Hvilke hunde er allergivenlige?

Hvilke hunde er allergivenlige?

Hunde er fantastiske dyr, som rigtig mange danskere med glæde byder velkommen i deres hjem. Men for nogle danskere kan det være svært at holde hund på grund af allergi. Derfor er det blevet meget populært at anskaffe sig såkaldte bomuldshunde, der ofte ses som de mest allergivenlige hunde, fordi de er hunde, der ikke fælder.

Det er dog vigtigt at huske på, at man aldrig kan være helt sikker på, at man ikke vil få allergiske reaktioner, hvis man anskaffer sig en bomuldshund. Det er nemlig meget forskelligt og slet ikke en eksakt videnskab at finde en allergivenlig hund, man ikke reagerer på. Men tager man sig tid til at researche de forskellige hunderacer, der ikke fælder, er der stor sandsynlighed for, at man undgår allergiske reaktioner såsom kløende øjne og stoppet næse.

Hvordan kan hunde være allergivenlige?

Hvis du er en af de mange danskere, som flittigt googler ”hvilken hund passer til mig” bare for at finde ud af, at de anbefalede racer ikke dur med din allergi, er du ikke alene. Der findes nemlig ikke én enkelt allergivenlig hunderace.

Så snart et dyr har pels, er der risiko for, at dyret kan give allergiske reaktioner. Alle dyr har nemlig allergener, som er de stoffer, der fremkalder allergiske reaktioner. De findes ikke kun i pels, men desværre også i dyrenes hud og spyt. Det betyder altså, at selvom man finder en liste over små hunderacer, der ikke fælder, så kan man desværre ikke være sikker på, at man ikke vil få en allergisk reaktion.

Samtidig gælder det dog, at en hund, der ikke fælder, er mere allergivenlig end andre hunde, fordi der ikke bliver smidt lige så mange allergener rundt i luften, når hunden ikke fælder. Det betyder altså, at når man snakker om en hund, der er allergivenlig, mener man en hund, der ikke fælder særlig meget. En allergivenlig hund, som ikke fælder særlig meget, skal dog stadig have god pelspleje og bør børstes regelmæssigt med en god børste for at fjerne løse hår.

Derudover kan det være utrolig forskelligt, hvilke hunderacer man får allergiske reaktioner fra, og hvilke man ikke gør. Måske kan man ikke tåle en stor allergivenlig hund som en puddel, men i stedet godt tåle en lille allergivenlig hund som en Coton de Tulear. Det gælder altså om at finde en hunderace, der ikke udløser ens allergi.

Kan man holde hund, hvis man er allergisk over for kat?

Der er mange danskere, som udviser allergiske reaktioner over for katte, og som derfor kan være bekymrede for, om de overhovedet kan holde hund. Der er selvfølgelig altid en risiko for at udvikle allergi over for hunde, hvis man i forvejen er allergisk over for katte, men mange kan sagtens holde hund, hvis de er allergiske over for katte.

En rigtig god idé er dog, at man lige lader sig teste for allergi over for hunde, før man anskaffer sig en allergivenlig stor hund. Det ville være utrolig ærgerligt og hårdt for både hund og ejer, hvis man er nødt til at gå af med hunden på grund af allergi. Der er selvfølgelig mulighed for at behandle sin allergi med medicin, så man kan leve uden gener sammen med en allergivenlig hund som malteseren.

Hunderacer, der ikke fælder

Fordi alle hunderacer, store som små, fælder og derfor kan resultere i allergiske reaktioner, gælder det om at finde de hunderacer, der fælder mindst muligt. Ser man på forskellige allergivenlige hunde på lister, optræder de samme allergivenlige hunderacer igen og igen. Det er fx allergivenlige hunde som Coton de Tulear og pudler, som netop ikke fælder særlig meget og derfor ikke smider omkring sig med allergener.

Leder man efter en stor allergivenlig hund, kan man med fordel se nærmere på pudlen, der kommer i flere forskellige størrelser, og som ofte krydses med andre racer for en allergivenlig variant. Pudlen er utrolig intelligent og rigtig god med børn, og derfor er pudlen også et populært valg af bomuldshund.

Søger man i stedet en lille allergivenlig hund, er et af de mest populære valg en Coton de Tulear – en allergivenlig hund, som er blevet utrolig populær de seneste par år. Den lille hund er klog, god med børn og nem at have med rundt i byen.

Gode råd til at holde hund som allergiker

Vælger man som allergiker at anskaffe sig en allergivenlig hunderace, må man indstille sig på, at der kan komme allergiske reaktioner. Disse kan behandles medicinsk, men der er også meget, man selv kan gøre for at undgå allergiske reaktioner i hverdagen.

Det gælder nemlig om at holde mængden af allergener nede på et niveau, hvor allergiske reaktioner ikke bliver udløst. Det betyder, at det er en rigtig god idé at gøre rent ofte og grundigt samt lufte ud dagligt. Derudover kan man overveje, om man virkelig har brug for gulvtæpper i sin bolig – gulvtæpper er nemlig rigtig gode til at holde fast i allergenerne, og det er ikke ønskværdigt, når man prøver at undgå allergiske reaktioner.

Endnu en løsning kunne være, at man sørger for at skabe et dyrefrit område i sit hus, hvor ens bomuldshund ikke må være – det kunne fx være soveværelset. På den måde har man et sted, man kan trække sig tilbage til og give sin krop en pause i, hvis man føler, at næsen begynder at løbe og øjnene begynder at rende i vand.

Relevante produkter