Alt om Kat

Oprindelse, Adfærd og Mere!

Oprindelse

Den almindelige tamkat er blevet dokumenteret til at være mere end 9.500 år gammel. Selvom det kan lyde vanvittigt, er de fleste palæontologer enige om, at katten ældste forfader var et væsellignende dyr kaldet Miacis, som beboede jorden for mere end 40 millioner år siden. Miacis er den fælles forfader til alle landlevende kødædere. Den mest populære forhistoriske kat er Smilodon, den sabeltandede kat, også kaldet sabeltiger, der jagede over hele kloden, men til sidst uddøde.

Historie

Det er muligt, at den første relation mellem katte og mennesker udviklede sig i stenalderen. Da menneskerne begyndte at praktiserer landbrug, blev dyr som geder, grise, får og hunde tæmmet. Katte var de sidste dyr der blev tæmmet, da de ikke var så let at træne. Det menes, at denne proces tog tid, da katte, der holdt af at bo i nærheden af mennesker, ville avle og til sidst videregive deres "føjelige" gener til deres afkom. Måske vil det faktum, at disse katte havde mindre hjerner, have spillet en rolle i tæmningsprocessen, selvom det er blevet observeret, at en tam kat stadig kan overleve i naturen. Historikere har vist, at katte blev accepteret som husdyr for 5000 år siden i Egypten. Mange af nutidens katteracer stammer fra disse gamle katte.

Egypterne brugte katten til at gå på jagt efter fisk og fugle, holde rotte- og musebestanden nede på kornlagre. Katten havde en så uvurderlig betydning, at egypterne vedtog love for at beskytte den. En kult af kattetilbedere udviklede sig og eksisterede i over to tusind år. En af de mest hellige figurer var kattegudinden kaldet Bastet, repræsenteret med en kats hoved. Når en kat døde, blev den mumificeret og opbevaret på en særlig kirkegård. En sådan kirkegård blev fundet i 1800-tallet med mere end 300.000 katte.

Selv om egypterne gjorde det ulovligt at eksportere katte, bragte grækerne og romerne dem til Europa, hvor de kunne befri kontinentet for skadedyr som rotter. For disse færdigheder og som værdsatte kæledyr ville de senere blive spredt så langt som til Indien, Kina og Japan.

siameser killingerI middelalderen blev katte opfattet anderledes i Europa. Folk knyttet overtro og ondskab til dem, fordi de troede at katte besad evner indenfor sort magi. De blev betragtet som associerede onde hekse og nogle gik endda så langt som til at tro, at en kat legemliggjorde djævelen. Enhver, der holdt en kat blev sat under mistanke, og blev til tider dræbt sammen med deres kæledyr.

Det var en forfærdelig tid at være kat i - de blev jaget, tortureret og ofret. I religiøse ceremonier blev mange katte brændt levende. Ved opførelsen af huse, blev katte levende begravet i væggene, fordi folk troede, at det ville bringe held. I takt med at antallet af katten svandt ind, øgedes antallet af rotter, og dette har bidraget til pest og andre epidemier.

Meget af denne overtro er stadig tydelige i dag. Der er dem, der mener, at det bringer uheld når en sort kat krydser deres vej. Modsat viser Hollywood-filmen "The Mummy" katten som protektor.

Da det 17. århundrede begyndte, genvandt katten dens tidligere position som kæledyr og gnaverjæger. Berømte forfattere i Frankrig og England skrev om deres katte. Langhårede katteracer blev moderne at eje og opdrætte. Katteudstillinger blev afholdt i England og USA i slutningen af 1800-tallet. Organisationer for katteelskere blev etableret.

 

Tamme Katteracer

katte plejeSiden slutningen af 1950'erne er antallet af anerkendte racer steget, og blevet populære kæledyr. Der er over 30 markante katteracer, alle kategoriseret som enten langhårede eller korthårede tamkatte.

