En god pelspleje sikrer hundens trivsel og velvære

Som hundeejer er det vigtigt at man er opmærksom på hundens pels, en plejet pels giver nemlig en langt bedre trivsel for din hund. Det kan dog være lidt af en jungle at finde hoved og hale i hvilke redskaber man har brug for når det handler om pelspleje, det kommer selvfølgelig an på hvilken pels din hund har, men det kan sagtens holdes simpelt og let. Som et minimum har alle hunde uanset pelstype godt af en tur med børsten en-to gange om ugen samt et bad i ny og næ.

De forskellige pelstyper

Hvis du har en hund med kort pels som Labrador, Fransk Bulldog, Hønsehund osv. er det nok at børste pelsen grundigt igennem en-to gange om ugen. Det handler dog også om hvor hunden bor og færdes, hvis det eksempelvis er en byhund som primært går på asfalt og grusstier vil pelsen være mindre beskidt end hvis hunden kommer i skoven hver dag.

Har du en hund med mellemlang – lang pels er det vigtigt at børste den igennem flere gange om ugen. Hvis ikke pelsen børstes vil den filtre og der kan dannes knuder, som i værste tilfælde kan være yderst smertefuldt for hunden og som til sidst skal barberes af. Disse knuder opstår oftest under forben i armhuler, i lysken og på halsen hvor halsbåndet sidder, altså der hvor der er mest friktion og bevægelighed, hvilket også betyder at hunden vil have ondt når den bevæger sig hvis knuderne bliver for store. Vær derfor ekstra grundig med disse områder når pelsen børstes.

Ejer du en hund med krøller som eksempelvis en Puddel, Doodle eller en Trøffelhund er det vigtigt at man aftaler tid hos en professionel hundetrimmer, da den type pels helst skal trimmes ned 1-4 gange om året. Antallet afhænger meget af den individuelle hunds pels, som kan være forskellige fra hund til hund af samme race, men handler også om hvor meget hunden er udenfor/indenfor. Pelsen vokser nemlig i takt med temperaturen og omgivelserne således, at hunde der er meget udenfor, eksempelvis hunde som bor på gårde, oftest har en tykkere pels end hunde som bor i byområder og derfor er indenfor det meste af dagen.

Min hund hader at blive børstet

Det er vigtigt at man vænner sin hund til at blive børstet fra når den er hvalp. Start derfor med at stryge hvalpen over ryggen med en blød børste imens den bliver belønnet med godbidder, et par gange er nok. Dette kan med fordel gøres et par gange om ugen, også selvom hvalpepelsen er helt fin og ren, på den måde vil hvalpen hurtigt vænne sig til børsten. I takt med at i øver dette kan du også introducere børsten på andre dele af kroppen, som halsen, under maven osv. Husk at være tålmodig med sådan en lille ny hvalp. 

Hvilke børster har jeg behov for?

Sørg altid for at anskaffe dig nogle redskaber af god kvalitet. Dårlige børster kan nemlig have modsat effekt og på sigt resultere i en ødelagt pels. Vælg altid en blød børste lavet af naturlige materialer såsom vildsvinehår. Derudover er en god karte også vigtig, da den går i dybden ned til underulden. Vælg aldrig en helt hård karte, da denne kan påføre hunden smerte hvis underulden filtrer meget, og vær altid forsigtig når du bruger den. Hvis din hund har en kort pels kan en massagebørste være en ekstra luksus for hunden, da den masserer hunden samtidig med at den fjerner løse hår. Sådan en er altså ikke beregnet til lang pels, da den bruges i cirkelbevægelser og derfor vil filtre den lange pels. Udover disse to-tre redskaber behøver du faktisk ikke mere, pelsplejen kan derfor sagtens holdes simpelt med en god blød børste og en karte.  

Hvor ofte skal hunden i bad?

Hunde kan i princippet sagtens tåle at komme i bad med jævne mellemrum. Dette handler dog også om hvor hunden færdes og hvordan den opfører sig. Er den meget i skoven og elsker at rulle sig i mudder og hvad der er værre, eller er den primært inde i byområder og går udenom selv den mindste vandpyt? Dette varierer selvfølgelig fra hund til hund, men der findes ikke en regel om hvor ofte hunden må bades. Husk at dette også skal tilvænnes fra hvalpetiden, så det kan sagtens betale sig at bade sin hvalp regelmæssigt indtil den har vænnet sig fint til det. Har man en allergihund kan det være en ide at tale med dyrlægen om hvilken shampoo man skal bruge og hvor ofte bad anbefales. 

Hvilken shampoo og balsam skal jeg bruge?

Vælg altid en shampoo og balsam af højeste kvalitet, som er er lavet af rene og naturlige ingredienser. Derudover er det vigtigt at man vælger produkter til netop din hund, da alle hunde ikke er ens. Det kan være din hund har en tør og kløende hud og pels og derfor skal have en shampoo specielt til dette, eller til hvalpen hvor en ekstra sensitiv hvalpeshampoo anbefales. Der er forskellige produkter på markedet og hos Petlux finder du kun naturlige produkter af højeste kvalitet eksempelvis fra WildWash og Miacara.

Relevante produkter