabshund, så er det en hund, der både er selvsikker, stædig og til tider dristig. Den ser ikke sig selv som en lille hund, den betragter sig selv som egen herre, hvis man lader den. Derfor er det vigtigt at starte opdragelse og træning tidligt. Den har behov for at forstå, hvem der bestemmer.

Hvis du starter træning tidligt og gør det vedholdende, konsekvent og tålmodigt, så får du en respektfuld, trofast og kærlig pekingeser, der er meget social og elsker at blive nusset eller leget med. Generelt alle former for opmærksomhed. For at træne bedst muligt med din pekingeser, er det en god ide at investere i forskellige former for seler, belønninger og udstyr til træning, der både gør det mere bekvemt og sjovere. Det kan du finde her.

En pekingeser knytter sig mest til én person, derfor er det vigtigt, at du som ejer er konsekvent omkring, hvem der træner og opdrager din hund. Det betyder samtidig, at du skal være opmærksom på at socialisere den, så resten af familien også får samme kærlighed fra hunden. Dette kan med fordel gøres med leg og andre aktiveringsmåder.

Racen har ikke behov for meget motion, en kort gåtur dagligt eller en sjov leg er nok.

Info om pekingeserhundens sundhed og velfærd

Racen er i mange år blevet fremavlet, hvilket betyder, at man den dag i dag stadig kan få pekingesere med ekstreme fremavlede gener. For eksempel for lang pels, der gør det svært for den at bevæge sig, for store øjne, der er mere tilbøjelige til at få øjenskader og øjensygdomme eller en for flad næse, der skaber åndedrætsproblemer. Derfor skal du som ejer være meget opmærksom, inden du vælger din avler, så du er sikker på at få en sund og rask pekingeser.

Udover disse avlsproblemer er det vigtigt, at du er opmærksom på hygiejne i øjne, næse og mund, da disse er særligt følsomme. Der findes mange produkter, der kan hjælpe dig med at sikre god hygiejne og en sund hund.

Relevante produkter