Når katteejere kunne lide kvaliteterne hos en bestemt kat, ville de avle på dem, og når disse kvaliteter fortsatte med at være til stede den ene generation efter den anden, var en ny ren race etableret. Dette århundredes mest genkendelige racer er Siameser, Manx og Perser.

I dag følger opdrættere de samme regler. Hvis en bestemt kvalitet er produceret i fire generationer, anses det som sand avl.

 

Almindelig adfærd

Den gentagne kommentarer, du vil høre fremsat om den almindelige huskat, er at den er nataktiv, territorial, enlig og aggressiv. Hvad du personligt oplever er høje eller bløde spindelyde, som begynder når en killing er et par dage gammel.Forskere kan ikke forklare, hvordan disse spindelyde bliver lavet.

Fordi den almindelige huskat stammer fra vildkatte, kan den fungere ganske godt om natten eller med begrænset lys. Sammen med fremragende nattesyn, har katten en skarp hørelse. De fleste huskatte har mønstre og farver i deres pels, der stammer fra det faktum, at camouflage fungerer godt i naturen, når den jager.

En kat kan bevæge sig hurtigt og præcist ved brug af duftkirtler, der er placeret på dens fødder og på siderne af ansigtet. Som katten går gennem dens territorium, vil den efterlade sit præg på fremtrædende genstande på stien. Dette spor er nemt for dem at følge. En kat der har afmærket et område, vil hele tiden inspicerer det for at sikre at duftene er friske, og for at forlade deres præg igen, hvis der er sket en ændring af dette. Katten har en anderledes moderlig natur i forhold til andre husdyr. Moderkatten har det fulde ansvar for pleje af hendes unger. Hun alene lærer dem alt, hvad de har brug for at vide for at overleve. Et meget stærkt bånd er dannet mellem en kat og hendes killinger.

Der er måder at vide, hvad en kat føler for dig. Kropssproget er vigtigt. Hvis den ligger på ryggen, betyder det at katten holder af dig og føler sig godt tilpas omkring dig. Denne eksponering af maven, som er en af de mest sårbare dele af kroppen afslører, hvor sikker katten er omkring dig, da det giver dig mulighed for at kærtegne eller lege.

Chartreux katteIfølge Wikipedia, er de katteracer som følger:

Katterace

Oprindelsesland

Abyssinian Etiopien
Aegean kat Grækenland
Australian Mist Australia
American Bobtail USA
American Curl USA
American Langhåret USA
American korthåret USA
American Wirehair USA
Asian Semi-langhåret UK
Balineser USA
Bengal USA
Birman Burma
Bombay USA
Brazilian Shorthair Brasilien
British Shorthair UK
British Longhair UK
Burmese Burma og Thailand
Burmilla UK
California Spangled Kat USA
Chantilly/Tiffany USA
Chartreux Frankrig
Chausie Frankrig
Cheetah USA
Colorpoint Korthåret UK/USA
Cornish Rex UK
Cymric Isle of Man
Devon Rex England
Domestic korthåret I hele verden
Don Sphynx Rusland
Dragon Li Kina
Egyptian Mau Egypt
European Korthåret Sverige - Italien
Exotic korthåret USA
German Rex Tyskland
Havana Brown UK
Himalayan UK
Japansk Bobtail Japan
Javanese Nordamerika/Sydøstasien
Korat Thailand
Kurilian Bobtail Rusland
LaPerm USA
Maine Coon USA
Manx Isle of Man
Minskin USA
Munchkin USA
Nebelung USA
Norsk Skovkat Norge
Ocicat USA
Ojos Azules USA
Oregon Rex USA
Oriental Bicolour USA
Oriental Shorthair USA
Oriental Longhair USA/UK
Perser Iran
Peterbald Rusland
Pixie-bob USA
Ragamuffin USA
Ragdoll USA
Russian blue Rusland
Russian White, Black and Tabby Australia
Savannah USA
Scottish Fold Scotland
Selkirk Rex USA
Serengeti cat USA
Siameser Thailand
Siberian skovkat Rusland
Singapura Singapore
Snowshoe USA
Sokoke Kenya
Somali USA
Sphynx Canada
Sumxu Kina
Thai Thailand
Tonkinese Canada
Toyger USA
Tyrkiske Angora Tyrkiet
Turkish Van Tyrkiet
Ukrainian Levkoy Ukraine
Ussuri Rusland
York Chocolate Cat USA


