Sphynx

Eksotisk hårløs kat

Oprindelse

Sphynx’en er en unik hårløs katterace. To forskellige hårløse katte fra Nordamerika er forfædrene til nutidens Sphynx.

Den moderne Sphynx skylder sin avl til farmejere i Minnesota, der havde en hårløs killing kaldet Epidermis. Hun blev solgt til en anden opdrætter, som udviklede racen ved hjælp af Cornish Rex som krydsning.

Sphynx’en fik noget negativ opmærksomhed på grund af sit unikke og eksotiske udseende. Der var folk, der troede, at katten skulle påklædes og at hårløsheden var en genetisk lidelse, der gjorde katten mere modtagelig for varmt og koldt vejr.

Denne katterace er populær og blev accepteret til konkurrence i Championship-klassen af The Cat Fanciers Association (CFA) i februar 2002.

Kendetegn 

Den første indlysende ting ved Sphynx udseende er, at den er hårløs. Den er en mellemstor kat med en bred brystkasse, robust og muskuløs krop.

Hovedet er kileformet med afrundede konturer. Panden er temmelig flad, mens kindbenene er fremtrædende. Ørerne er meget store med indersiden totalt hårløs.

Denne kat har store citronformede øjne. Deres farve er som regel grøn og brun, selvom de ideelt set er i overensstemmelse med kattens pelsfarve. Knurhårene i ansigtet er sparsomme og korte.

Sphinx’ens forreste ben er kortere end bagbenene. De er faste og muskuløse med ovale lange poter. Tæerne er lange, slanke og fremtrædende.

Selvom pelsen synes hårløs, er den ikke helt hårløs. Huden har tekstur som vaskeskind. Korte fine dun dækker huden og der kan være en lille tot hår på halespidsen. Pelsen findes i forskellige farver.

En voksen Sphynx har en gennemsnitlig vægt på 3 til 5 kg.

Levetiden for Sphynx er 15 år.

Temperament

Den livlige Sphynx siges at have personlighedstræk som aber, hunde, børn og katte. Dette er fordi den kan udføre kunster i luften, ligesom en abe, følge dens menneskelige følgesvend, mens den logrer med halen som en hund, kræver ubetinget opmærksomhed som et barn og bevarer stadig alle de andre træk ved en almindelig kat.

Denne kat er meget elskelig. Den er energisk og drilsk. Selvom den er venlig, foretrækker den menneskelig kontakt fremfor selskab med andre kæledyr.

Sphynx’en er intelligent og vil nyde at lege med sit kattelegetøj. Den kan endda nyde at lege og gå på opdagelse i haven. Den vil også trives i en lejlighed, så længe den får al den kærlighed og opmærksomhed, som den higer efter.

Pleje 

Trods manglen på pels, er Sphynx ikke vedligeholdelsesfri. Den kan blive fedtet, fordi hår normalt ville absorbere kroppens olier, som produceres af huden. Af denne grund, kræver katten ugentlige bade. Dette bør gøres fra den er killing.

Sphynx’en bør ikke udsættes for sol i længere perioder. Den kan nemt blive solskoldet, hvilket kan skade dens hud på næsten samme måde, som den menneskelige hud. Når den er udenfor, bør den ikke efterlades uden opsyn. Om vinteren vil den få brug for tøj, for at bevare kropsvarmen.

Denne kat ser ud til at have mere ørevoks end de fleste andre huskatteracer. Dette er fordi dens ører ingen hår har, som normalt ville fange snavs og beskytte ørerne fra ophobning af urenheder. Ugentlig ørerensning er nødvendig, som regel samtidig med dens bad.

Sphynxen samler også fedt og snavs under kløerne og i hudfolderne over sine kløer. Det betyder, at den bør modtage regelmæssig rengøring og klipning af lange klør.

Regelmæssig tandpleje er vigtig, for at forhindre ophobning af tandsten og plak, samt dårlig ånde. En god tandbørste og tandpasta er alt, der kræves til denne opgave.

Hvis din Sphynx skal udenfor bør du beklæde den med overtøj, da racen grundet manglende pels, let begynder at fryse. Mange katteejere til sådan race, finder en hundejakke i en smal samt lille model, hvilket fungerer helt optimalt. 

Relevante produkter