Fysiske egenskaber

Den almindelige huskat er en af de mindste i kattefamilie. Den har den mest fantastiske smidighed, fleksibilitet og yndefulde bevægelse. Se hvordan katten vender sin krop for at få adgang til alle områder, når den vasker sig.

Dens trekantede ører har 32 muskler der kontrollerer det ydre øre. Et menneske har kun 6 muskler til hvert øre. En kat kan flytte sine ører som en radar for at lokalisere kilden til lyden. Det er derfor, du opdager at katten reagerer mod en lyd, før din hund.

Katten vil som regel dreje hovedet sammen med sine ører i retningen af lyden. Den mekanisme der gør det muligt for katten at lande på sine fødder når den falder, er i kattens indre øre. Kattens øjne er store og placeret på forsiden af hovedet, ligesom et menneske. Med undtagelse af ugler og aber, er katte tættest på at have binokulært syn ligesom mennesker. Når katten er i lyse omgivelser, trækker pupillerne sig sammen til smalle lodrette spalter. Når den er i mørke omgivelser, bliver spalterne til runde åbninger, der ser ud til at lyse i mørke.

En kats næse er normalt kold og fugtig at røre ved. Farven varierer fra sort, rød eller pink. Katte er udstyret med en akut lugtesans og det er derfor, din kat løber hurtigt ud i køkkenet, når man laver dens livretter.

Knurhårene på hver side af kattens ansigt er sanseorganer ved berøring. De vokser på overlæben, over hvert øje, på begge kinder og på ryggen af de forreste poter. Når man klipper disse knurhår, forringe du kattens evne til at føle sig omkring.

En kat har 30 blivende tænder, der anvendes som våben og til at knuse eller rive mad itu. Hjørnetænderne griber og river, mens de små fortænder bruges under rengøring. De få kindtænder bruges til knusning og skæring.

Den ru tunge føles som groft sandpapir, fordi det har små modhager, der hjælper med at indtage væske og under rengøring. Hele kattefamilien bruger deres tunger til at fjerne kødet fra knoglerne, samt at rengøre og rede sig selv.

Med en kort næse og kæber, er kattens ansigt fladt i forhold til hunde og heste. Den stærke kæber kan bide og knuse føde, men tillader ikke katten at tygge fra side til side. En stor del af kattens mad bliver slugt hel, hvorefter fordøjelsesvæsker bryder det op.

 Interessante Fakta om katte:

Viste du...

En huskat tilbringer 13-14 timer om dagen i drømmeland.

Den gennemsnitlige kat kan leve i op til 12 til 15 år.

→  I det asiatiske kontinent, bliver mere end fire millioner katte spist årligt.

→  På grund af den måde kattens kløer er buede, klatrer den ned med hovedet opad.

katLigesom mennesker, har katte deres følelser kontrolleret af den samme del af hjernen.

→  Katte kan lave mere end 100 forskellige lyde, mens hunden er begrænset til kun 10.

→  Huskatten kan hoppe mere end fem gange sin egen højde.

→  En kat kan mærke et jordskælv komme ti minutter før et menneske.

→  Persere, Maine Coon og Siamesere er de mest populære racekatte racer, mens den største race er Ragdoll, og den mindste er Singapura.

→  En kat har normalt 12 knurhår på hver side af ansigtet.

→  Den mest berømte komiske kat er Cheshire i bogen og filmen Alice i Eventyrland.

→  Katte mjaver kun til mennesker, og kommunikere med hinanden ved at spytte, spinde og hvæse.

Relevante produkter